Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση για τις κλινικές δοκιμές στα νέα φάρμακα

Τον κώδωνα του κινδύνου μετατροπής του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης ψυχής, σε κοστολογημένο εμπόρευμα στο όνομα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και του ελεύθερου ανταγωνισμού των πανίσχυρων πολυεθνικών συγκροτημάτων φαρμάκου, έκρουσε ο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ, σχετικά με τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών όσον αφοράφάρμακα που προορίζονται για τον άνθρωπο.

Επισημαίνοντας ότι η έκθεση του εισηγητή "θα έπρεπε να είναι περισσότερο κριτική στην πρόταση της Επιτροπής για τα κενά, τις παραλείψεις που έχει και εμείς να είμαστε περισσότερο τολμηροί σε προτάσεις πιο συγκεκριμένων, πιο προωθημένων μέτρων διεξαγωγής ελέγχων, ελέγχων τόσο προληπτικών όσο και κατασταλτικών, αλλά επίσης και κυρώσεων, όπου και όταν ανακαλύπτεται εγκληματική πρόθεση χάριν του κυνηγητού του κέρδους από τα πανίσχυρα πολυεθνικά συγκροτήματα του φαρμάκου"., ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "αυτά τα συγκροτήματα, και με τις διαπλοκές που έχουν με άλλα συμφέροντα- μέχρι και πολιτικά, το ξέρουμε όλοι - χρησιμοποιούν, εκμεταλλεύονται κατά τον πιο ασύδοτο τρόπο μια σειρά από πρόσωπα, όπως πάσχοντες από ανίατες αρρώστιες, πρόσωπα που βρίσκονται υπό περιορισμό, λόγω ψυχικών ασθενειών σε διάφορα ψυχιατρεία ή άλλα παρόμοια ιδρύματα, ή και πρόσωπα που βρίσκονται υπό περιορισμόυ των ελευθεριών τους - μιλάω για φυλακισμένους που γίνονται πειραματόζωα, χωρίς τη θέλησή τους, για να δοκιμαστούν κλινικά νέα φάρμακα".

"Πρέπει να προστατευτούν αυτά τα πρόσωπα, τόνισε ο Β. Εφραιμίδης, αλλά για την προστασία τους να μην ξεχάσουμε ότι δεν αρκούν διακηρύξεις, αλλά συγκεκριμένα μέτρα, που ατυχώς λείπουν από την πρόταση της Επιτροπής. Δυστυχώς, η έκθεση Amadeo, παρά τις τροπολογίες, δεν έρχεται να κριτικάρει αυτά τα κενά και να τα συμπληρώσει".

"Μου κάνει εντύπωση - κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - ότι κάπου προβλέπεται ο καθορισμός ύψους αμοιβών ή αποζημιώσεων. Αμοιβές για όσους υπόκεινται στη δοκιμασία, αποζημιώσεις για όσους λόγω της δοκιμασίας των νέων φαρμάκων υφίστανται βλάβες της σωματικής ή της ψυχικής τους υγείας. Δηλαδή, το ανθρώπινο σώμα, η ψυχή του ανθρώπου μετατρέπεται σε ένα εμπόρευμα, κοστολογείται. Βλέπουμε να κατισχύει εδώ ο νόμος, το ταμπού του ελεύθερου ανταγωνισμού, του δικαιώματος της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, να κατισχύει η αδιαφάνεια στα προγράμματα, στις έρευνες, στις χρηματοδοτήσεις. Με αφορμή αυτή την έκθεση πρέπει αυτά να τα υπερνικήσουμε, για να γίνει η κλινική δοκιμή νέων φαρμάκων για ασθένειες ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ