Κυριακή 22 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0,53%!!!

Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θεσμοθετούνται Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για τις νομαρχίες, κατά το πρότυπο των ΚΑΠ που δίνονται εδώ και μερικά χρόνια στους δήμους και τις κοινότητες. Οι ΚΑΠ υπολογίζονται ως ποσοστό επί ορισμένων φόρων, που επιβάλλονται από την κεντρική διοίκηση στους φορολογούμενους. Ποσοστό που θα αποδίδεται στη ΝΑ. Τα δε κριτήρια κατανομής των πόρων παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Επιπλέον, η εμπειρία της αυθαίρετης παρακράτησης θεσμοθετημένων πόρων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης - ξεπερνούν το 1 τρισ. δραχμές - καταδεικνύει πως ο συγκεκριμένος τρόπος επιχορήγησης του θεσμού δεν κατοχυρώνει ούτε καν την απόδοση των φόρων που του αναλογούν. Αλλωστε, αυτοί μεταβάλλονται σύμφωνα με την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική ή και τις επιδιώξεις της.

Πάντως, το νομοσχέδιο προβλέπει πως θα αποδίδονται στη ΝΑ τα ακόλουθα ποσοστά φόρων:

  • Το 2% από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας
  • Το 15% από τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων
  • Το 100% από τα τέλη διενέργειας τεχνικών ελέγχων
  • Το 10% από το φόρο μεταβίβασης οικοδομών, οικοπέδων κι αγροκτημάτων
  • Το 10% από το εφάπαξ τέλος ΙΧ και ΔΧ οχημάτων πρώτης κυκλοφορίας.

Αν αυτά τα ποσοστά μεταφραστούν σε νούμερα, προκύπτει πως η οικονομική ενίσχυση της ΝΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι - κυριολεκτικά - μηδαμινή. Με βάση τα νούμερα του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο, η ΝΑ θα πάρει μόλις 90 δισ. δρχ.! Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο "υψηλότατο" 0,53% του συνόλου των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ