- Την οριακή κατάσταση, στην οποία έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία η λογική των περικοπών της κυβέρνησης, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή για... - 1999-02-02 00:00:00.0"/> - Την οριακή κατάσταση, στην οποία έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία η λογική των περικοπών της κυβέρνησης, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή για... - 1999-02-02 00:00:00.0" /> Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία
  • Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα προς τον υπουργό Υγείας, Λ. Παπαδήμα
  • Οι γιατροί του "Λαϊκού" ανέστειλαν επ' αόριστον τη λειτουργία του νοσοκομείου

Την οριακή κατάσταση, στην οποία έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία η λογική των περικοπών της κυβέρνησης, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή για τον υπουργό Υγείας, Λ. Παπαδήμα.

"Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) πραγματοποίησε πρόσφατα κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την οικονομική ασφυξία, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία τα έχει φέρει στα όρια της εξαθλίωσης", αναφέρει ο Απ. Τασούλας, και τονίζει: "Απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας, δραματικές ελλείψεις προσωπικού, παμπάλαια μηχανήματα, αδυναμία να πληρωθούν οι εργαζόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί ακόμη και τις εφημερίες που πραγματοποίησαν με βάση τα προγράμματα των επιστημονικών οργάνων το 1998. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, τόσο σε Αθήνα όσο και Θεσσαλονίκη, αρνούνται να προσφέρουν απλήρωτη εργασία και ιδιαίτερα εφημερίες, αν δεν πληρωθούν τις εφημερίες του 1998. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο εκτός από την απλήρωτη ιατρική εργασία οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν επικίνδυνες συνθήκες στα χειρουργεία, παμπάλαια μηχανήματα (αναπνευστήρες - μόνιτορ) στη μονάδα εντατικής θεραπείας και τρομακτικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Υγείας:

  • Θα εξασφαλίσει τα κονδύλια να πληρωθούν οι γιατροί τις εφημερίες που έκαναν το 1998 και πότε;
  • Θα κάνει αποδεκτό το πόρισμα της επιτροπής, που το ίδιο το υπουργείο έφτιαξε για το πρόβλημα των εφημεριών, ώστε να υπάρχουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία;
  • Θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα υποδομής του Λαϊκού Νοσοκομείου;
Αναστολή στο "Λαϊκό"

Εμμένουν στην απόφαση που πήραν στις 27.1.1999 οι γιατροί του "Λαϊκού" για αναστολή, από χτες και επ' αόριστον, όλων των λειτουργιών του νοσοκομείου. Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει το ΕΚΑΒ να μη διακομίζει ούτε τα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο. Ετσι, χτες δεν πήγαν στο νοσοκομείο ούτε ασθενοφόρα ούτε ΙΧ με ασθενείς, καθώς ο κόσμος είχεενημερωθεί απ' τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την κινητοποίηση. Σήμερα το "Λαϊκό" έχει γενική εφημερία. Ετσι στη χτεσινή συνέλευσή τους οι γιατροί αποφάσισαν να είναι παρόντες σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν όποια προβλήματα προκύψουν.

Οι γιατροί (του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί) διαμαρτύρονται για την άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να εξασφαλίσει κονδύλι για την καταβολή των δεδουλευμένων από τις εφημερίες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη 1998. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τις εφημερίες των δύο τελευταίων μηνών του 1998, αφού τα 95 εκατομ. δραχμές, που είχαν εγκριθεί ως πρόσθετη επιχορήγηση, εξαντλήθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη. Επίσης, πολλοί γιατροί (οι ίδιοι εκτιμούν ότι είναι το 40% των γιατρών) καλούνται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά, της τάξεως των 1,5 - 2 εκατομ. δραχμών από εφημερίες που έκαναν το 1998.

Σημειώνεται ότι οι διευθυντές κλινικών και τμημάτων του "Λαϊκού" δεν έχουν καταθέσει προγράμματα εφημεριών για το Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ