Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Υστατο χαίρε στον άξιο κομμουνιστή Ηλία Παπαδημητρίου

Οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές και ο λαός της Λάρισας αποχαιρέτησαν τον άξιο λαϊκό αγωνιστή της ηρωικής γενιάς της Αντίστασης που πέθανε προχτές και κηδεύτηκε χτες στη Λάρισα

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας, οι κομμουνιστές αποχαιρέτησαν, χτες, ένα ακόμα άξιο λαϊκό αγωνιστή κομμουνιστή, αγωνιστή της ηρωικής γενιάς της Αντίστασης, τον σύντροφο Ηλία Παπαδημητρίου,στέλεχος του ΚΚΕ που πέθανε, προχτές το βράδυ, και κηδεύτηκε, χτες, στη Λάρισα.

Στον ιερό ναό των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων συγκεντρώθηκε πλήθος Λαρισαίων, ακόμα και από τους άλλους νομούς της Θεσσαλίας, για να ξεπροβοδίσει τον σύντροφο Ηλία Παπαδημητρίου στο τελευταίο του ταξίδι. Ηταν εκεί οι σύντροφοί του από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, συναγωνιστές του της Εθνικής Αντίστασης, συγκρατούμενοί του στις φυλακές και στις εξορίες, συνάδελφοί του στο αγροτικό κίνημα, του οποίου υπήρξε ηγετικό στέλεχος και πρωταγωνιστής, πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής. Ηταν όλοι εκεί, γιατί ο Ηλίας Παπαδημητρίου, όπως σημειώνει και στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, "ήταν άνθρωπος της δράσης, όταν χρειαζόταν έλεγε λίγα και έκανε πολλά. Αυτές οι ιδιότητές του φάνηκαν πιο έντονα κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας, όταν οι εργαζόμενοι του νομού τον ένιωθαν δίπλα τους, καθημερινό συμπαραστάτη".

Στη ζωή του, που ήταν ένας διαρκής αγώνας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά, ταυτόχρονα, υπεράσπισης των αρχών του ΚΚΕ, αναφέρθηκε, αποχαιρετώντας τον σύντροφο Ηλία, ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. "Δεν είναι, είπε, μόνο οι κομμουνιστές που με βαθιά θλίψη αποχαιρετούν έναν άξιο, σεμνό, αταλάντευτο και πάνω απ' όλα, ανιδιοτελή αγωνιστή του λαού μας. Είναι οι ξωμάχοι του θεσσαλικού κάμπου, είναι οι εργάτες της Λάρισας, είναι όλοι όσοι τον γνώρισαν, είτε ως συνεταιριστή, είτε ως βουλευτή, είτε ως απλό αγωνιστή και στρατιώτη του δύσκολου και ωραίου αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο. Είναι οι συγκρατούμενοί του, οι καθοδηγητές και καθοδηγούμενοί του, είτε στη μάχη ενάντια στον κατακτητή, είτε στη μάχη για το μεροκάματο και ενάντια στην εκμετάλλευση. Ούτε στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό του να κοιτάξει το δικό του ατομικό συμφέρον. Ταύτισε τη ζωή του πάντα με την προκοπή και την πρόοδο του μεροκαματιάρη, του φτωχού και ανυπεράσπιστου αγρότη", θα πει ο Σπ. Στριφτάρης.

Κι αφού αναφέρθηκε σε σταθμούς της ιστορικής διαδρομής και της αγωνιστικής δράσης του σ. Ηλία, ο Σπ. Στριφτάρης πρόσθεσε:

"Σήμερα, που πολλοί και από πολλές μεριές θέλουν να πείσουν τον ελληνικό λαό, ότι δεν υπάρχουν ιδανικά για τα οποία αξίζει κανείς να δώσει και τη ζωή του. Σήμερα που η πλουτοκρατία του τόπου μας και οι κυβερνήσεις της προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα πάντα πουλιούνται κι αγοράζονται, το παράδειγμα του σ. Ηλία είναι η δική μας απάντηση. Είναι η απάντηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ". Και με φανερή τη συγκίνηση, ο Σπύρος Στριφτάρης κατέληξε λέγοντας:

"Σύντροφε Ηλία

Εφυγες την ημέρα που το Κόμμα συμπλήρωνε τα 80 χρόνια ζωής και δράσης του. Μια μέρα μετά που η νεολαία και ο λαός μας τιμούσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εφυγες τώρα που το Κόμμα μας δίνει τη μάχη για τη συσπείρωση του λαού, των εργατών, των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών και της νεολαίας ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων του ιμπεριαλισμού και στην άγρια επίθεση της πλουτοκρατίας κατά των εργαζομένων. Το κενό που άφησες είναι μεγάλο. Ομως σου υποσχόμαστε και μεις και οι Κνίτες ότι θα προσπαθήσουμε να το καλύψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα".

Ακολούθως ο Τ. Καρυώτης,μιλώντας εκ μέρους των αντιστασιακών της Λάρισας, αναφέρθηκε στη δράση του σ. Ηλία Παπαδημητρίου στον ΕΛΑΣ και στην αγωνιστική του δράση στις φυλακές. Ενώ ο Ρίζος Μαρούδας,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, χαρακτήρισε ως φωτεινό παράδειγμα τη ζωή και τη δράση του, για τους νέους κομμουνιστές.

Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ από τους Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ, Γ. Χώτο, μέλος της Γραμματείας και τους Α. Σκυλλάκο, Χρ. Χαλκιά και Γ. Νταφούλη, μέλη της ΚΕ. Επίσης ήταν ο Β. Μπούτας, βουλευτής του Κόμματος, ο Χρ. Τέγος, νεοεκλεγείς δήμαρχος Καρδίτσας, ο Γ. Παττάκης και πολλοί ακόμα συναγωνιστές του σ. Ηλία Παπαδημητρίου στο αγροτικό και στο εργατικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org