Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες σκληρές συγκρούσεις

ΡΑΜΑΛΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σκληρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χθες, στη Δυτική Οχθη ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστίνιους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει σε απελευθέρωση των κρατουμένων ασφαλείας. Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές οξύνεται σταθερά, λίγες μόλις ημέρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στην περιοχή προκειμένου να προωθηθεί η ενδιάμεση "συμφωνία" του Μέριλαντ.

Με αληθινά πυρά, δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες αντιμετώπισε ο ισραηλινός στρατός τους οργισμένους Παλαιστίνιους φοιτητές, στην πλειοψηφία τους μέλη της Οργάνωσης "Φατάχ" που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, που διαμαρτύρονταν, στη Ραμάλλα, για την απροθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να απελευθερώσει Παλαιστινίους πολιτικούς κρατουμένους. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι διαδηλωτές απομόνωσαν ένα όχημα του ισραηλινού στρατού, το οποίο πυρπόλησαν αφού λιθοβόλησαν τον επιβαίνοντα Ισραηλινό στρατιώτη, που κατάφερε να ξεφύγει. Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 11 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Την ίδια, περίπου, ώρα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι μετέτρεψαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας την κηδεία ενός Παλαιστινίου, ο οποίος μαχαιρώθηκε νωρίς χθες το πρωί, πιθανότατα από εβραίο εξτρεμιστή, στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Επεισόδια ξέσπασαν και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης. Σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές και ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.

Ενώ αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές με αιχμή του δόρατος την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, γνωστοποίησε, χθες, ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέστειλε γράμμα στον Μπιλ Κλίντον, από τον οποίο ζητά να παρέμβει για να σταματήσουν οι "Παλαιστίνιοι τις παραβιάσεις των συμφωνιών". Από την πλευρά της Ουάσιγκτον δεν υπήρξε άμεση αντίδραση, και το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι, προς στιγμήν, κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί η περιοδεία του Μπιλ Κλίντον στην περιοχή, σε 10 μέρες, η οποία θα εστιαστεί στην προώθηση της συμφωνίας του Γουάι Πλαντέισον.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο και στο Νότιο Λίβανο

Περιοδεία πραγματοποίησε, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην, κατεχόμενη από το Ισραήλ, ζώνη ασφαλείας του Νοτίου Λιβάνου, όπου τις τελευταίες 2 βδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους 7 Ισραηλινοί στρατιώτες από επιθέσεις της "Χεζμπολάχ". Ο Νετανιάχου, που συνοδευόταν από κλιμάκιο του Υπουργικού Συμβουλίου, επανέλαβε ότι ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στις θέσεις του όσο καταστεί αναγκαίο για την ασφάλεια του βόρειου Ισραήλ, δίνοντας με τον τρόπο αυτό μια πρόγευση των αποφάσεων, στις οποίες θα καταλήξει η συζήτηση που άρχισε η κυβέρνηση για το μέλλον του στρατού στο Νότιο Λίβανο, μετά την αύξηση του αριθμού των θυμάτων και την ένταση της λαϊκής δυσαρέσκειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ