Κυριακή 22 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργίες σε ΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ

Σε 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα κατέρχονται αύριο οι σιδηροδρομικοί, αντιδρώντας στο κυβερνητικό νομοσχέδιο (κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή) διάλυσης και συρρίκνωσης του ΟΣΕ.

Η αυριανή απεργία έχει και πανευρωπαϊκό - πανσιδηροδρομικό χαρακτήρα, με συλλαλητήρια σιδηροδρομικών σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο. Οι σιδηροδρομικοί της Ευρώπης, εκφράζουν μ' αυτό τον τρόπο την καθολική τους αντίθεση στο επιχειρούμενο ξεπούλημα των σιδηροδρόμων και τάσσονται υπέρ ενός ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου στην υπηρεσία των πολιτών και στην ποιότητα ζωής.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) και τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου, που κήρυξαν ομόφωνα την περασμένη Πέμπτη 3ωρη στάση εργασίας και συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα, καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει "ταφόπλακα" στον ελληνικό σιδηρόδρομο και να γυρίσει τις εργασιακές σχέσεις στο "Μεσαίωνα".

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι νέοι αντεργατικοί κανονισμοί εργασίας, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Κλείσιμο 1.500 χιλιομέτρων σιδηροδρομικού δικτύου και την κατάργηση 5.000 θέσεων εργασίας.
  • Τεμαχισμό του ΟΣΕ σε θυγατρικές και εκχώρηση σε ιδιώτες, δικαιωμάτων αποκλειστικής εκμετάλλευσης δικτύων (αστικών, προαστιακών, υπεραστικών, τουριστικών), καθώς και άλλων δραστηριοτήτων που έχουν περιθώρια κέρδους.
  • Παράδοση του εκσυγχρονισμένου δικτύου που θα απομείνει σε λειτουργία, σε ελληνικές και ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις.
  • Κατάργηση του 8ωρου, με την καθιέρωση μέχρι και 12ωρης ημερήσιας απασχόλησης, με την παρεμβολή διαλειμμάτων!

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι σιδηροδρομικοί απορρίπτουν το νομοσχέδιο, επισημαίνουν ότι όποιος βουλευτής το ψηφίσει αναλαμβάνει μεγάλη και ιστορική ευθύνη και προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με σκληρούς αγώνες για τη σωτηρία του ΟΣΕ.

Στις αστικές συγκοινωνίες

Στο μεταξύ, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από μεθαύριο Τρίτη, προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) και στον "ηλεκτρικό σιδηρόδρομο" και τα πράσινα λεωφορεία (ΗΣΑΠ), που αντιδρούν στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών και στην επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.

Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει καθημερινές στάσεις στάσεις από μεθαύριο Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή, ενώ οι εργαζόμενοι στον "ηλεκτρικό" και τα πράσινα, Τετάρτη και Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ