Κυριακή 31 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απαξιωμένη η "μεταρρύθμιση" στις συνειδήσεις των μαθητών

Πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 5 του Φλεβάρη στο Σύνταγμα. Συνεδριάζει σήμερα το Συντονιστικό. Αύριο οι αποφάσεις των καθηγητών

Υπόλογη καθιστούν την κυβέρνηση οι μαθητές, καταγγέλλοντας την αδιαλλαξία της και την "ανευθυνότητα" που επιδεικνύει απέναντι σε χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειες τους, με το να αρνείται να κάνει ουσιαστικές υποχωρήσεις και να δεσμευτεί συγκεκριμένα, παίρνοντας υπόψη τα αιτήματα του μαθητικού κινήματος. Οι μαθητές καλούν τον υπουργό να συζητήσει τη διεύρυνση της γενικής μόρφωσης για όλα τα παιδιά, με ενιαίο 12χρονο σχολείο, να αποδεσμευτεί το Λύκειο από τις πανελλαδικές εξετάσεις και τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τουλάχιστον να "παγώσει" ο νόμος. Ενας νόμος απαξιωμένος πια στις συνειδήσεις των μαθητών, εκπαιδευτικών, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Σήμερα,συνεδριάζουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά για να εκτιμήσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους και να χαράξουν τα επόμενα βήματά τους, ενώ αγωνιστική αναμένεται να είναι και αυτή η βδομάδα.

Τη βδομάδα που πέρασε πάνω από 700 σχολεία σε όλη τη χώρα εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ πολλά Γυμνάσια και Λύκεια συμμετείχαν με άλλες μορφές στον αγώνα, με αποχές από τα μαθήματα και αποκλεισμούς δρόμων, συμμετοχή στις διαδηλώσεις κλπ. Την ίδια στιγμή, συνεχιζόταν το όργιο τρομοκράτησης των μαθητών, με τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ "επί τω έργω" του "σπασίματος" των καταλήψεων και με τις απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές.

Μαθητές, γονείς, απεργοί εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, με ένα ακόμα συλλαλητήριο στην Αθήνα την Πέμπτη 28 Γενάρη, ακόμα μεγαλύτερο σε όγκο και παλμό από εκείνο της 21ης Γενάρη, και τις διαδηλώσεις σε ακόμα 40 πόλεις της χώρας, έδωσαν το τελικό χτύπημα στο όργιο τρομοκρατίας με το οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να σπάσει τον αγώνα τους. Στο κενό έπεσαν και οι προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας να στήσει "διάλογο" με επιλεγμένους προέδρους 15μελών μαθητικών συμβουλίων, στην αναζήτησή του για "υποστηρικτές" της μεταρρύθμισης. Ο πραγματικός στόχος του υπουργείου Παιδείας αποκαλύφτηκε καθώς περισσότεροι ήταν οι πρόεδροι 15μελών από σχολεία του Λεκανοπεδίου στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στο υπουργείο Παιδείας και έμειναν στην είσοδο να κάνουν "διάλογο" με τους παρατεταγμένους αστυνομικούς.

"Αίσθηση... διαλόγου"

Η βδομάδα ξεκίνησε με την πολυσυζητημένη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ, κατά την οποία ο υπουργός εξήγγειλε τρία μέτρα - ελιγμούς που δεν άγγιζαν ούτε στο ελάχιστο την ουσία της μεταρρύθμισης. Πρόκειται για τη μονιμοποίηση της ρύθμισης για υπολογισμό της βαθμολογίας των εξετάσεων της Β' Λυκείου στο βαθμό του απολυτηρίου μόνο όταν είναι στο συμφέρον του μαθητή, η διεύρυνση μεταξύ προφορικού και γραπτού βαθμού από 3 σε 5 μονάδες στις περιπτώσεις μαθητών με χαμηλή βαθμολογία και η διαφορά των 3 μονάδων δεν τους επιτρέπει να προαχθούν. Η τρίτη ρύθμιση είναι η τρίτη ευκαιρία στους αποφοίτους του "Ενιαίου" Λυκείου να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους, αντί για δύο που ισχύουν.

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις που εξήγγειλε, ο υπουργός Παιδείας έμεινε "πιστός" στις δηλώσεις του ότι κουβεντιάζει μόνο για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου και αρνήθηκε να ικανοποιήσει ακόμα και το αίτημα για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β' Λυκείου που συνδέουν το Λύκειο ακόμα στενότερα με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αποτρέπουν τους μαθητές από το να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο. Την απάντηση πάντως την έδωσε η βάση του κλάδου των καθηγητών που με συντριπτική πλειοψηφία στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ επέλεξε το δρόμο του αγώνα στο πλευρό των μαθητών από τους προσχηματικούς διαλόγους.

Για χτες,το απόγευμα, είχε προγραμματιστεί η συνέχιση της συνεδρίασης του ΔΣ της ΟΛΜΕ το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ, καλούνταν να διαμορφώσει εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις του κλάδου που προγραμματίστηκαν από τη γενική συνέλευση για αύριο, 1 Φλεβάρη. Κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασής του, την Παρασκευή, το ΔΣ δεν κατέληξε σε απόφαση, καθώς η ΠΑΣΚ πίεζε στο να καταλήξει το ΔΣ στο ζήτημα της έναρξης νέου κύκλου διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας.

Πάντως οι μαθητές συνεχίζουν αγωνιστικά, έχοντας αποδείξει ότι δεν τους πτοεί η τρομοκρατία και ότι οι όποιες προσπάθειες τρομοκράτησής τους θα πέσουν στο κενό. Επιδεικνύοντας παράλληλα ιδιαίτερη ωριμότητα καλούν την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο και να αφήσει τα "πείσματα". Την Παρασκευή 5 Φλεβάρη,σύμφωνα με την απόφαση που πήραν οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα από όλη τη χώρα στην πανελλαδική τους συνάντηση στις 24 Γενάρη, θα γίνει πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι. Στο μεταξύ συνεχίζουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις, καταλήψεις, μαζικά μπλόκα και τοπικές κινητοποιήσεις, σε συντονισμό πάντα με εκπαιδευτικούς, γονείς και εργαζόμενους οι οποίοι δεν έλειψαν σε καμία στιγμή από το πλευρό των μαθητών στο σκληρό αγώνα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδωσαν το «παρών» παρά τις πιέσεις(2007-01-12 00:00:00.0)
Αποφασιστική απάντηση το μεγάλο συλλαλητήριο της Παρασκευής(1999-02-03 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις(1999-01-27 00:00:00.0)
Ενωμένοι - αποφασισμένοι σε νέο αγωνιστικό δεκαπενθήμερο(1999-01-26 00:00:00.0)
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν το μεγάλο αγώνα οι μαθητές(1999-01-19 00:00:00.0)
Απειλές και επιθέσεις από "εντεταλμένα όργανα"(1999-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ