Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πτώση 3,46% και ερωτηματικά για τον τζίρο

Ρεκόρ συναλλαγών και πτώσης για τη μετοχή του ΟΤΕ

Πολύ άσχημη αποδείχτηκε η χτεσινή μέρα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο Γενικός Δείκτης των τιμών έχασε 3,46%, σε μια μέρα που τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης σημείωσαν αισθητή άνοδο. Η εξέλιξη, όπως υποστηρίζουν παράγοντες που θεωρούνται αρμόδιοι, οφείλεται κύρια στις σημαντικές πιέσεις που δέχτηκε ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της Σοφοκλέους, δηλαδή ο ΟΤΕ, ωστόσο είναι φανερό ότι ορισμένοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να αποκομίσουν κέρδη. Η μετοχή του ΟΤΕ που ξεκίνησε από το- 8%, έκλεισε με απώλειες 7,5%, ενώ άλλαξαν χέρια 8,3 εκατομμύρια μετοχές. Το σοβαρότερο - ενδεχόμενα - από τη χτεσινή συνεδρίαση είναι ο ιδιαίτερα υψηλός όγκος των συναλλαγών που έφτασε τα 185,1 δισεκατομμύρια δραχμές!

Από την πρώτη στιγμή της χτεσινής συνεδρίασης επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα λίγο πριν το κλείσιμο, η συνολική πτώση των τιμών να φτάσει στο 4,12% και να πέσει κάτω από τις 1.400 μονάδες. Τελικά ο δείκτης έκλεισε στις 2.413,45 μονάδες και η πτώση της ημέρας οριστικοποιήθηκε στο - 3,46%. Η μεγαλύτερη πτώση παρουσιάστηκε στον κλάδο των "συμμετοχών" με ποσοστό - 5,52%, ενώ με - 1,42% έκλεισαν οι συναλλαγές στην παράληλλη αγορά. Από τις 262 μετοχές που διακινήθηκαν χτες, οι 210 είχαν απώλειες, οι 12 έκλεισαν στα προχτεσινά επίπεδα και 40 μετοχές σημείωσαν κέρδη.

Το εντυπωσιακό της χτεσινής μέρας, όπως σημειώνεται και πιο πάνω, ήταν ο όγκος των συναλλαγών. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι από το συνολικό όγκο των συναλλαγών, τα 150 δισ. περίπου αφορούν τις συναλλαγές 10 μόνο μετοχών! Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του πίνακα που δείχνουν τον όγκο των 10 πρώτων σε συναλλαγές μετοχών.

Ερωτηματικά πάντως δημιουργούνται από το γεγονός ότι στις 1.20 περίπου, άλλαξαν χέρια σημαντικά πακέτα μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Εργασίας, της Τράπεζας Πίστεως, της Τράπεζας Πειραιώς και της ΑΓΕΤ. Εκείνη τη στιγμή και με διαφορά ενός - δύο λεπτών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου εμφανίστηκαν 5 συναλλαγές που αφορούσαν 386.173 μετοχές της ΕΤΕ, 665.146 μετοχές της Τράπεζας Εργασίας, 436.479 μετοχές της Τράπεζας Πίστεως, 160.205 μετοχές της Πειραιώς και 345.781 μετοχές της ΑΓΕΤ.

Πολλές είναι οι ερμηνείες που δίνονταν μέχρι αργά το βράδυ για το τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν οι συναλλαγές αυτές. Μία από αυτές λέει ότι οι πράξεις αποτελούν απλά εκτέλεση εντολών για αγορές από ξένους επενδυτές. Μια δεύτερη, σημειώνει ότι οι 5 αυτές πράξεις είναι "γυρίσματα" μετοχών, οι κάτοχοί τους δηλαδή, κύρια αμοιβαία κεφάλαια και άλλοι θεσμικοί επενδυτές, τις πούλησαν και τις αγόρασαν την ίδια στιγμή, προκειμένου να εγγράψουν τις χτεσινές τιμές στους ισολογισμούς τους. Μια τρίτη, που φαίνεται να έχει και περισσότερο ρεαλισμό, εξηγεί ότι στα πλαίσια γενικότερων ανακατατάξεων που γίνονται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μεγάλος ξένος θεσμικός επενδυτής αποφάσισε να "φύγει" από τη ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ, που μέχρι τώρα αξιοποιούσε ως "θεματοφύλακα" των τίτλων και να αξιοποιήσει πλέον τις υπηρεσίες της ΜΠΑΡΚΛΕΪΣ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ