Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Βαρβαρότητες και διώξεις κατά των αντιφρονούντων

Αποκαλυπτική καταγγελία του Ιρακινού ΚΚ για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της χώρας

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σταματημό δεν έχουν οι διώξεις του ιρακινού καθεστώτος σε βάρος μελών της ιρακινής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με καταγγελία που δημοσιοποίησε το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, επικαλούμενο τις πηγές του από το εσωτερικό της χώρας.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τουλάχιστον, 4 πολιτικοί κρατούμενοι εκτελέστηκαν, μέσα στο Νοέμβρη, στις φυλακές Μπάντος της Μοσούλης και οι ιρακινές αρχές αρνήθηκαν να παραδώσουν τα σώματά τους στις οικογένειές τους. Την εκτέλεση δε γλίτωσε ούτε ο αντιστράτηγος Σαμί, ανώτερος αξιωματούχος του Προεδρικού Μεγάρου, ο οποίος, αφού κατηγορήθηκε για "σύμπραξη με την αντιπολίτευση", εκτελέστηκε στις 19 Νοέμβρη και κατασχέθηκε όλη η προσωπική του περιουσία, όπως και του γιου του, ο οποίος απομακρύνθηκε από το στράτευμα.

Το Ιρακινό ΚΚ καταγγέλλει, επίσης, ότι στα μέσα του Οκτώβρη ανακαλύφθηκε, τυχαία, από έναν αγρότη ομαδικός τάφος 25 ατόμων κοντά στο ποτάμι Κχουραϊσάν στα ανατολικά της περιοχής Ντιγιλά. Επί τόπου έσπευσαν άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών, που συνέλαβαν τον αγρότη, του οποίου η τύχη αγνοείται ακόμη και προσπάθησαν να καλύψουν το γεγονός. Κλείνοντας την καταγγελία του, το Ιρακινό ΚΚ απευθύνει, εκ νέου, έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να λάβουν μέτρα για να επιτευχθεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να σταματήσει "η βαρβαρότητα του ιρακινού καθεστώτος".

Σύνδρομο του Κόλπου

Τη στιγμή που πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις μεθόδους που ακολουθεί το καθεστώς σε βάρος των αντιφρονούντων, η ιρακινή ηγεσία διοργανώνει διήμερη διάσκεψη στη Βαγδάτη, με θέμα το πολυσυζητημένο "Σύνδρομο του Κόλπου". Στη διάσκεψη, που άρχισε χτες, παρουσιάστηκαν, όπως μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, μία Αμερικανίδα λοχαγός και δύο Βρετανοί στρατιώτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν σειρά νευρολογικών και βιολογικών συμπτωμάτων, ακόμη και απώλεια της συνείδησης, μετά τη συμμετοχή τους στον Πόλεμο του Κόλπου. Τόσο οι 3 φιλοξενούμενοι, που υποστήριξαν ότι παρευρέθηκαν στη διάσκεψη, παρά την αντίθετη γνώμη των κυβερνήσεών τους, όσο και Ιρακινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και κυρίως ουράνιο στους πυραύλους που έριξαν σε βάρος του Ιράκ, και μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι στο Νότιο Ιράκ, που ήταν το επίκεντρο της επίθεσης το 1991, παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ