- Καθόλου δεν παραιτείται - το αντίθετο, μάλιστα - η κυβέρνηση από την προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους αγρότες, για να μη συνεχίσουν ν' αγωνίζονται για την επίλυση των πολλών και οξυμένων... - 1998-10-22 00:00:00.0"/> - Καθόλου δεν παραιτείται - το αντίθετο, μάλιστα - η κυβέρνηση από την προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους αγρότες, για να μη συνεχίσουν ν' αγωνίζονται για την επίλυση των πολλών και οξυμένων... - 1998-10-22 00:00:00.0" /> Συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών! | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών!
  • Ο ΟΣΕ ζητά από 14 αγρότες της περιοχής Φαρσάλων από 68.000 δραχμές για αποκατάσταση, δήθεν, ζημιών από μια ολιγόωρη κατάληψη στο σταθμό Παλαιοφαρσάλων
  • Η Αστυνομία, προφανώς με "άνωθεν" εντολές, "επέλεξε", είτε στην τύχη είτε από πληροφορίες κάποιων "ρουφιάνων", τους 14 αγωνιστές από τους περίπου 1.000 αγρότες που είχαν συμμετάσχει στην κατάληψη

Καθόλου δεν παραιτείται - το αντίθετο, μάλιστα - η κυβέρνηση από την προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους αγρότες, για να μη συνεχίσουν ν' αγωνίζονται για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Κι ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης - κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος και του ΚΚΕ και με στόχο να "διασκεδάσει" τις αλγεινές εντυπώσεις, που προκαλούν οι μαζικές δικαστικές διώξεις σε βάρος 10.000 και πλέον αγωνιστών της αγροτιάς - δηλώνει πως θα ρυθμιστούν νομικά οι ποινικές διώξεις εναντίον όσων συμμετείχαν στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, το ρόλο του τρομοκράτη και "μπαταχτσή" σε βάρος των αγροτών ανέλαβαν και συνεχίζουν κρατικοί οργανισμοί, προφανώς με προτροπή της κυβέρνησης.

Μετά τις αγωγές του ΟΣΕ και του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), με τις οποίες ζητούν από τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αποζημίωση για "διαφυγόντα κέρδη" τους στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, έρχεται τώρα ο ΟΣΕ ν' απευθυνθεί ατομικά σε κάποιους αγρότες, ζητώντας αποζημίωση!

Συγκεκριμένα, με έγγραφό του ο ΟΣΕ ζητάει από 14 αγρότες της περιοχής των Φαρσάλων να πληρώσουν από 68.000 δραχμές περίπου έκαστος, για να καλυφθεί η δαπάνη αποκατάστασης των ζημιών που δήθεν προκλήθηκαν από τους αγρότες στη διάρκεια μιας ολιγόωρης κατάληψης, στις 23.1.98, στο σιδηροδρομικό σταθμό Παλαιοφαρσάλων.

Το έγγραφο - το οποίο παρελήφθη από τους 14 αγρότες στο ενδιάμεσο των δυο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, κι αυτό έχει την ειδική σημασία του - στάλθηκε επιλεκτικά σε 14 μόνο άτομα, τη στιγμή που η κατάληψη διάρκεσε μόνο λίγα λεπτά της ώρας και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 αγρότες της περιοχής. Να σημειωθεί, δε, ότι κανείς αστυνομικός ή αρμόδιος του ΟΣΕ δεν είχε πλησιάσει κανέναν από τους 14 "κατηγορούμενους" στη διάρκεια της κινητοποίησης.Και γεννάται ευλόγως το ερώτημα: Πώς, από πού και γιατί "αλιεύτηκαν" τα ονόματα των δεκατεσσάρων αγροτών;

"Από τον Αννα στο Καϊάφα"

Η δημοσιογραφική προσπάθεια, που κάναμε χτες για να μάθουμε ποιος και γιατί τους "κατέδωσε", ήταν περιπετειώδης, καθώς ο ένας "αρμόδιος" του ΟΣΕ, μας παρέπεμπε στον άλλο. Κατ' αρχάς - έχοντας στα χέρια μας το έγγραφο που απευθυνόταν στον Ευριπίδη Πουλιαράκη,αγρότη της περιοχής των Φαρσάλων - απευθυνθήκαμε στον κ. Αργυράκη,τμηματάρχη του ΟΣΕ στην Αθήνα, ο οποίος υπογράφει το έγγραφο. Αφού μας είπε ότι δεν ξέρει πώς έφτασαν τα ονόματα των 14 αγροτών στον Οργανισμό, μας παρέπεμψε στους νομικούς συμβούλους. Μιλήσαμε με τον νομικό σύμβουλο κ. Ζαχόπουλο,που δήλωσε κι αυτός άγνοια και, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ισχυρίστηκε πως αυτή η διαδικασία - να ζητάει, δηλαδή, αποζημιώσεις ο ΟΣΕ για οποιαδήποτε καθυστέρηση στα δρομολόγια των τρένων - είναι συνήθης και, μάλιστα, όπως είπε, ακολουθείται ακόμη και σε βάρος κάποιου που θ' αφήσει για λίγο το αυτοκίνητό του πάνω σε μια σιδηροδρομική γραμμή! Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στον σταθμάρχη του ΟΣΕ στα Παλαιοφάρσαλα, κ. Γάκο,ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος (!) και μας παρέπεμψε στην Επιθεώρηση του Οργανισμού στη Λάρισα. Εκεί, ένας αρμόδιος, ο κ. Χαρακόπουλος,μας είπε πως τα 14 ονόματα των διωκομένων δόθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων και η Τοπική Υπηρεσία του ΟΣΕ έβγαλε το σχετικό πόρισμα, το οποίο έστειλε, μαζί με τα ονόματα των 14, στα κεντρικά του Οργανισμού, απ' όπου στάλθηκε το έγγραφο στους παραλήπτες για τα περαιτέρω.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι οι αστυνομικές αρχές - προφανώς με "άνωθεν" εντολές και είτε προτείνοντας κάποιους γνωστούς αγωνιστές στην τύχη, είτε αξιοποιώντας πληροφορίες κάποιων "ρουφιάνων" - συνεργάστηκαν με τις υπηρεσίες του ΟΣΕ, προκειμένου να "τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί" κάποιους από τους πολλούς αγρότες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση.

Απάντηση με αγώνες

Η τακτική της κυβέρνησης - διότι αυτή κρύβεται πίσω από τους ανευθυνοϋπευθύνους αρμοδίους - να συνεχίζει την επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών, έχει προκαλέσει την οργή και αγανάκτηση, όχι μόνο όσων αγωνιστών της αγροτιάς σέρνονται στα δικαστήρια ή καλούνται να πληρώσουν "πρόστιμα" σε κρατικούς οργανισμούς, επειδή συμμετείχαν στον αγώνα για την επιβίωσή τους, αλλά ολόκληρου του αγροτικού κόσμου.

Στελέχη του αγροτικού κινήματος επισημαίνουν ότι η τελευταία ενέργεια του ΟΣΕ κρύβει και "πονηριά",καθώς το ποσό αποζημίωσης που καλείται να πληρώσει καθένας από τους 14 "κατηγορούμενους" αγρότες των Φαρσάλων μπορεί να θεωρηθεί μικρό σχετικά και να σκεφτεί κάποιος "ας το πληρώσω για να μην τραβιέμαι στα δικαστήρια", όπως άλλωστε απειλεί στο έγγραφο που έστειλε ο ΟΣΕ. Και τονίζουν ότι αν αυτό συμβεί θ' αποτελέσει "προηγούμενο" για να πληρωθούν και άλλα πολλά πρόστιμα και "χαράτσια" από τους αγρότες, σε διάφορους που μπορεί να εμφανιστούν ότι επλήγησαν από τις κινητοποιήσεις και θα ζητούν αποζημιώσεις.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ρύθμιση του ποινικού μέρους των διώξεων σε βάρος των αγροτών, κανείς δε γνωρίζει τι θα γίνει με τις εκατοντάδες δίκες που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σ' όλη τη χώρα - οι περισσότερες τους ερχόμενους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη - είτε στα πρωτόδικα δικαστήρια, είτε στα Εφετεία.

Και, τέλος, δηλώνουν ότι κάποτε θα πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση - ιδιαίτερα μετά τη συντριπτική καταδίκη της πολιτικής της στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση - πως οι αγρότες, όχι μόνο δε θα "κάνουν πίσω" τρομοκρατούμενοι, αλλά θα πεισμώσουν ακόμα περισσότερο και θα συνεχίζουν τους αγώνες ακόμα πιο ενωτικά, πιο μαζικά, πιο δυναμικά και πιο αποτελεσματικά, δίνοντας απάντηση και στη συνεχιζόμενη κυβερνητική επιχείρηση διώξεων σε βάρος τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ