Τετάρτη 6 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ
Στο έλεος οικοπεδοφάγων

Στο έλεος οικοπεδοφάγων και λοιπών "διαπλεκόμενων" συμφερόντων βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου,όπως καταγγέλλουν σε Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Γεωργίας, Οικονομικών, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Μήτσος Κωστόπουλος.

Οι βουλευτές αναφέρουν πως το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος Εθνικός Δρυμός προστατεύεται σαν αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος, καθώς και σαν τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, "δεν εμποδίζει αδίστακτους οικοπεδοφάγους να διεκδικούν μια έκταση 2.500 στρεμμάτων που αποτελούν τον πυρήνα του Δρυμού, εμφανίζοντας τίτλους "ιδιοκτησίας" που ανάγονται στον καιρό της Τουρκοκρατίας". Εκτός όμως από τους οικοπεδοφάγους, τίθεται και θέμα ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος από τις διάφορες κυβερνήσεις και τη σημερινή.

Η έκταση διεκδικείται από τον "Πρότυπο Οικισμό Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών" στον οποίο συμμετέχουν 850 πολίτες, ανάμεσά τους και ένας πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου. "Ο Συνεταιρισμός "αγόρασε" την έκταση από μια ομάδα πολιτών, οι οποίοι με τη σειρά τους την είχαν "αγοράσει" από έναν υπερήλικα, ο οποίος εμφανιζόταν σαν ιδιοκτήτης με βάση ένα τούρκικο χοτζέτι του... 1830".

"Το ζήτημα είναι πως αυτή η υπόθεση προχωρά και όποιος από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς αντιστέκεται στα σχέδια των εμφανιζόμενων ως ιδιοκτητών του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, απλούστατα "βγαίνει από τη μέση"".

Ετσι, ο εισαγγελέας Ηλ. Κολιούσης,ο οποίος άσκησε δίωξη εναντίον της εκπροσώπου του συνεταιρισμού με τις κατηγορίες της απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και άλλων αδικημάτων, μετατέθηκε από την Αθήνα στην Αρτα. Ο δε δασονόμος που κατέθεσε ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι δασική και αναδασωτέα, μετατέθηκε από το Λαύριο... στην Καστοριά!

Στο δικαστήριο λοιπόν η εκπρόσωπος του συνεταιρισμού αθωώθηκε. Ενώ, εισαγγελέας διατάσσει - παρά το γεγονός ότι είναι αναρμόδιος να δώσει τέτοια εντολή - τους υποθηκοφύλακες Λαυρίου και Κερατέας να μεταγράψουν το συμβόλαιο αγοράς των 2.500 στρεμμάτων του δρυμού. Οι υποθηκοφύλακες, οι οποίοι είχαν απορρίψει αρχικά τα έγγραφα που τους είχαν παρουσιάσει οι επίδοξοι ιδιοκτήτες, αρνήθηκαν εκ νέου, επειδή η διαταγή προερχόταν από αναρμόδιο. Τελικά όμως υποχρεώθηκαν να το κάνουν, ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών!

Η συνέχεια αυτής της υπόθεσης θα λάβει χώρα στο Εφετείο Αθηνών, όπου στις 12 Γενάρη 1999 θα εκδικαστεί η προσφυγή των Δήμων Λαυρίου και Κερατέας και εξωραϊστικών συλλόγων της περιοχής, για ακύρωση της παραπάνω απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Τα ερωτήματα που θέτουν οι κομμουνιστές βουλευτές στους υπουργούς είναι τα εξής: Ποια μέτρα πήρε η κυβέρνηση για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του δρυμού, ποια προγράμματα εφάρμοσε και σχεδιάζει να εφαρμόσει;

Αν, πότε και ποιες προτάσεις υπέβαλε στους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της ΕΕ για την προστασία του δρυμού; Για ποιους λόγους μετατέθηκαν ο εισαγγελέας και ο δασονόμος, οι οποίοι επιχείρησαν να εμποδίσουν αυτό το μεγάλο σκάνδαλο και μάλιστα σε κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της υπόθεσης;

Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την τροπή που πήρε η υπόθεση τώρα, ενώ μέχρι σήμερα, από το 1965 που άρχισε η διεκδίκηση αυτής της έκτασης, πάντοτε τα σχέδια των οικοπεδοφάγων αποτύγχαναν, τα όποια έγγραφα παρουσίαζαν απορρίπτονταν πανηγυρικά και μάλιστα, κατά καιρούς, είχαν ασκηθεί και διώξεις σε βάρος τους;

Πώς αξιοποιήθηκαν μέχρι σήμερα και πώς σκέπτεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις 115/1867 και 1151/1872 του εφετείου Αθηνών, 698/1876 του εφετείου Ναυπλίου και 110/1879 του Αρείου Πάγου, με τις οποίες οι διεκδικούμενες εκτάσεις επιδικάστηκαν στο ελληνικό δημόσιο; Στις ίδιες αποφάσεις αναφέρεται ότι οι εκτάσεις αυτές - που σήμερα εμφανίζονται σαν αγροτικές - είναι καταγεγραμμένες ως δασικές από το 1836.

Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την έκδοση απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που ουσιαστικά παραδίδει την έκταση στους οικοπεδοφάγους, ενώ υπάρχει η παραπάνω αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου;

Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την εντολή του εισαγγελέα στους υποθηκοφύλακες να μεταγράψουν το συμβόλαιο αγοράς, παρά το ότι είναι αναρμόδιος; Θα ελεγχθεί γι' αυτό;

Ποια νομικά ή άλλα μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να προστατευτεί το σύνολο του δρυμού; Θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση παρέμβαση του ελληνικού δημοσίου στη δίκη της 12 Γενάρη για την προάσπιση των συμφερόντων του;

Τέλος, αν ο Οργανισμός Αθήνας σχεδιάζει την επέκταση του Πολεοδομικού Σχεδίου του Λαυρίου, κάτι που, αν συμβεί, θα ωφελήσει τους οικοπεδοφάγους του δρυμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ