Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ο,τι ανεβαίνει...

Μεγάλη πτώση χτες στην οδό Σοφοκλέους

Με πτώση πάνω από 3,75% έκλεισε χτες το Χρηματιστήριο της οδού Σοφοκλέους, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις, που και από την εφημερίδα μας διατυπώθηκαν, ότι ο τζόγος των τελευταίων βδομάδων δημιουργεί όλες τις αναγκαίες συνθήκες για... μεγάλη πτώση των τιμών. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 193 σημείωσαν πτώση, 18 παρέμειναν σταθερές και μόλις 37 έκλεισαν σε άνοδο. Χαρακτηριστικό των χτεσινών πιέσεων που υπήρξαν στις τιμές είναι ότι τουλάχιστον 27 μετοχές έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 7 - 8%. Πάντως, και χτες οι συναλλαγές διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που από τους αρμόδιους ερμηνεύεται ως προσπάθεια των... θεσμικών επενδυτών να βελτιώσουν τις μέσες τιμές των πακέτων που είχαν αποκτήσει τις προηγούμενες μέρες με αυξημένες τιμές. Αν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο, τότε οι πτωτικές τάσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πάντως, οι ανησυχίες των αρμοδίων για τις από εδώ και πέρα εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, όπως τις είχε επισημάνει ο "Ρ" την προηγούμενη βδομάδα, εντείνονται καθώς ο παράγοντας "εισερχόμενα κεφάλαια", δηλαδή, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό, είναι εντελώς απρόβλεπτος, και οι επιλογές των μεγάλων ξένων χρηματοοικονομικών κολοσσών, που προσπαθούν ν' αντλήσουν κέρδη από την ελληνική αγορά, επηρεάζονται και από τις γενικότερες εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές...

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε αθρόα προσφορά τίτλων, σε τέτοια μάλιστα επίπεδα, που τρία τέταρτα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης "έπεσε" κάτω από τις 1.970 μονάδες. Το όριο αυτό θεωρήθηκε ικανοποιητικό για να εκδηλωθούν κάποιες αγοραστικές τάσεις και τελικά ο δείκτης έκλεισε στις 2.005 μονάδες σκαρφαλώνοντας πάνω από το ψυχολογικό όριο της χιλιάδας.

Εντυπωσιακά για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια είναι και τα συνολικά αποτελέσματα από τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο ολόκληρο το Μάρτη. Οπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο της Ιονικής, ο μήνας της υποτίμησης ήταν ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών για την οδό Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης σημείωσε αύξηση 37,1%, ενώ οι συναλλαγές του μήνα αυξήθηκαν κατά 248,2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο μέσος τζίρος του πρώτου δεκαπενθημέρου ήταν 19,5 δισ. δρχ., στο δεύτερο μισό του μήνα, στο φόντο των προσδοκιών που δημιούργησε η υποτίμηση και τα κυβερνητικά μέτρα οι μέσες συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στο ποσό των 84,7 δισ. δραχμών!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ