Τετάρτη 6 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Ούτε μια δραχμή για τους μαθητές των ορεινών περιοχών!

Με απόφαση - μνημείο αναλγησίας του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη κόβονται τα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών των ορεινών περιοχών!

Ρίχνει τις μάσκες της κυβέρνησης και κονιορτοποιεί τις υποκριτικές διακηρύξεις για τους στόχους της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης", η απόφασή της να μη δώσει ούτε μία δραχμή (!) επιπλέον για τη μεταφορά των μαθητών των ορεινών περιοχών στις έδρες των Γυμνασίων και Λυκείων.

Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως αυτή προκύπτει από γραπτή απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη στη Νομαρχία Ηλείας, έρχεται να καταδείξει σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια το αντιεκπαιδευτικό και απάνθρωπο πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία δε διστάζει να δείξει ότι υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς στα παιδιά των φτωχών αγροτών, προκειμένου να ανταποκριθεί στον εθνικό στόχο της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ. Αμεση συνέπεια της κυβερνητικής απόφασης είναι να υποχρεωθούν οι γονείς των μαθητών να καταβάλλουν τα εισιτήρια για τη μεταφορά τους στα σχολεία, σε αρκετές περιπτώσεις μέσω ταξί, ενώ οι μαθητές θα υποστούν νέα ταλαιπωρία!

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την απάντηση - μνημείο αναλγησίας και σκληρότητας του Ν. Χριστοδουλάκη στο αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας για χορήγηση επιπλέον πιστώσεων, προκειμένου να συνεχιστεί η μεταφορά των μαθητών μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.

"Σας κάνουμε γνωστό ότι με την υπ' αριθμ. 2071/4.12.98 απόφασή μας ενισχύθηκαν οι πιστώσεις για αντιμετώπιση δαπανών μεταφοράς μαθητών, με ποσό 1,5 δισ. δρχ. συνολικά προς αντιμετώπιση οφειλών από μεταφορές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 1997-1998 (!). Η δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού για διάθεση επιπλέον πιστώσεων γι' αυτή την αιτία εξαντλείται με τη διάθεση του ανωτέρω ποσού (!!). Από τη μελέτη των στοιχείων που υποβάλατε στην υπηρεσία μας για τον προσδιορισμό των οφειλών σας, διαπιστώθηκε ότι πολλές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αναλαμβάνουν υποχρεώσεις υπερβολικά μεγαλύτερες από τις πιστώσεις που αρχικά διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση δαπανών μεταφοράς μαθητών, με αποτέλεσμα να καθίσταται εν συνεχεία αναγκαία η χορήγηση συμπληρωματικών πιστώσεων για την εξόφλησή τους. Η τακτική αυτή παύει εφεξής να γίνεται αποδεκτή από το υπουργείο Οικονομικών και καμία πρόσθετη πίστωση δεν πρόκειται πλέον να χορηγηθεί για αντιμετώπιση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν πέραν των πιστώσεων που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό (!). Η αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόσθετης υποχρέωσης, που έχετε ήδη αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβετε στο μέλλον, αποτελεί δική σας αρμοδιότητα και ευθύνη και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό σας σχετικά με τη διαχείριση των συνολικών πόρων που θα έχετε εφεξής στη διάθεσή σας" (!).

Η απάντηση του Ν. Χριστοδουλάκη, που δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες στην εφημερίδα "Πρωινή" του Πύργου Ηλείας, προκάλεσε την οργή στους γονείς, αλλά και στη ΝΑ. Ομως το ζήτημα είναι γενικότερο, αφορά περισσότερους νομούς και χιλιάδες οικογένειες των ορεινών και φτωχών χωριών, που υποβάλλονται σε νέα αφαίμαξη προς δόξαν των εκσυγχρονιστικών διακηρύξεων για δωρεάν παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ