Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ραδιοφωνική και διαφημιστική "πρόσκληση"

Με το θέμα των ραδιοφωνικών αδειών του Λεκανοπεδίου ασχολήθηκε και στη χτεσινή του συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ για σήμερα έχει καλέσει τους εκπροσώπους όλων των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας για τις διαφημιστικές παραβιάσεις. Το ΕΣΡ, στα πλαίσια της διαδικασίας ελέγχου, έχει καταγράψει για ένα μήνα τις παραβιάσεις της νομοθεσίας που αφορούν το διαφημιστικό χρόνο. Οι παραβάσεις συνεχίζονται ιδιαίτερα με παιδικές διαφημίσεις, αφού βρισκόμαστε και σε περίοδο εορτών. Διαφημιστικές παραβιάσεις γίνονται επίσης σε εκπομπές πρωινής ζώνης, ενώ μια σχετική βελτίωση και περιορισμός παρατηρείται στα δελτία ειδήσεων. Στην επιστολή που στάλθηκε στα κανάλια, τονίζεται ότι δε θα υπάρξει αναβολή της συνεδρίασης.

Το ΕΣΡ προχωρά και στη διαδικασία αδειοδότησης των υποψήφιων ραδιοφωνικών σταθμών του λεκανοπεδίου Αττικής. Από την Πέμπτη αρχίζει η ακρόαση εκπροσώπων ραδιοφωνικών σταθμών που έχουν κληθεί να δώσουν συμπληρωματικά στοιχεία, σε σχέση με αυτά που περιλαμβάνει ο φάκελός τους, προκειμένου το ΕΣΡ να προχωρήσει στη μοριοδότηση. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να αποσταλούν εντός 20 ημερών. Χτες εγκρίθηκε από το ΕΣΡ ο κατάλογος των ραδιοφωνικών σταθμών που θα κληθούν, καθώς και τα συμπληρωματικά στοιχεία που θα ζητηθούν. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Παύλος Σούρλας τόνισε ότι θα ζητηθεί η πιστή εφαρμογή και τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι το ΕΣΡ θεωρεί ότι δεν είναι ειλημμένη η απόφασή του για το "κόψιμο" των 21 υποψήφιων ραδιοσταθμών και πως το θέμα παραμένει ανοιχτό, αφού η απόφαση που θα πάρει θα είναι "ενιαία" για όλους τους ραδιοσταθμούς. Ιδιαίτερη προσοχή η επιτροπή του ΕΣΡ, που ασχολείται με το θέμα των ραδιοφωνικών αδειών, δίνει και στο κριτήριο προγραμματικής πληρότητας των σταθμών, αφού σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ο πλουραλισμός, η αντικειμενικότητα και η ποιότητα του προγράμματος.

Συνολικά, όμως, το ΕΣΡ θα δει και το θέμα των καταγγελιών για μη ισότιμη μεταχείριση υποψηφίων και των συνδυασμών τους, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των πρόσφατων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Το ΕΣΡ στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, που δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του να αποστείλουν κατάσταση με την προβολή υποψηφίων, αποφάσισε να στείλει αυστηρή επιστολή - σύσταση, στην οποία επισημαίνεται η παραβίαση και τονίζεται ότι στο μέλλον σε τέτοιες περιπτώσεις θα επιβάλλονται κυρώσεις, ενώ η παραβίαση αυτή θα ληφθεί υπόψη και στη διαδικασία αδειοδότησης αυτών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Το ΕΣΡ, τέλος, στην επόμενη συνεδρίασή του, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να πάρει απόφαση για το θέμα της κάλυψης των τραγικών γεγονότων της οδού Νιόβης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ