Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παράνομες επισκευές πλοίων

Παράνομα εκτελεί επισκευές πλοίων στην Καβάλα,με την κάλυψη των αρχών, η επιχείρηση ΝΑΥΤΟΣΩΛ ΕΠΕ,καθώς ο χώρος όπου γίνονται οι εργασίες είναι ακατάλληλος και δεν πληροί καμία προϋπόθεση, που απαιτείται για την ασφάλεια των εργαζομένων, των πλοίων και του περιβάλλοντος! Το απαράδεκτο γεγονός και τις τεράστιες ευθύνες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκη,κατήγγειλε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,την Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνα και τις επιτροπές ανέργων όλων των ειδικοτήτων της Ζώνης, που πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΕΝ και απαίτησε την απαγόρευση των εργασιών. Ο υπουργός υποχρεώθηκε να δεσμευτεί κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών ότι θα ελέγξει, αν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και ότι σε αντίθεση περίπτωση, θα απαγορεύσει την επισκευή.

Ο συγκεκριμένος χώρος, που μέχρι πρότινος ήταν εγκαταλειμμένος, λειτουργούσε πριν δέκα χρόνια σαν επιβατικό εμπορικό λιμάνι. Με απόφαση του Λιμενικού Ταμείου της περιοχής και χωρίς καμία υποδομή (δίκτυα ρεύματος, νερού, πυρασφάλειας, παροχής πρώτων βοηθειών), δόθηκε άδεια για επισκευαστικές εργασίες. "Πρόκειται - σημειώνουν σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς τα δυο σωματεία - για εντελώς παράνομη πράξη, αφού η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το νόμο για το μητρώο των επιχειρήσεων, με τον οποίο δεσμεύεται ότι με την έκδοση ΠΔ θα ορίζονται οι διαδικασίες και προϋποθέσεις χωροθέτησης των ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα απαιτούνται, ώστε εντός τους να εκτελούνται εργασίες".

Επισημαίνουν επίσης ότι δεν τηρούνται στοιχειωδώς τα μέτρα και οι κανόνες ασφαλείας, όταν για την εκτέλεση εκτεταμένων ελασματουργικών εργασιών επί πλοίου, σκοπεύουν να απασχολήσουν ελάχιστο αριθμό τεχνιτών της Ζώνης και δεκάδες άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν καμία γνώση και προηγούμενη εμπειρία από απασχόληση σε πλοία, με μοναδικό κριτήριο την αμοιβή τους με ημερομίσθια πείνας και τη μη ασφάλισή τους στο ΙΚΑ και στο ΕΤΕΜ. Επιπλέον, καταστρατηγείται εκτός από το νόμο για την υγιεινή και ασφάλεια, και η εργατική νομοθεσία, όταν η παραπάνω επιχείρηση δεν εφαρμόζει την Τοπική ΣΣΕ Ζώνης, η οποία έχει πλήρη ισχύ για τις επιχειρήσεις της Ζώνης, ανεξάρτητα αν εκτελούν εργασίες στην περιοχή του Πειραιά, σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή σε πλοία και λιμάνια του εξωτερικού.

"Καταγγέλλουμε - υπογραμμίζεται τέλος - ότι αυτές οι παρανομίες γίνονται σε συνεννόηση και με τη συγκάλυψη των τοπικών αρχών. Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας, απέναντι στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων που καλούνται να απασχοληθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, διότι ευθύνες δεν έχει μόνο η συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά την πολιτική και ηθική ευθύνη επωμίζεστε εσείς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ