Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απούλητες μεγάλες ποσότητες σιτηρών

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αν και έχει περάσει ένα πεντάμηνο από τη συγκομιδή μεγάλες ποσότητες σιτηρών παραμένουν απούλητες, ενώ όσες ποσότητες πουλήθηκαν, δόθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές. Το πρόβλημα αυτό θίγει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Γκατζής,ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα σε όφελος των σιτοπαραγωγών.

Οπως τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, οι τιμές φέτος έχουν διαμορφωθεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής και η κατάσταση που διαμορφώθηκε δημιουργεί έντονο οικονομικό πρόβλημα στους σιτοπαραγωγούς. Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο σχεδόν των σιτοπαραγωγών της χώρας να απειλείται με χρεοκοπία, αφού αδυνατούν να εξοφλήσουν τα καλλιεργητικά δάνεια που προσαυξάνονται με τα γνωστά "πανωτόκια" της ΑΤΕ. Επίσης σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο στα αδιέξοδα των σιτοπαραγωγών παίζει και η απαράδεκτα χαμηλή τιμή παρέμβασης (41 δρχ./κιλό) της ΕΕ με την οποία συμφώνησαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Το πρόβλημα γίνεται πιο οξυμένο σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στον Αλμυρό της Μαγνησίας, όπου οι σιτοπαραγωγοί αν και πέρασαν δύο χρόνια δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση στις ενστάσεις που έχουν υποβάλει για τις καταστροφές των σιτηρών τους το 1996.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας:

  • Τι μέτρα θα πάρει για να απορροφηθούν άμεσα όλες οι ποσότητες των σιτηρών στις περσινές τουλάχιστον τιμές;
  • Τι ενέργειες θα κάνει για να αυξηθεί σημαντικά η τιμή παρέμβασης των σιτηρών και να διασφαλιστεί το εισόδημα των αγροτών;
  • Πότε θα δώσει απάντηση στις ενστάσεις των πληγέντων σιτοπαραγωγών και πότε θα καταβάλει τις αποζημιώσεις;

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ