Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αισιοδοξία από τον Γκ. Ζιουγκάνοφ

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός των δυο τελευταίων βδομάδων στη Ρωσία ήταν το Συνέδριο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας, τόνισε χτες ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε συνέντευξη Τύπου στην Κρατική Δούμα. "Το Συνέδριο αυτό υιοθέτησε ομόφωνα το Μανιφέστο των Λαϊκοπατριωτικών Δυνάμεων, στο οποίο διατυπώνονται τα συμπεράσματα και τα διδάγματα των τελευταίων 7 χρόνων, καθορίζονται 12 βασικά καθήκοντα, στα οποία θα επικεντρώσουμε στο άμεσο μέλλον όλη την προσοχή μας, την προσοχή όλων των συμμάχων, φίλων και πιθανών συνοδοιπόρων. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται η μορφή της μελλοντικής Ρωσίας προς την οποία τείνουμε και την οποία θέλουμε να οικοδομήσουμε με τις κοινές προσπάθειες όλων των πολιτών της χώρας μας", σημείωσε ο Ζιουγκάνοφ. Κατά τη γνώμη του, ολοκληρώθηκε μια σημαντική προσπάθεια συνένωσης όλων των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, έγινε η επεξεργασία του κοινού προγράμματος και καθορίστηκαν τα κύρια καθήκοντα. "Διακηρύξαμε ανοιχτά στο Συνέδριο ότι οι λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν όλη την ευθύνη για την έξοδο της χώρας από την κρίση", δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ.

Αλλο ένα σημαντικό γεγονός των τελευταίων βδομάδων, σύμφωνα με τον Ζιουγκάνοφ, ήταν "η δοκιμή των δυνάμεων" στην περιφέρεια Κρασνοντάρ, όπου "παρά τις κραυγές των ριζοσπαστών όλων των κατηγοριών, η Λαϊκοπατριωτική Ενωση του Κουμπάν έλαβε στη Νομοθετική Συνέλευση τις 40 από τις 50 θέσεις. Πρόκειται για μια εύγλωττη απόδειξη ότι οι πολίτες της χώρας υποστηρίζουν την πολιτική γραμμή που από κοινού έχουμε επεξεργαστεί τα τελευταία χρόνια". Από την άλλη μεριά, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, που μόλις είχε επιστρέψει από την Αγία Πετρούπολη, υπογράμμισε ότι η προεκλογική εκστρατεία για τη Νομοθετική Συνέλευση της περιοχής Λένινγκραντ είναι "η πιο βρόμικη που μπορεί κανείς να φανταστεί". "Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν μπόρεσε να βάλει μια στοιχειώδη τάξη, μετά την καταγγελία μας για 1.100 κατάφωρες, ποινικά κολάσιμες, παραβιάσεις του νόμου. Δεν μπόρεσε να βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα από τις μαζικές παραβιάσεις του νόμου στη διάρκεια των εκλογών στην περιφέρεια Κρασνογιάρσκ. Δεν μπόρεσε να εξαγάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα σε σχέση με τις μαζικές νοθείες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις προεδρικές εκλογές. Σήμερα στο Λένινγκραντ εγκρίνονται όλα αυτά τα τεχνάσματα, που κατά παράβαση του νόμου χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των εκλογών στο Ροστόβ, στη Σταυρούπολη, στην περιφέρεια Κρασνογιάρσκ και σε άλλες περιοχές", επισήμανε ο Ζιουγκάνοφ, αναφέροντας παραδείγματα, μεταξύ των οποίων και τη μαζική εξαγορά ψηφοφόρων.

Πρότεινε να συσταθεί μια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της Κρατικής Δούμας και της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της πορείας των εκλογών την Κυριακή στο Λένινγκραντ. Τέλος, ο Ζιουγκάνοφ ανέφερε ως σημαντικό γεγονός την επίσκεψή του στη Γερμανία, όπου, εκτιμά, ότι όλες οι γερμανικές δομές της εξουσίας, επιχειρηματίες και η κοινή γνώμη δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη γραμμή του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης.

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Νέες απεργίες κήρυξαν χτες οι εκπαιδευτικοί στις περιοχές του Ιρκούτσκ και του Χαμπάροβσκ (Ανατολική Σιβηρία) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επί μήνες μη καταβολή των μισθών τους. Περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί από 123 σχολεία στην περιοχή του Ιρκούτσκ απέχουν από την εργασία τους, ενώ στην πόλη Ουλκάν οι εκπαιδευτικοί άρχισαν παράλληλα και απεργία πείνας. Σε πολλά σχολεία μάλιστα οι εκπαιδευτικοί παραμένουν απλήρωτοι από το τελευταίο τρίμηνο του 1997. Στη δε περιφέρεια του Χαμπάροβσκ, οι εκπαιδευτικοί από 8 σχολεία εντάχθηκαν στον απεργιακό αγώνα που έχουν ξεκινήσει ήδη από πολλές μέρες 80 συνάδελφοί τους στην πόλη Σοβιέτσκαγια Γκάβανα. Σημειώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό αποτελούν δυο από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη Ρωσία. Χτες καταγράφηκε και το πρώτο θύμα των απεργιών πείνας, που έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη καταβολή των μισθών. Ενας 43χρονος εκπαιδευτικός από την πόλη Ουλιάνοφσκ, έχασε τη ζωή του ύστερα από 10ήμερη απεργία πείνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιορτασμός του Μεγάλου Οχτώβρη(2000-11-08 00:00:00.0)
Δυσκολίες συγκρότησης ενιαίου αριστερού συνασπισμού(1999-07-02 00:00:00.0)
Ανησυχούν για την οργανωμένη δράση(1999-03-24 00:00:00.0)
Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών(1997-12-19 00:00:00.0)
Διάσκεψη κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια(1996-04-20 00:00:00.0)
Προεκλογικές διεργασίες(1996-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ