Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Αξιώνουν διεύρυνση της ... ασυδοσίας

Παρέμβαση του προέδρου της Τράπεζας Πίστεως που συμφωνεί με την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά απαιτεί μεγαλύτερους ρυθμούς και ...αποφασιστικότητα

"Εκκαθάριση" του τραπεζικού τοπίου από τις μικρές τράπεζες, εκχώρηση των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών σε ιδιώτες, επιτάχυνση των... "διαρθρωτικών αλλαγών" στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό, αλλά και πλήρη απαλλαγή των τραπεζών από όποιες διοικητικές "δεσμεύσεις" διατηρούνται σήμερα στο συγκεκριμένο χώρο, αξίωσε χτες από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Alpha Τράπεζας Πίστεως, ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Γ. Κωστόπουλος.

Ο πρόεδρος της τράπεζας έδωσε "εύσχημα" στην κυβέρνηση για τα "επιτεύγματά" της στην πορεία μιας σειράς οικονομικών μεγεθών κατά τη διάρκεια του 1997, επιρρίπτοντάς της, παράλληλα ευθύνες για τους βραδείς ρυθμούς προώθησης των "αναγκαίων" - όπως τις χαρακτήρισε - διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία. Στο πνεύμα αυτό και με αφορμή το "πακέτο" μέτρων που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση μετά την υποτίμηση της δραχμής, ο Γ. Κωστόπουλος "άδραξε" την ευκαιρία, για να διατυπώσει προς την κυβέρνηση σειρά αξιώσεων - που εκφράζουν και γενικότερα τις θέσεις του τραπεζικού κεφαλαίου της χώρας. Συγκεκριμένα, αξίωσε:

  • Για το ασφαλιστικό, θέσπιση νέων ρεαλιστικών ορίων συνταξιοδοτήσεως και ποσοστά συντάξεων.
  • Αμεση προώθηση της ιδιωτικοποίησης των υπό κρατικό έλεγχο εταιριών.
  • Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ζήτησε ανάληψη γενναίων πρωτοβουλιών σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μεγάλων τραπεζών του δημοσίου τομέα. Παράλληλα, όμως, αξίωσε κατάργηση του ΕΦΤΕ (Ειδικός Φόρος Τραπεζικών Εργασιών) και της εισφοράς του Νόμου 128/75, καθώς επίσης των δεσμεύσεων επί των καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τις παραπάνω εξελίξεις συσχέτισε με την προσδοκώμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά "από τις εξελίξεις αυτές εξαρτάται και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τα οποία θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία μόνο αν ληφθούν πειστικά μέτρα και επιτύχουν".

Στο μεταξύ και το 1997 αποτέλεσε έτος ακόμη μεγαλύτερης αύξησης των υπερκερδών της τράπεζας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν κατά την ομιλία του προέδρου:

  • Τα καθαρά κέρδη χρήσεως μετά το φόρο εισοδήματος ανήλθαν σε 54,5 δισ. δρχ. έναντι 43,1 δισ. δρχ. το 1996, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 26,5%.
  • Τα μεικτά αποτελέσματα εκμεταλλεύσεως ανήλθαν σε 160 δισ. δρχ. έναντι 130 δισ. δρχ. του προηγούμενου έτους, δηλαδή αυξήθηκαν 23,1%.
  • Το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε σε 2,5 τρισ. δρχ. περίπου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24%.
  • Τέλος, οι χορηγήσεις συνολικά αυξήθηκαν κατά 44% και διαμορφώθηκαν σε1.283,9 δισ. δρχ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ