Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
ΟΧΙ στην ανάμειξη των ιμπεριαλιστών

Συνέντευξη του Μ. Κιτάνοβιτς, γενικού γραμματέα του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας

Η περιοχή του Κοσσυφοπεδίου έχει αναδειχτεί σε θέατρο αιματηρών εθνοτικών συγκρούσεων και καθημερινά ο κατάλογος των θυμάτων αυξάνει και από τις δύο πλευρές. Ο ΟΗΕ ανεβάζει τους πρόσφυγες σε πάνω από 200.000 και τους τραυματίες σε δεκάδες χιλιάδες. Η Δύση συνεχίζει να ρίχνει λάδι σε μια φωτιά που ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε πυρκαγιά είναι μεγάλος και που στη δίνη της θα συμπαρασύρει τη Βαλκανική Χερσόνησο, και όχι μόνο. Τα Βαλκάνια για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν ότι είναι η μπαρουταποθήκη της Ευρώπης. Για όλα αυτά μιλήσαμε με τον σύντροφο Μπράνκο Κιτάνοβιτς, γενικό γραμματέα του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας.

Το Κόσσοβο ανήκει στη Σερβία

- Η διαμάχη Αλβανών - Σέρβων στην περιοχή δεν έχει μόνο ιστορικές αιτίες, αλλά σίγουρα είναι σύζευξη πολλών παραγόντων. Αξίζει όμως να μας πείτε τη θέση σας για την ιστορική πλευρά του θέματος.

- Ιστορικά η περιοχή που σήμερα αποκαλείται επίσημα Κόσσοβο και Μετόχια ανήκει στη Σερβία. Αποδείξεις γι' αυτό υπάρχουν άφθονες. Ολα τα ονόματα στην περιοχή είναι σλαβικής προέλευσης. Δεν υπάρχει ούτε μια πόλη, χωριό, ποταμός, μνημείο με αλβανική ονομασία. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Πρίστινα στα τέλη του 12ου αιώνα γίνεται πρωτεύουσα και πολιτιστικό κέντρο του σερβικού μεσαιωνικού κράτους. Το 1389 η περιοχή, μετά από ιστορικής σημασίας μάχη για τη Σερβία, καταλαμβάνεται από τους Τούρκους και μένει στην κυριαρχία τους έως το 1912. Η έντονη τουρκική καταπίεση προκάλεσε τόσο τη βίαιη μετανάστευση χιλιάδων Σλάβων με την ταυτόχρονη μετεγκατάσταση χιλιάδων Αλβανών, όσο και τον εξισλαμισμό αρκετών Σλάβων που σήμερα η προπαγάνδα των Τιράνων τούς παρουσιάζει ως Αλβανούς, αν και δεν είναι.

- Παρ' όλα αυτά δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί.

- Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στη Δύση υπάρχει παραπληροφόρηση ή αλλιώς, αν θέλετε, μονόπλευρη πληροφόρηση, αφού υιοθετείται η άποψη των Αλβανών που παρουσιάζονται πάνω από 90%. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Το 1941 ο πληθυσμός ήταν 50% Αλβανοί και 50% Σέρβοι και Μαυροβούνιοι. Τότε πολλοί Σέρβοι και Μαυροβούνιοι εγκαταλείπουν την περιοχή. Αυτό γιατί σε μεγάλο ποσοστό οι Αλβανοί συμμάχησαν με το φερμανο-ιταλικό Αξονα, ονειρευόμενοι τη δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας που τους είχαν τάξει. Μάλιστα, όταν οι Γερμανοί ήταν 100 χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι αρκετοί πήραν τα όπλα για να χτυπήσουν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ακόμη να σας πω ότι στην κατοχή απ' όλη την περιοχή σχηματίστηκε μόνο μια μπριγάδα παρτιζάνικη και σε αυτήν μόνο το 10% ήταν Αλβανοί. Δυστυχώς, η απάντηση του Τίτο μετά την απελευθέρωση ήταν να απαγορέψει στους Σέρβους με νόμο να επιστρέψουν στην περιοχή. Ολα αυτά δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μας αλλά γραμμένα στα ντοκουμέντα του πρώην "Κομμουνιστικού" Κόμματος Γιουγκοσλαβίας.

- Πού αποσκοπούσε ο Τίτο με την πολιτική αυτή;

- Προφανώς ήθελε να χτυπήσει τη Σοσιαλιστική Αλβανία και μέσω αυτής και την ΕΣΣΔ. Μετά την απελευθέρωση γνωστό είναι ότι πρότεινε στον Εμβέρ Χότζα να γίνει η Αλβανία η έβδομη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Ομως ο Χότζα μετά και από συμβουλή του Στάλιν αρνήθηκε. Ετσι από τότε αρχίζει μια αλλόκοτη πολιτική με αντισοσιαλιστικό προσανατολισμό. Από το 1948 έως το 1960 δέχτηκε στο Κόσσοβο χιλιάδες Αλβανούς, που για διάφορους λόγους το έσκασαν από τη χώρα τους. Αυτοί ακόμα και σήμερα στην πλειοψηφία τους θεωρούνται απάτριδες, αφού δεν έχουν ούτε αλβανική αλλά ούτε και γιουγκοσλαβική υπηκοότητα. Αυτούς τους μετρούν ως Κοσσοβάρους όπως επίσης και 200.000 Τσιγγάνους της περιοχής. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 1981, οι Αλβανοί ήταν - μαζί με όλους αυτούς - το 77% του πληθυσμού. Ηταν και αυτό άλλο ένα τέχνασμα του Τίτο ενάντια στη Σερβία. Γιατί, όταν τα τελευταία χρόνια, επανειλημμένως, το κράτος τούς προτείνει νέα, τίμια απογραφή, αυτοί δε δέχονται; Τι φοβούνται;

Η Σερβία προτεκτοράτο του Κόσσοβου

- Πάντως, σε γενικές γραμμές επί Τίτο υπήρχε ηρεμία και ποτέ δεν έφτασαν στο σημείο να πάρουν τα όπλα όπως σήμερα.

- Δεν το νομίζω. Είχαμε και τότε αρκετές συγκρούσεις, με αποκορύφωμα την εξέγερση του 1968, όταν έδεναν στις ουρές των γάτων τη φωτογραφία του Τίτο και τις αμολούσαν στις πόλεις. Στην ουσία τότε η Σερβία ήταν προτεκτοράτο του Κόσσοβου και όχι το αντίστροφο, όπως παραπληροφορεί η Δύση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1974 απαραίτητα το 20% όλων των αξιωμάτων στην πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα της Σερβίας το κατείχαν Αλβανοί. Ετσι είχαμε το 20% των βουλευτών της Σερβικής Βουλής από το Κόσσοβο. Είχαν τους συνταγματικούς τους κώδικες, την κυβέρνησή τους, το Κοινοβούλιό τους κτλ. Με άλλα λόγια, είχαν πλήρη αυτονομία στο πλαίσιο της Σερβίας με αρμοδιότητες σχεδόν ίδιες με ομόσπονδο κρατίδιο. Μόνο το δικαίωμα να αποσχιστούν δεν είχαν. Απεναντίας, στο Κόσσοβο όλοι οι βουλευτές, οι δικαστές κτλ., έπρεπε να ήταν απαραίτητα Αλβανοί. Ετσι όμως δεν υπήρχε αξιοκρατία. Ακόμη και στην αγορά εργασίας οι Σέρβοι ήταν σε χειρότερη μοίρα. Αισθάνονταν σαν να ζούνε στο εξωτερικό και όχι στην πατρίδα τους. Για να πιάσουν δουλιά έπρεπε απαραίτητα να μιλούν αλβανικά, ενώ ο Αλβανός στη Σερβία μπορούσε και χωρίς να μιλά σέρβικα. Ιδιαίτερα μετά από το 1975 - αυτά είναι γνωστά στη διεθνή κοινή γνώμη - έκαιγαν σπίτια και περιουσίες, βίαζαν γυναίκες και οι Σέρβοι ζούσαν σε καθεστώς τρομοκρατίας. Ηταν ένα σχέδιο για να τους εκδιώξουν από την περιοχή και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχαν, αφού χιλιάδες Σέρβοι εγκατέλειψαν το Κόσσοβο και εγκαταστάθηκαν στην ενδοχώρα. Ακόμη και Αλβανούς που διαφωνούν με αυτή τους την επιλογή τους εξοντώνουν. Το τελευταίο διάστημα σκότωσαν 3 Αλβανούς, μέλη του κόμματος, επειδή προπαγάνδιζαν την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

- Είμαι της άποψης ότι το πρόβλημα, αν και όχι εύκολα, θα μπορούσε να λυθεί με διάλογο και ειρηνικό τρόπο. Τι, αλήθεια, συνέβαλε στο να πάρουν οι Αλβανοί τα όπλα;

- Οι αιτίες που φτάσαμε έως εδώ είναι ένα σύμπλεγμα πολιτικο-θρησκευτικών διαφορών. Πρώτα απ' όλα υπάρχει η αντίθεση μουσουλμάνων - χριστιανών. Δεν είναι η θρησκεία ως θρησκεία που παίζει ιδιαίτερο ρόλο, αλλά ο τρόπος ζωής, τα ήθη και τα έθιμα που απορρέουν από αυτήν. Αν κοιτάξουμε στο βάθος του χρόνου, θα συμπεράνουμε ότι η πρόοδος της κοινωνίας δεν επέφερε και την αντίστοιχη πολιτιστική πρόοδο. Αλλος λόγος είναι ότιΝΑΤΟ - Γερμανία - Αμερική αποφάσισαν να καταστρέψουν τη χώρα, τόσο για ιστορικούς λόγους, όσο και για να κυβερνούν πιο εύκολα. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά οι διαφορές σε μεγάλο βαθμό είναι εντέχνως καλλιεργούμενες από τους ιμπεριαλιστές. Αλήθεια, πού ακούστηκε το ΝΑΤΟ να πλειοδοτεί υπέρ ενός "εθνικοαπελευθερωτικού" αγώνα; Αλήθεια, γιατί δεν κάνουν το ίδιο σε Κουρδιστάν και Κύπρο; Επίσης μην ξεχνάμε ότι το Κόσσοβο είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα, ηλεκτρική ενέργεια αλλά και πετρέλαιο. Ενας άλλος λόγος είναι ότι φοβούνται την επιστροφή των κομμουνιστών στη Ρωσία και την αλυσιδωτή αντίδραση που αυτή θα έχει στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά και στη Γιουγκοσλαβία. Ετσι προσπαθούν να αποδυναμώσουν τους λαούς, να τους εθίσουν στον εθνικισμό για να μην προβληματίζονται για τις αιτίες των προβλημάτων τους. Εν περιλήψει, να στραφούν στον αντικομμουνισμό...

ΝΑΙ στην αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου

- Ποια νομίζετε πως είναι η λύση του προβλήματος; Είσαστε υπέρ της αυτονομίας;

- Πριν απ' όλα να τονίσουμε ότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει πλήρη ανεξαρτησία στους Αλβανούς όπως αυτοί επιθυμούν. Αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα για τη μελλοντική ενοποίησή τους με την Αλβανία και θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου, γιατί οπωσδήποτε αποτελεί αλλαγή συνόρων με απρόβλεπτα για την παγκόσμια ειρήνη αποτελέσματα. Εμείς είμαστε υπέρ της αυτονομίας στο πλαίσιο της Σερβίας. Επιθυμούμε όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εθνότητας, να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Δε δεχόμαστε όμως να γίνουν κράτος εν κράτει. Ξέρετε, τελευταία έγινε πολύς θόρυβος με αφορμή την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η δυτική προπαγάνδα διαλαλούσε ότι δεν είχαν το δικαίωμα της εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα. Ψέματα! Το είχαν και το έχουν. Η διαφορά είναι ότι δε δεχόμαστε να διδάσκουν στην ιστορία τους ότι οι Σέρβοι είναι κατακτητές και ότι σκοπός τους είναι η απελευθέρωση. Δε δεχόμαστε να διδάσκονται την ιστορία σύμφωνα με το διδακτικό πρόγραμμα των Τιράνων. Τι θα έκαναν, π.χ., οι Αμερικάνοι αν στο Τέξας όπου ζουν 70% Μεξικανοί και προσαρτήθηκαν με τη βία κάποια στιγμή ζητήσουν να διδάσκονται την ιστορία σύμφωνα με το μεξικάνικο υπουργείο Παιδείας; Γιατί είναι τόσο υποκριτές; Εσείς στην Ελλάδα επιτρέπετε στους Τούρκους να καθορίζουν το διδακτικό πρόγραμμα για τη μουσουλμανική σας μειονότητα; Γιατί να το κάνουμε εμείς;

- Σίγουρα, όλα αυτά υποθάλπονται από τη Δύση, που έχει απώτερο σκοπό την υποδούλωση της περιοχής. Στο Μεσαίωνα έλεγαν ότι όποιος κυβερνάει το Κόσσοβο κυβερνάει ολόκληρα τα Βαλκάνια.

- Πράγματι, αν δεν μπερδευόταν η Δύση, θα μπορούσαμε μόνοι, Αλβανοί και Σέρβοι, με σεβασμό των δικαιωμάτων εκατέρωθεν, να δώσουμε ειρηνική λύση χωρίς το διεθνή χωροφύλακα - τρομοκράτη που λέγεται ΝΑΤΟ. Ηδη στην Αθήνα πριν λίγους μήνες είχαμε μια συνάντηση με όλα τα ΚΚ των Βαλκανίων, μεταξύ αυτών και με το ΚΚ Αλβανίας. Διαφορές υπήρξαν, αλλά είμαι σίγουρος ότι, αν δουλέψουμε συντροφικά, πάνω σε διεθνιστικό πνεύμα, όπως απαιτεί η εποχή μας, θα βρούμε κοινή γλώσσα προς όφελος και των δύο λαών. Εμείς καλούμε το ΚΚΑ για συνομιλίες στο Βελιγράδι ή αν τους είναι δύσκολο μπορούμε εμείς να επισκεφτούμε τα Τίρανα. Πρέπει οι λαοί να τα βρουν σήμερα, γιατί αύριο ίσως να είναι αργά.

Φώτης - Αγγελος ΜΠΕΛΕΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβαίνει η αντιπαράθεση (2018-08-04 00:00:00.0)
Οι βρωμοδουλιές της KFOR (2002-03-24 00:00:00.0)
Το ατέλειωτο κουβάρι διαφορετικών σκοπιμοτήτων (1999-05-27 00:00:00.0)
Γιορτή ή κηδεία; (1999-04-02 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις ανεβάζουν την ένταση (1999-01-16 00:00:00.0)
Κίνδυνος για μια νέα έκρηξη (1998-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ