Κυριακή 31 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρήση και παραβατικότητα αυξάνουν παράλληλα

Η χρήση κοκα'ϊνης και αλκοόλ οδηγούν στα πιο βίαια εγκλήματα, υποστηρίζουν ξένοι ερευνητές

Μελέτες που έγιναν στη χώρα μας δείχνουν ότι διπλασιάζεται η πιθανότητα παράβασης του Ποινικού Κώδικα στους χρήστες ναρκωτικών. Αυτό οφείλεται, κατ' αρχάς, στην προσπάθεια που κάνουν για εξεύρεση της δόσης τους και δευτερευόντως στην επήρεια της ναρκωτικής ουσίας. Σύμφωνα με ξένους ερευνητές, η χρήση κοκαϊνης και αλκοόλ οδηγούν στα πιο βίαια εγκλήματα.

Στην ημερίδα που έγινε προχτές με θέμα "Παραβατική συμπεριφορά και χρήση ουσιών", ο διευθυντής του Τμήματος Αποκατάστασης Εξαρτημένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Χρ. Ρογκότης παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι το 60% των χρηστών που προσέφυγαν στο Νοσοκομείο δεν είχε δικαστική εμπλοκή, ενώ το 40% διώκονταν για διάφορες παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα.

Μελέτες του αν. καθηγητή Ι. Λιάππα δείχνουν ότι σε σημαντικό ποσοστό χρηστών η παραβατική συμπεριφορά προϋπήρχε της χρήσης, ενώ η χρήση και η παραβατικότητα φαίνεται να αυξάνονται παράλληλα. Επίσης, οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών εμφανίζουν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων από τους χρήστες οινοπνεύματος. Σύμφωνα με στοιχεία από την ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, που διευθύνει η αν. καθηγήτρια Α. Κοκκέβη,το 1973 συνελήφθησαν, σε όλη τη χώρα, για παραβάσεις ναρκωτικών 411 άτομα. Το 1987 ο αριθμός αυτός "ανέβηκε" στα 2.557 άτομα και το 1997 στα 6.040 άτομα. Για το 1998, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, έχουμε μόνο στη Θεσσαλονίκη 1.630 συλλήψεις, από τις οποίες σχηματίστηκαν 250 δικογραφίες για κακουργήματα και 720 για πλημμελήματα.

Ο Χρ. Ρογκότης αναφέρθηκε στον τρόπο απονομής δικαιοσύνης στα άτομα που διέπραξαν ποινικά αδικήματα το διάστημα που έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μεγαλύτερο ποσοστό από 40% των φυλακισμένων στη χώρα μας είναι στη φυλακή για υποθέσεις ναρκωτικών. "Η επιμέτρηση ποινής για την ίδια παράβαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (προανάκριση, περιρρέουσα ατμόσφαιρα, σύνθεση δικαστηρίου και πολλές φορές αυτό που λέμε γενικά "καλό δικηγόρο") - συνέχισε ο Χρ. Ρογκότης.Η βραδύτητα στην εκδίκαση των υποθέσεων είναι ο κανόνας, ο οποίος προσθέτει άγχος στους κατηγορούμενους και στους μάρτυρες και επιπλέον αμοιβές στους συνηγόρους υπεράσπισης. Εδώ μπαίνει το θέμα οργάνωσης υπηρεσιών νομικής βοήθειας στις μονάδες που ασχολούνται με τη θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτημένων".

"Υποτροπίασε όπως λέμε "επιστημονικά""

Καταλήγοντας ο Χρ. Ρογκότης μίλησε για μία από τις χιλιάδες περιπτώσεις παιδιών που διέπραξαν αδικήματα όταν ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Παιδιά που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα, απεξαρτήθηκαν και όταν με μεγάλο κόπο κατάφεραν να επανενταχθούν στην κοινωνία, η πολιτεία τους "χτύπησε πισώπλατα".

"Πριν από τέσσερα χρόνια ο Στέργιος Κ. ήρθε στο τμήμα μας, δήλωσε ότι είναι εξαρτημένος και ζήτησε τη βοήθειά μας - άρχισε την αφήγησή του ο Χρ. Ρογκότης.Στις δικαστικές εκκρεμότητες ανέφερε δικαστήριο για κατοχή, χρήση και κλοπή σε ημερομηνία που δεν είχε ακόμη προσδιοριστεί. Μπήκε στο πρόγραμμά μας και μετά από την πρώτη προσπάθεια που απέτυχε, κατάφερε να βγάλει το πρόγραμμα με επιτυχία. Το Νοσοκομείο τον προσέλαβε σε θέση θεραπευτή στην επανένταξη και του αναθέσαμε υπευθυνότητα στο εργαστήρι αγιογραφίας της θεραπευτικής κοινότητας. Για περισσότερο από ένα χρόνο ο Στέργιος ήταν υπόδειγμα υπαλλήλου μέχρι πριν από δύο μήνες, όταν ύστερα από τέσσερις αναβολές για τις οποίες δεν είχε καμία ευθύνη, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του επέβαλε εξαγοράσιμη ποινή. Ο Στέργιος δεν μπήκε φυλακή, χρειάστηκε όμως ένα ποσό 2.500.000 δραχμών, το οποίο εξασφάλισε πουλώντας ό,τι είχε και δεν είχε μένοντας στο τέλος χρεώστης σε φίλους του. Από το ποσό αυτό, 1.000.000 δραχμές ήταν η αμοιβή του δικηγόρου και μάλιστα χωρίς απόδειξη. Ο Στέργιος δεν είναι σήμερα μαζί μας. Υποτροπίασε όπως το λέμε "επιστημονικά"".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ