Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
"Πέρα βρέχει" για τα προβλήματα

Τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ σφυροκόπησαν οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων στο ναυτεργατικό κίνημα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Το "σφυροκόπημα" των ταξικών δυνάμεων στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δέχτηκαν οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, κατά το χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ, που έγινε στην αίθουσα τελετών του ΥΕΝ.

Οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, που αποτελούν τη νόθα πλειοψηφία στην ΠΝΟ - στηριζόμενοι σε ένα Σώμα με νοθευμένους συσχετισμούς δύναμης - παραχάραξαν, για άλλη μια φορά, τη θέληση των ναυτεργατών και νομιμοποίησαν την επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση σε βάρος κάθε ναυτεργατικής κατάκτησης.

Από την έναρξη των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου σηματοδοτήθηκε ποιο θα είναι το αποτέλεσμά του, όταν το προεδρείο, το οποίο αποτελούσαν επίσης συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, αρνήθηκε να δώσει το λόγο σε εκπρόσωπο των ανέργων ναυτεργατών, οι οποίοι έκαναν μαζική παράσταση.

Τις εργασίες του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν 88 από τους 99 εκλεγμένους αντιπροσώπους, "άνοιξε" ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, παρουσιάζοντας τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης. Δύο κείμενα, απλής καταγραφής ορισμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες. Η μοναδική κινητοποίηση που περιείχε ο απολογισμός δράσης είναι μια... δίωρη στάση στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη! Μάλιστα, πρωτοκλασάτα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, όπως ο πρόεδρος της Ενωσης ναυτομαγείρων Γιώργος Μαρουλάκης,δε δίστασαν να αναφέρουν ότι ο προγραμματισμός περιείχε πολλά αιτήματα και έπρεπε να μειωθούν!

Παίρνοντας το λόγο ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου,σημείωσε ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, αντί να έχει σημαία της την υπεράσπιση των συμφερόντων των ναυτεργατών, έχει χαρακτηρίσει τους άνεργους"αργόσχολους" και "κουλουράδες" και επιπλέον αρνείται να συμμετάσχει ακόμα και σε αυτή την απεργία της ΓΣΕΕ που "κηρύχτηκε για τα μάτια του κόσμου". "Την 1η Γενάρη - συνέχισε - τίθεται σε εφαρμογή ο Κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που σπάει το καμποτάζ και οι Ελληνες ναυτεργάτες θα απολυθούν, στο όνομα του μέγιστου κέρδους του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αντί εδώ να μιλήσουμε γι' αυτά, επιχειρείται η νομιμοποίηση των όρων της ΕΕ. Αν δεν ανακληθεί ο Κανονισμός και δεν ανατραπεί η πολιτική των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, όλοι εσείς εδώ μέσα θα μείνετε με τις σφραγίδες σας. Ούτε σαν γραφειοκρατική "ελίτ" δε θα σας κρατήσουν".

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝΓιάννης Μανουσογιαννάκης,υπογράμμισε ότι την ίδια περίοδο, που οι ναυτεργάτες βιώνουν την πιο βάρβαρη επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, η ΠΝΟ με ευθύνη της πλειοψηφίας της, αντικατέστησε την ταξική πάλη με τον "κοινωνικό διάλογο" και την κοινωνική συναίνεση. "Η ΠΝΟ προσπαθεί με νύχια και δόντια να αποφύγει το συντονισμό των ναυτεργατών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, γιατί η πλειοψηφία στη διοίκησή της είναι εξαρτημένη από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την κυβέρνηση. Γι' αυτό αποφεύγει και τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σαν το "διάολο το λιβάνι"".

Ανάλογα και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώrγος Τούσσας τόνισε: "Η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ συγκάλεσε το ΓΣ, για να αποσπάσει ένα τυπικό άλλοθι στο επικίνδυνο για τα ναυτεργατικά συμφέροντα έργο της. Αποτελεί συνειδητή επιλογή των συνδικαλιστών αυτών η υπεράσπιση των εφοπλιστικών συμφερόντων. Ο ναυτεργάτης πλέον πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του".

Οι αντιπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και άλλων σωματείων πριν τη λήξη των εργασιών αποχώρησαν από το ΓΣ, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις του προεδρείου να μην τεθεί προς έγκριση στο Σώμα πρόταση της ΠΕΜΕΝ, που αφορούσε τη συμμετοχή της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία με διεκδικητικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στα ναυτεργατικά προβλήματα και τη σύγκλhση καταστατικού συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ