Με υπόκρυφη την πίκρα από την άδικη απομάκρυνσή της από τη θέση της, ως προϊσταμένης της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων (προχθές άρχισε η διαδικασία "απολογισμού" της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ, διαδικασία που θα λήξει τον Γενάρη), παρηγορημένη όμως από την παρουσία πολλών επωνύμων ανθρώπων της αρχαιολογικής επιστήμης (καθηγητών της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας της Τέχνης και συναδέλφων της στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, η Ισμήνη Τριάντη γεύτηκε χτες την εκτίμησή τους. Οχι μόνο για το πολύχρονο επιστημονικό έργο της στην Α' Εφορεία Αρχαιοτήτων και στο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά και για τον "καρπό" αυτού του έργου της.
Αναφερόμαστε στο σπουδαίο βιβλίο της Ισμήνης Τριάντη "Το Μουσείο Ακροπόλεως" - μια υπέροχη έκδοση για τους μοναδικούς, παγκόσμιου κάλλους, θησαυρούς του Μουσείου στον Ιερό Βράχο. Μια έκδοση η οποία - καθώς το ΥΠΠΟ δηλώνει οικονομική "αδυναμία" να εκδώσει το επιστημονικό έργο των στελεχών του - χρηματοδοτήθηκε και παρουσιάστηκε χτες από την Eurobank του ομίλου Λάτση (είναι η έκτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του ομίλου για πολιτιστικούς θησαυρούς μας). Η έκδοση, που προλογίζεται από τον υπουργό Πολιτισμού, παρουσιάστηκε από την Μαριάννα Λάτση,το διευθύνοντα σύμβουλο της "Ευρωτράπεζας" Νίκο Νανόπουλο,την Ειρήνη Λούβρου (των εκδόσεων "Ολκός" που επιμελήθηκαν την έκδοση) και την Ισμήνη Τριάντη,η οποία πραγματικά "μεταλαμπαδεύει" στο βιβλίο "την αγάπη και τις γνώσεις της για την Ακρόπολη".
Η Ι. Τριάντη επισημαίνει ότι το Μουσείο της Ακρόπολης "συνδυάζει όλες τις έννοιες που αναφέρονται σε ένα μουσείο: την αρχαία έννοια του σχολείου μιας τέχνης, της γλυπτικής, την πτολεμαϊκή του κέντρου επιστημονικών σπουδών και τη νεότερη του χώρου όπου συγκεντρώνονται ευρήματα με καλλιτεχνική και ιστορική αξία για να φυλαχτούν, να συντηρηθούν και να παρουσιαστούν στο κοινό".
Το βιβλίο καταγράφει όλη την ιστορία του μουσείου, από τότε (1863) που ο γενικός έφορος αρχαιοτήτων Κυριάκος Πιττάκης αποφάσισε να κτιστεί μουσείο, με χρήματα του κληροδοτήματος Βερναρδάκη και εντεύθεν. Ακολουθεί η παρουσίαση των θησαυρών του υπό τις χρονολογικές ενότητες: Αρχαϊκή εποχή, Αυστηρός ρυθμός, Κλασική εποχή,με βασικό κορμό κάθε ενότητας το γλυπτό διάκοσμο των μνημείων και τα αναθήματα,που παρουσιάζονται σε κεφάλαια για τιςκόρες, τα ανδρικά αγάλματα, τους ιππείς, τους γραφείς, τα ζώα, τα αναθηματικά ανάγλυφα, τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, το Ναό της Νίκης. Δύο μεγάλες ενότητες αφιερώνονται στις θεές Αθηνά και Αρτέμιδα Βραυρωνία.
Να σημειώσουμε και τους άλλους συντελεστές της έκδοσης (448 σελίδες): Λίκα Φλώρου (εικαστικός σχεδιασμός), Χριστίνα Βλασσοπούλου (υπομνηματισμός εικόνων), Βάλτιν βον Εϊκστεντ, Σωκράτης Μαυρομάτης, Γιάννης Πατρικιάνος (φωτογραφίες).