Κυριακή 31 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ
Φοροκλοπή 437.320.000 δραχμών!

Κάποιος υπέβαλε δήλωση μεταβίβασης ακινήτου αξίας 3,36 δισεκατομμυρίων δραχμών. Πλήρωσε φόρο 237.930 δραχμές! Η αγοραπωλησία αφορά την απόκτηση 42,05 στρεμμάτων δάσους στον Υμηττό! Στο σκάνδαλο εμπλέκεται και το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της αρμόδιας ΔΟΥ

Υπέβαλε δήλωση μεταβίβασης ακινήτου αξίας 3,36 δισεκατομμυρίων δραχμών και πλήρωσε φόρο 237.930 δραχμές! Ετσι απλά και καθ' όλα ...νόμιμα! Η αγοραπωλησία ολοκληρώθηκε το 1998! Αφορούσε την απόκτηση 42,05 στρεμμάτων δάσους!

Το φύλλο του φόρου μεταβίβασης συντάχθηκε στη ΔΟΥ της Αγίας Παρασκευής. Εκεί, που και ο τελευταίος φορολογούμενος πληρώνει φόρο μεταβίβασης το 13% της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Εκεί, που ένα δυαράκι αξίας 30.000.000 δραχμών φορολογείται με 3.900.000 δραχμές, αλλά για τα 42,05 στρέμματα, στα οποία αναλογεί φόρος 437.320.000 δραχμές, εισπράττονται 23 δεκαχίλιαρα...

Το σημερινό ρεπορτάζ ξεκινά ακριβώς από εκεί που τελείωσε το αντίστοιχο της προηγούμενης Κυριακής, για τη λεηλασία των δασών του Υμηττού. Είναι το δεύτερο μέρος της απίστευτης κομπίνας που έστησαν κάποιοι καταπατητές στον Υμηττό, επικαλούμενοι ένα συμβόλαιο που δεν υπάρχει! Κάποιους τίτλους ιδιοκτησίας του ...Σελίμ Αγά. Ενα βομβαρδισμένο υποθηκοφυλακείο. Κατεστραμμένα αρχεία συμβολαιογράφων. Μια δικαστική απόφαση, η οποία αναγνωρίζει το συμβόλαιο που δεν υπάρχει. Και που σήμερα εκείνοι, που "έστησαν" αυτό το σχέδιο, διεκδικούν 1.408 στρέμματα δάσους στον Υμηττό, όπως αποκάλυψε ο "Ρ" την περασμένη Κυριακή.

Εκτός από αυτά, υπάρχει και η λεγόμενη οικονομική διάσταση αυτής της υπόθεσης. Μια καθαρή απάτη και κλοπή σε βάρος του Δημοσίου. Ενα πρωτοφανές σκάνδαλο. Οι 237.930 δραχμές που κατέβαλε κάποιος κύριος στην Εφορία για να αγοράσει τα 42,05 στρέμματα του δάσους.

Ενα σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται το υπουργείο Οικονομικών,μέσω της αρμόδιας ΔΟΥ.Ακόμα όμως κι αν το να πληρώνει κάποιος φόρο 237.930 δρχ. για να αγοράσει, όχι κάποια, αλλά μια δασική έκταση, δικαιολογείται με κάποιον από τους χιλιάδες νόμους που παράγει αυτό το κράτος, τότε ο ίδιος ο νόμος τους αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Ολα άρχισαν, όταν ο Δ. Μαμαλάκης εμφανίστηκε στις 23 Οκτώβρη 1998 στη ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής για να αγοράσει ένα αγροτεμάχιο 42,05 στρεμμάτων στην περιοχή μεταξύ του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού και Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, δίπλα στην υπό κατασκευή περιφερειακή λεωφόρο του Υμηττού - γνωστότερη και ως "λεωφόρο των διαπλεκομένων".

Ο αγοραστής υπέβαλε δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου για να αγοράσει το ...αγροτεμάχιο, με βάση ένα προσύμφωνο πώλησης (υπ' αριθμ. 77072), με ημερομηνία 27 Μάη 1982.Το προσύμφωνο έχει υπογραφεί από τον αγοραστή και τους Κ. Μπουζιόπουλο και Π. Πολίτου,ενώπιον του συμβολαιογράφου Αθηνών Γ. Σοφιανόπουλου.

Η υπάλληλος της ΔΟΥ Ε. Μ. εξετάζει από τα βιβλία της Εφορίας τις τιμές της γης στη συγκεκριμένη περιοχή και εκτιμά την αξία των μεταβιβαζόμενων στρεμμάτων στα 3.364.000.000 δραχμές! Το ποσό αναγράφεται στο σχετικό φύλλο της δήλωσης, αλλά αμέσως παρακάτω γίνεται ο καταλογισμός του φόρου: 237.930 δραχμές!

Δεν υπάρχει λάθος...

Ρωτήσαμε τη φοροτεχνικό να μας εξηγήσει πώς μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Μας παρέπεμψε στην προϊστάμενή της. Η προϊστάμενή της, μας παρέπεμψε με τη σειρά της στον προϊστάμενό της...

Δεν υπάρχει, λέει, λάθος. Ο καταλογισμός του φόρου, λέει, είναι σωστός. Απλά, η Εφορία εισέπραξε το φόρο που αντιστοιχούσε στην αξία του οικοπέδου το 1982! Τότε δηλαδή που είχε υπογραφεί το προσύμφωνο πώλησης μεταξύ αγοραστή - πωλητών. Τότε, η αξία του ακινήτου ήταν 2.100.000 δρχ. Και ο φόρος των 237.930 δρχ. αντιστοιχεί στα 2 εκατομμύρια του 1982!

Ο αγοραστής μπορεί να περίμενε 16 χρόνια (απ' το 1982), αλλά τελικά άξιζε η αναμονή. Στο προσύμφωνο του 1982 αναφέρεται ότι "ως συνολικό τίμημα πώλησης ορίζεται το ποσό των 2.100.000 δραχμών (50.000 δρχ. το στρέμμα)".Το ποσό αυτό, σύμφωνα πάντα με το προσύμφωνο, καταβλήθηκε τότε, αλλά, όπως αναφέρει ο συμβολαιογράφος, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής το κατέβαλε στους πωλητές "εκτός της παρουσίας μου κατά δήλωσιν των συμβαλλομένων". Δε γνωρίζουμε δηλαδή αν καταβλήθηκε καν... Οπως δε γνωρίζουμε αν και το προσύμφωνο είναι γνήσιο. Αν δηλαδή τα 42,05 στρέμματα κόστισαν μόνο 237.930 δρχ. (5.600 το στρέμμα).

Και στην αμέσως επόμενη πρόταση του προσυμφώνου αναφέρεται: "Το οριστικόν της αγοραπωλησίας συμβόλαιον θέλει συνταχθεί ενώπιόν μου ή του νομίμου αναπληρωτού μου, μέχρι της 29ης Οκτωβρίου 1998 έτους"...

"Τρελό"... ενδεχόμενο

Σύμφωνα με τα όσα είπαν στο "Ρ" αρμόδιοι από Εφορίες - πλην της Αγίας Παρασκευής - αλλά και σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομικών:

1ον: Στις περιοχές όπου ισχύει το σύστημα των "αντικειμενικών αξιών" για τον προσδιορισμό του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, το οποιοδήποτε προσύμφωνο έχει ισχύ για μια διετία.

2ον: Για τις περιοχές όπου δεν ισχύουν οι "αντικειμενικές αξίες" και εφόσον δεν παρέλθει διετία, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να ανατρέξουν στις συγκριτικές τιμές που ίσχυαν το χρόνο υπογραφής του προσυμφώνου.

3ον: "Τρελό" χαρακτηρίστηκε το ενδεχόμενο πληρωμής φόρου, για οποιαδήποτε μεταβίβαση, βάσει προσυμφώνου που υπογράφτηκε πριν από 16 χρόνια.

Επεσαν έξω τα καράβια...

Να σημειώσουμε εδώ και μια "μικρή" διαφορά, 16 χρόνια μετά... Ο Δ. Μαμαλάκης, το 1982 στο προσύμφωνο πώλησης είχε δηλώσει εφοπλιστής.Τον Οκτώβρη του 1998, όμως, στη δήλωση φόρου μεταβίβασης (υπ' αριθμ. 884/98) δηλώνει αγρότης. Μάλλον "έπεσαν τα καράβια του έξω". Ευτυχώς δηλαδή, που είχε προνοήσει και το είχε εξοφλήσει από τότε... Ετσι, ο εφοπλιστής - αγρότης τον Οκτώβρη του 1998 πληρώνει ως φόρο μεταβίβασης για τα 42,05 στρέμματα, το ποσό των 237.930 δρχ. Και στις 23 Οκτώβρη, προκειμένου να προλάβει την προθεσμία της αγοραπωλησίας, ο αγοραστής υποβάλλει τη δήλωση του φόρου μεταβίβασης για να οριστικοποιηθεί η αγοραπωλησία.

Επιφυλάξεις...

Να θυμίσουμε ακόμα ότι η ΔΟΥ - αν και υπογράφει τη δήλωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτου - εκφράζει παράλληλα τις επιφυλάξεις της για τη συγκεκριμένη έκταση, αφού σημειώνει στην πρώτη σελίδα της δήλωσης: "Με την επιφύλαξη του αποτελέσματος του ελέγχου περί δημόσιας δασικής ή μη έκτασης"...

Υπενθυμίζουμε ότι, όταν ρωτήσαμε τον προϊστάμενο της ΔΟΥ αν έγινε κάποιος έλεγχος, σύμφωνα με τη διαπίστωση της ΔΟΥ, μας απάντησε ως εξής: "Και την Ακρόπολη να θέλουν να αγοράσουν εμείς αυτό θα γράψουμε. Την επιφύλαξή μας...".

Η επιφύλαξη της ΔΟΥ αποτελεί μια... τυπική διαδικασία. Απλά γράφεται στη δήλωση φόρου... Σύμφωνα πάντως με τον προσωρινό Κτηματολογικό Πίνακα της Αγίας Παρασκευής, η συγκεκριμένη έκταση είναι χαρακτηρισμένη "Δημόσια Δασική" και έχει παραχωρηθεί στο Ιδρυμα Δασικών Ερευνών με τις αποφάσεις 128/53/3515/21.6.68 και 15812/441/3.3.72 του υπουργείου Γεωργίας.

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής να μη χαρακτηριστούν αναδασωτέα 50.000 στρέμματα δάσους που κάηκαν στην Πεντέλη το περασμένο καλοκαίρι...

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ