Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΣΡ
Ενόψει ευρωεκλογών και αδειών

Ενόψει της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα εκδώσει σχετική οδηγία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισότιμη και αντικειμενική προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων τους από τα ΜΜΕ. Ηδη ως γνωστόν το ΕΣΡ έχει εκδώσει και στο παρελθόν οδηγίες για τον τρόπο κάλυψης των βουλευτικών και δημοτικών εκλογών. Οι κανόνες που θα πρέπει να διέπουν και τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών θα προσαρμοστούν στο πνεύμα των νόμων και των οδηγιών των προηγούμενων προεκλογικών περιόδων. Το ΕΣΡ, πριν εκδώσει την οδηγία, θα λάβει υπόψη του και τις αποφάσεις που θα πάρει η Διακομματική Επιτροπή.

Χτες εξάλλου ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε τη συμπλήρωση των τριών κενών θέσεων τακτικών μελών του ΕΣΡ. Από την αρχή της θητείας του ΕΣΡ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Ρέμελης δε συμμετείχε στις συνεδριάσεις, ενώ στη συνέχεια κενή έμεινε η θέση του Παύλου Σούρλα, που μετά την παραίτηση του Γεωργίου Κασιμάτη μετακινήθηκε στη θέση του προέδρου, ενώ πριν λίγο καιρό παραιτήθηκε από μέλος του ΕΣΡ ο Ριχάρδος Σωμερίτης. Η εκκρεμότητα αυτή, που δημιουργούσε πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΡ, πήρε χτες τέλος με την τοποθέτηση τριών νέων μελών που ορίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Τα νέα τακτικά μέλη είναι: η δημοσιογράφος Εύη Δεμίρη,ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Δημήτρης Ψυχογιός και ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Σταύρος Τσακιράκης.

Με γρήγορους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα συνεχίζεται η διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών του Λεκανοπεδίου Αττικής. Ηδη η Επιτροπή Ραδιοφωνίας βρίσκεται στο στάδιο της μοριοδότησης και το ΕΣΡ ελπίζει, όπως είπε χτες ο αντιπρόεδρός του Αντώνης Μανιτάκης, ότι στο τέλος Μάη θα είναι έτοιμο να πάρει αποφάσεις για τους 86 συνολικά ραδιοφωνικούς σταθμούς που έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια. Στο επίκεντρο των συνεδριάσεων του ΕΣΡ βρίσκονται και οι κώδικες δεοντολογίας, με πρώτο αυτόν που αφορά στις ειδησεογραφικές και πολιτικές εκπομπές. Οι κώδικες που επεξεργάζεται το ΕΣΡ θα συμπληρώσουν τους κώδικες δεοντολογίας που ήδη έχουν εκδοθεί από την περίοδο που πρόεδρος ήταν ο Πρόδρομος Δαγτόγλου.

Ο Αντώνης Μανιτάκης επανέλαβε χτες, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΕΣΡ είναι θεσμικό και αφορά στην κατοχύρωση του κύρους και της ανεξαρτησίας του. Ηδη η απόφαση του Ε Τμήματος του ΣτΕ έχει - όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ - "κλονίσει" το κύρος του ΕΣΡ. Είναι επίσης φανερό ότι ο νόμος κάθε άλλο παρά κατοχυρώνει την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, από τη στιγμή που για την αδειοδότηση, για παράδειγμα, χρειάζεται η "σύμφωνη γνώμη" του υπουργού Τύπου και για το θέμα των κυρώσεων ο υπουργός διατηρεί τον έλεγχο νομιμότητας.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ