Κυριακή 22 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επείγοντα έργα στις περιοχές που κινδυνεύουν

Με τη μορφή του κατεπείγοντος, η έκθεση προτείνει μια σειρά έργων. Σε πρώτη προτεραιότητα η έκθεση "βάζει" τις εξής περιοχές: Θριάσιο Πεδίο, Ανατολική Αττική, παραλία. Ακόμα και την Αθήνα! Ουσιαστικά δεν αφήνει καμία περιοχή απ' έξω, αφού τελικά αποδεικνύεται ότι πουθενά δεν υπάρχει αντιπλημμυρική θωράκιση!

Τα έργα που προτείνει γι' αυτές τις περιοχές τα χαρακτηρίζει επείγοντα και για πολλά από αυτά αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν "όσο το δυνατόν συντομότερα", για να αποφευχθούν οι καταστροφικές πλημμύρες.

Για άλλες περιπτώσεις, όπως η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς, αναφέρει ότι από όσα αντιπλημμυρικά έργα είχαν προγραμματιστεί να γίνουν και είναι απαραίτητα για τον περιορισμό του κινδύνου της πλημμύρας, έχουν γίνει πολύ λίγα...

Πολλά πάντως εξηγούνται από το γεγονός ότι η ίδια η έκθεση διαπιστώνει ότι "οι πληροφορίες, στοιχεία και αρχεία είτε δεν υπάρχουν, λόγω διαφορετικών φορέων που αναμείχθηκαν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, είτε η διαχείρισή τους είναι πολύ δύσκολη".

Συγκεκριμένα, ως επείγοντα σχέδια για την αποφυγή πλημμυρών χαρακτηρίζονται τα εξής, στη λεκάνη απορροής Αθηνών:

  • Η εκβολή του ρέματος Πικροδάφνης.
  • Η διευθέτηση της περιοχής λεκάνης απορροής του Ποδονίφτη και
  • η διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς και Αχαρνών.

Αντίστοιχα, με τη διαπίστωση ότι πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα χαρακτηρίζονται τα έργα στις εξής περιοχές:

  • Προφήτης Δανιήλ και Κυκλοβόρος: "Τα έργα αυτά συνεπάγονται το διαχωρισμό του παντορροϊκού συστήματος και η εφαρμογή τους θα είναι δύσκολη. Απαιτείται κάποια διευθέτηση".
  • Δυτική Αττική: "Τα έργα στα λιμάνια έχουν περιορίσει τα σημεία εκβολής και έχουν αυξήσει τις πιθανότητες πλημμύρας".
  • Πειραιάς: "Θα έπρεπε να γίνει διαχωρισμός του παντορροϊκού συστήματος σε ξεχωριστά συστήματα".

Για τις συγκεκριμένες περιοχές, επισημαίνει η έκθεση, η λεπτομερής μελέτη και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως επείγοντα πρέπει να αρχίσει όσο το δυνατό συντομότερα.

Παράλληλα, προτείνονται και μια σειρά γενικών μέτρων, πολλά από τα οποία πρέπει - όπως επισημαίνει η έκθεση - να γίνουν άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμύρας. Συγκεκριμένα:

  • Προετοιμασία γραμμών πλημμύρας σε όλες τις σημαντικότερες περιοχές λεκανών απορροής και απαγόρευση οποιασδήποτε οικοδόμησης μέσα στις γραμμές πλημμύρας. Κατάλληλη θα ήταν μια γραμμή πλημμύρας 50 ετών με βάση τη μελλοντική χρήση γης.
  • Κατάρτιση οδηγιών για την ανάπτυξη των δήμων, οι οποίες θα πρέπει να αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση της χρήσης των οδών ως αποχετευτικών καναλιών, την εξάλειψη των αδιεξόδων όπου η ροή των νερών των πλημμυρών εμποδίζεται από τη γη, τη συγκράτηση των ομβρίων υδάτων σε τεχνητές λίμνες και την εξασθένηση του ρυθμού ροής.
  • Προετοιμασία σχεδίων διαχείρισης ομβρίων υδάτων για τις περιοχές ώστε να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη των δήμων και τους μηχανικούς στην προετοιμασία των μελετών.
  • Κατασκευή εναλλακτικών λεκανών πλημμύρας σε ακατοίκητη περιοχή, όπου είναι δυνατόν.
  • Τα προβλήματα της Ανατολικής Αττικής και του Θριασίου Πεδίου, τα οποία προτείνεται τώρα να λυθούν με την εγκατάσταση αγωγών ομβρίων υδάτων, θα μπορούσαν ίσως να περιοριστούν εάν επιβαλλόταν ακόμη και τώρα προγραμματισμός για τη χρήση της γης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ