Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διάσκεψη κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Με θέμα την πυρηνική ασφάλεια άρχισε χτες στη Μόσχα η διήμερη διάσκεψη κορυφής της "Ομάδας των 7" (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία) με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ενόψει της συνάντησης αυτής η εφημερίδα "Σοβιέτσκαγια Ροσία" δημοσίευσε τη θέση του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ και υποψήφιου Προέδρου της Ρωσίας από μέρους των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πάνω στο ζήτημα αυτό. Ο Ζιουγκάνοφ υπογραμμίζει ότι η λαϊκοπατριωτική αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της διασφάλισης της πυρηνικής ασφάλειας, σημειώνει, όμως, ότι δημιουργείται όλο και πιο συχνά η εντύπωση πως οι σημαντικές για την τύχη της χώρας επαφές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν κι ένα ιδιαίτερο νόημα, που δεν ανταποκρίνεται πάντα στα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας. Επισημαίνοντας τη σημασία του προβλήματος της φύλαξης και του ελέγχου της διάδοσης των πυρηνικών υλικών, ο Ζιουγκάνοφ θεωρεί ότι στο κλίμα γύρω από τη συνάντηση "καίριο ρόλο παίζουν οι γνώμες "περί ιδιαίτερου κινδύνου" για την παγκόσμια κατάσταση στον τομέα της φύλαξης και διάδοσης πυρηνικών ουσιών σε ό,τι αφορά μόνο τη Ρωσία". Η εκτελεστική εξουσία της χώρας συμβιβάστηκε με την άκρως μονόπλευρη αντιμετώπιση της Ρωσίας από μέρους σειράς προηγμένων χωρών. Κύριο αντικείμενο ανησυχίας της αντιπολίτευσης συνίσταται στο ότι επικρατεί "η παραδοσιακή πλέον για τη Δύση επιθυμία να εκμεταλλευτεί τη σύγχυση στη Ρωσία για να καταστρέψει τα υπολείμματα της πυρηνικής ισχύος" της χώρας. Η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις πιέσεις στην εκτελεστική εξουσία "με σκοπό την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της παθητικής πολιτικής της". Ο Ζιουγκάνοφ τονίζει, επίσης, ότι εισάγεται αυθαίρετα στην πρακτική των διεθνών σχέσεων η ιδέα της κρατικής ανευθυνότητας και πολιτικής ατέλειας της Ρωσίας. Δημιουργείται ένα προηγούμενο για την ένταση της διεθνούς κηδεμονίας. Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ αναφέρει ότι οι Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και Μπορίς Γιέλτσιν έκαναν το παν για την κατάπνιξη του εθνικού πυρηνικού τομέα, μετατρέποντας τους επιστήμονες, ικανούς να εξασφαλίσουν την πυρηνική ασφάλεια, σε φτωχούς, οι οποίοι αναγκάζονται να αναζητούν τα προς το ζην σε άλλες δουλιές.

Σχετικά με την πρόσκληση της Ουκρανίας στη συνάντηση κορυφής, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημειώνει ότι και οι ΗΠΑ και η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες (πλην της Γαλλίας) θεωρούν την Ουκρανία "σχεδόν ως σφαίρα των δικών τους εθνικών συμφερόντων. Ο σκοπός είναι ολοφάνερος: να αξιοποιήσουν τις φιλοδοξίες ορισμένων Ουκρανών ηγετών για αντιουκρανικούς και αντιρωσικούς σκοπούς. Να δημιουργήσουν μια συγκρουσιογενή διπολικότητα στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ". Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Αντρέι Σάνικοφ δήλωσε ότι η Ρωσία προσπάθησε επανειλημμένα να συμπεριληφθεί στους μετέχοντες στη συνάντηση κορυφής και η Λευκορωσία, η οποία ετοιμαζόταν από καιρό για τη συνάντηση αυτή, αλλά η Δύση αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Στο μεταξύ, χτες ο Ζιουγκάνοφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ, που παίρνει μέρος στη διάσκεψη κορυφής και προγραμματίζονται συναντήσεις με άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Μπιλ Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ