Κυριακή 3 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμβόλαιο χαράς με το 1999

Το 1999 μπήκε με τα καλά του και τα κακά του, με τα κέφια του και τις ακεφιές, τις καλοσύνες του και τις δυστροπίες του, με λίγα λόγια ο καινούριος χρόνος μπήκε με τα όλα του. Τώρα, τα Φώτα μένουν μόνο κι αμέσως μετά αρχίζει η χαλάρωση, η επιστροφή στην "αγία" καθημερινότητα, στις επιπτώσεις του '98, στις εκπτώσεις και τις προσφορές. Θα πουληθούν τα αζήτητα, θα δοθούν μισοτιμής εκείνα που ξέμειναν... Ας είναι, έτσι γίνεται πάντα. Καλύτερα σήμερα που είναι Κυριακή να ρίξουμε μια ήσυχη ματιά στο τηλεοπτικό κινηματογραφικό πρόγραμμα για να δούμε τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει για όλη τη βδομάδα. Και ας ξεκινήσουμε από το αποψινό εξαιρετικό αστυνομικό θρίλερ που έδωσε την ευκαιρία στον Μάικλ Κέιν να σκιαγραφήσει και να προσδώσει άλλη προσωπικότητα στους κατασκόπους. Να τους κάνει πιο συμπαθείς, πιο καλλιεργημένους, πιο διανοούμενους και πιο καλούς μαγείρους... Φυσικά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον τρόπο που λειτουργούσε τη δεκαετία του '60 η μυστική αγγλική υπηρεσία, αλλά ούτε και πώς λειτουργεί σήμερα ιδέα δεν έχουμε. Ας αφεθούμε, λοιπόν, στα χέρια του σκηνοθέτη Σίντνεϊ Φιούρι να μας μεταφέρει στο παγωμένο Λονδίνο και να παρακολουθήσουμε τη ζωή του Χάρι Πάλμερ. Ο "Απόρρητος Φάκελος: Ιπκρες" θα αποκαλυφθεί σήμερα στις 22.00 από τη ΝΕΤ. Ο Πάλμερ, ο Βρετανός πράκτορας που κάθε τόσο του αναθέτουν να αναλάβει διάφορες υποθέσεις, υποθέσεις σοβαρές, που προκαλούν τη δυσφορία και τον πονοκέφαλο της Βρετανικής Ασφάλειας, αναλαμβάνει να αποκαλύψει το μυστικό περιεχόμενο του περίφημου, αλλά αινιγματικού φακέλου που ακούει στο όνομα Ιπκρες. Καθώς οι έρευνες προχωρούν, ο Πάλμερ θα μπερδευτεί και θα έρθει για πρώτη φορά τόσο κοντά με τον κόσμο της ίντριγκας και της διπροσωπίας, αλλά της δολοφονίας. Πρόκειται για μια ταινία που βλέπεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τώρα, τη ΔΕΥΤΕΡΑ στις 22.00 και πάλι από τη ΝΕΤ θα παρακολουθήσουμε τη μεγάλη επιτυχία του Τζιόρτζ Κιούκορ: "Ενα αστέρι γεννιέται" με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Γκάρλαντ, που κατά έναν τρόπο το μουσικό αστέρι της γεννήθηκε με αυτήν την ταινία. Πρόκειται για μια κλασική κινηματογραφική επιτυχία που ανέδειξε το μεγάλο ταλέντο της και την έκανε παγκοσμίως γνωστή και της χάρισε μια υποψηφιότητα για Οσκαρ. Βασισμένη στο μύθο του Πυγμαλίωνα, η ιστορία μας περιγράφει τον έρωτα ενός διάσημου ηθοποιού για μια νέα άσημη, αλλά χαρισματική τραγουδίστρια. Την ερωτεύεται, την παντρεύεται, την εκπαιδεύει, την προωθεί, την ωθεί προς τη δόξα και εκείνη ανεβαίνει, ανεβαίνει συνεχώς και από αστεράκι γίνεται αστέρι, γαλαξίας, σελήνη ολόγιομη στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Το αστέρι γεννήθηκε και λάμπει όλο ένα και περισσότερο, αλλά δυστυχώς η αίγλη του συζύγου της σβήνει. Εκείνος δεν αντέχει την επιτυχία της, επιτυχία για την οποία... ευθύνεται και ανεύθυνα το ρίχνει στο αλκοόλ, προσπαθώντας έτσι να την παρασύρει στον κατήφορο. Αντίθετα εκείνη με σταθερή ανοδική πορεία επιχειρεί να τον κρατήσει και να μην τον αφήσει να πέσει εντελώς. Πλάι στην Γκάρλαντ, ο αλησμόνητος Τζέιμς Μέισον, που και εκείνος ήταν υποψήφιος για Οσκαρ.
Την ΤΡΙΤΗ στις 23.30 από την ΕΤ-1 "Συμβόλαιο με το θάνατο" του Στίβεν Φρίαρς. Στο Λονδίνο του 1973, ο κακοποιός Γουίλι Πάρκερ, προδίδει τους συνεργούς του, καταθέτοντας εναντίον τους στο δικαστήριο. Ξέροντας ότι με την πράξη αυτή έχει υπογράψει τη θανατική του καταδίκη, καταφεύγει σ' ένα χωριουδάκι στην Ισπανία. Εκεί θα περάσει τα επόμενα δέκα χρόνια, δέκα χρόνια προετοιμασίας για την αναπόφευκτη εκτέλεσή του. Πραγματικά, η Μαφία δεν ξεχνά, και προσλαμβάνει έναν επαγγελματία δολοφόνο, κάποιον ονόματι Μπράντοκ και του αναθέτει να εντοπίσει τον Πάρκερ και να τον εκτελέσει. Ομως, όταν τελικά τον εντοπίζει βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να δει ότι ο μελλοθάνατος είναι έτοιμος να δεχτεί την εκτέλεση. Σχεδόν με προθυμία "συνεργάζεται" με τον υποψήφιο δήμιό του, με αποτέλεσμα να χαλάσει την ισορροπία του επαγγελματία δολοφόνου και να βάλει σε κίνδυνο το συμβόλαιο που ο τελευταίος έχει υπογράψει. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό, πρωτότυπο έργο με ένα χιούμορ - μαύρο φυσικά - να υποβόσκει συνεχώς. Με τον Τζον Χερτ.
Την Τρίτη από την ΕΤ-1 στις 20.10 "Ζ" του Κώστα Γαβρά.

Μετά το τέλος μιας κρίσιμης πολιτικής συγκέντρωσης. σε κάποια μεσογειακή χώρα, ένας βουλευτής - ηγέτης της Αριστεράς, ανατρέπεται από ένα τρίκυκλο και πεθαίνει. Ο ανακριτής πληροφορείται για τις απειλές θανάτου που έχουν διατυπωθεί, η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ως τα αίτια θανάτου ένα χτύπημα από ρόπαλο στο κεφάλι και εμφανίζεται ένας μάρτυρας που πήδηξε πάνω στο τρίκυκλο και πάλαιψε με το δολοφόνο. Ο φάκελος αντί να κλείσει ανοίγει. Πίσω από τα αλλαγμένα ονόματα, διαφαίνεται καθαρά η υπόθεση Λαμπράκη. Το σενάριο της ταινίας είναι γραμμένο από τον Ισπανό Χόρχε Σεμπρούν, που είναι στηριγμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού. Πρωταγωνιστούν οι Ιβ Μοντάν, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Ειρήνη Παππά. Σαρλ Ντενέρ, Ζακ Περέν, Ρενάτο Σαλβατόρι, Φρανσουά Περιέ και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ