Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Μεθόδου τεχνάσματα

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

"Επιφυλακτικά αισιόδοξος" για την απελευθέρωση του Πινοτσέτ επέστρεψε από τη Γηραιά Ηπειρο ο Χιλιανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, χωρίς να αποκαλύψει όμως τις παραμέτρους εκείνες που τροφοδότησαν την αισιοδοξία του. Η ουσία όμως βρίσκεται λίγο βορειότερα, στην αμερικανική ήπειρο, όπου πλέον οι ΗΠΑ ανοιχτά και απροκάλυπτα μονοπωλούν τις εξελίξεις στην υπόθεση Πινοτσέτ.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ αργά το βράδυ της Τρίτης επιβεβαίωσε την αρνητική διάθεση των ΗΠΑ στην πιθανολογούμενη έκδοση και δίκη του Πινοτσέτ. Για πρώτη φορά η Ολμπράιτ με τις δηλώσεις της περί "σεβασμού" της απόφασης των πολιτών της Χιλής, "σχετικά με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, που συνίσταται στην εξεύρεση μιας ισορροπίας ανάμεσα στο χρέος για απονομή δικαιοσύνης και στην ανάγκη για συμφιλίωση", έσπασε τη μακρά σιγή που κρατούσε η αμερικανική κυβέρνηση από την ημέρα της σύλληψης του Πινοτσέτ, προ 6 εβδομάδων, αποφεύγοντας να λάβει σαφή θέση και επιδεικνύοντας σαφώς τις προτιμήσεις σε σχέση με την εξέλιξη.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε πολλαπλές αντιδράσεις από φορείς, αλλά και τα θύματα του Πινοτσέτ, που μπόρεσαν για πρώτη φορά να ελπίσουν σε μία δίκη για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά τη διάρκεια της 17χρονης δικτατορίας που ηγήθηκε. Τις δηλώσεις της Ολμπράιτ σχετικά με τον πρώην δικτάτορα της Χιλής καυτηρίασε και η Διεθνής Αμνηστία, τονίζοντας πως ισοδυναμούν με αντίθεσή της προς την έκδοση του στρατηγού στην Ισπανία. Οι ανά την υφήλιο αντιδράσεις προκάλεσαν την "απάντηση" της Ουάσιγκτον, που διά στόματος του υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν δήλωσε χτες ότι "οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα φόβο και καμία ανησυχία σχετικά με πληροφορίες που αφορούν τον κ. Πινοτσέτ", από την Κολομβία όπου βρίσκεται, μετέχοντας σε σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών της αμερικανικής ηπείρου. Οι επισημάνσεις του Κοέν ακολούθησαν της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αποχαρακτηρίσουν και να δώσουν στη δημοσιότητα σειρά ντοκουμέντων που σχετίζονται με τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χιλή επί προεδρίας Πινοτσέτ. Ο Κοέν δήλωσε επίσης με έμφαση ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τίποτε να κρύψουν σχετικά με παράνομες ενέργειες της Ουάσιγκτον επί προεδρίας Νίξον, υπέρ του Χιλιανού δικτάτορα. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι ένα ανοιχτό βιβλίο για κάθε πληροφόρηση που μπορεί να βγει στην επιφάνεια, εάν η Βρετανία τελικώς αποδεχτεί το αίτημα της Ισπανίας για έκδοση του Πινοτσέτ, ώστε να δικαστεί από ισπανικό δικαστήριο!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ