Παρασκευή 2 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιορτή ή κηδεία;

Η ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία εισέρχεται, μετά την προαναγγελθείσα και αναμενόμενη "αποτυχία" της ρωσικής διπλωματίας, σε φάση στρατιωτικής έξαρσης, εκτατικά και εντατικά, και προπαγανδιστικής υστερίας, εντός και εκτός Γιουγκοσλαβίας, αλλά σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο, όσον αφορά την προώθηση των πολιτικών στόχων της στρατιωτικής επέμβασης, την πολιτική "συνοχή" της Συμμαχίας και την πολιτική διαπαιδαγώγηση της "Δύσης".Αντί η στρατιωτική επέμβαση να κάμψει τις σερβικές αντιστάσεις, εξαναγκάζει το ΝΑΤΟ σε πρόωρη αποκάλυψη των πολιτικών στόχων της στρατιωτικής επιχείρησης που δεν έχουν, βέβαια, να κάνουν σε τίποτα με τον "ανθρωπισμό" υπέρ του αλβανόφωνου πληθυσμού στο Κόσσοβο. Οι βομβαρδισμοί "παραδειγματισμού" και εκφοβισμού εχθρών και φίλων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι Σέρβοι αποδεικνύουν ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν την ιστορική "βαλκανική" παράδοση ολοκαυτωμάτων στο όνομα της ανεξαρτησίας. Οι γείτονες αναθεματίζουν κρυφά ή φανερά τις επιλογές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και οι ΝΑΤΟικοί "σύμμαχοι" εκφράζουν σκεπτικισμό για τους "σκοπούς" της στρατιωτικής επέμβασης, χωρίς ορατά οφέλη για τους περισσότερους και με έντονα προβλήματα προπαγάνδας απέναντι στην "κοινή γνώμη" τους. Η αναποτελεσματικότητα των βομβαρδισμών και η φανερή "αδυναμία εξεύρεσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολιτικής εξόδου" εξανάγκασε το ΝΑΤΟ, από την αρχή της εβδομάδας, σε αλλαγή πολιτικής και στρατιωτικής δράσης,που αλλάζει τα αρχικά δεδομένα και περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, εντός και εκτός της Γιουγκοσλαβίας.

* * *

Η αρχική δικαιολογία της αρχικής επέμβασης στηριζόταν στο γεγονός ότι ο Μιλόσεβιτς, μην υπογράφοντας το Ραμπουγέ, στερεί από το Κόσσοβο την "αυτονομία" που θα επέτρεπε μια "ειρηνική" επιβίωση του αλβανόφωνου πληθυσμού και που το ΝΑΤΟ, στο όνομα του "ανθρωπισμού" αναλάμβανε να επιβάλει διά της βίας.Ο στόχος ήταν σαφής: με σύντομη διάρκεια βομβαρδισμών, ο "αλαζών" Μιλόσεβιτς θα εξαναγκαζόταν να υπογράψει το "δίκαιο" Ραμπουγέ και στο Κόσσοβο θα αποκαθίστατο η "τάξις και η ηρεμία" υπό ΝΑΤΟική "εποπτεία", χωρίς όμως να αλλάξουν τα σύνορα στην περιοχή.

Μια εβδομάδα μετά, η επίσημη ΝΑΤΟική θέση έχει αλλάξει άρδην: Ο δικτάτορας Μιλόσεβιτς "θα έχει σκληρό τίμημα που δεν υπέγραψε το Ραμπουγέ" και "πρέπει να παραπεμφθεί ως εγκληματίας πολέμου στη Χάγη για τη γενοκτονία των Αλβανών του Κόσσοβο".Ο ΝΑΤΟικός "πολιτικός" εκπρόσωπος Τύπου παρομοίασε τον Μιλόσεβιτς "με τον αρχηγό των κόκκινων Χμερ της Καμπότζης",ανακοινώνει κάθε μέρα "σφαγές"και "δολοφονίες" και "στρατόπεδα συγκέντρωσης" των αλβανοφώνων στο Κόσσοβο εκ μέρους του σέρβικου στρατού, ενώ "δεκάδες χιλιάδες"άμαχου πληθυσμού εγκαταλείπουν την περιοχή "εξ αιτίας του προμελετημένου σερβικού σχεδίου γενοκτονίας".

Τα βασικά σημεία της νέας ΝΑΤΟικής θέσης είναι περίπου τα εξής:

1.Αντίθετα από τους αρχικούς ισχυρισμούς, τώρα το ΝΑΤΟ διαβεβαιώνει ότι η Σερβία θα πληρώσει έτσι κι αλλιώς "ακριβό τίμημα" γιατί δεν υπέγραψε το Ραμπουγέ. Η δε σερβική ηγεσία θα παραπεμφθεί έτσι κι αλλιώς στη Χάγη για να δικαστεί για "εγκλήματα πολέμου".

2.Το Βελιγράδι οργάνωσε και διέπραξε τη "γενοκτονία" του Κόσσοβο, ανεξάρτητα από τη ΝΑΤΟική επίθεση,και ως "εξωτερική δράση", κάτι ανάλογο δηλαδή με την "εξωτερική" επέμβαση του Ιράκ στο Κουβέιτ.

3.Η "γενοκτονία του αλβανικού λαού στο Κόσσοβο" πιστοποιείται από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ που δε βρίσκεται επιτόπου, αλλά στη Βοσνία, και από πληροφορίες του ΑΣΚ (UCK). Το ΑΣΚ συνδιαλέγεται "άτυπα" μόνο με τις ΗΠΑ και όχι με το ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει επίσημη άποψη για τον ακριβή αριθμό των μετατοπισθέντων αλβανοφώνων και "δεν έχει πολιτική αντιμετώπισης των προσφύγων". Το ΝΑΤΟ επίσημα δεν έχει, βέβαια, θέση ούτε μπορεί να εκτιμήσειπόσοι από τους πρόσφυγες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους γιατί βομβαρδίζονται και πόσοι εξαναγκάζονται πράγματι από τις σερβικές δυνάμεις.Παρ' όλα αυτά πρόκειται για "γενοκτονία".

Το ΝΑΤΟικό Συμβούλιο, σε επίπεδο πρέσβεων μονίμων αντιπροσώπων των 19 κρατών - μελών ενημερώνεται καθημερινά από τις ΗΠΑ για την έκταση και την ένταση της "γενοκτονίας". Το θέμα κυριαρχεί στις ειδήσεις, ενώ μειώνονται εντυπωσιακά οι πληροφορίες για τις καθαυτό στρατιωτικές πλευρές της ΝΑΤΟικής επέμβασης. Ολοι οι φιλεύσπλαχνοι της Δύσης αγωνιούν για την τύχη των προσφύγων - ιδιαίτερα η Ιταλία και το Βατικανό - και πνέουν μένεα κατά των "βαρβάρων Σέρβων".

* * *

Αφού σύμφωνα με τη νέα ΝΑΤΟική θέση η σερβική ηγεσία είναι "εγκληματίες πολέμου" - ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τον πόλεμο τον κάνει το ΝΑΤΟ - είναι σαφές ότι, έτσι κι αλλιώς,η στρατιωτική ήττα της Σερβίας θα επιφέρει αναγκαστικά πολιτειακή αλλαγή στο Βελιγράδι.Ο αρχικός σκοπός, η "αυτονομία του Κόσσοβο" μετεξελίσσεται σε υποταγή ολόκληρης της Γιουγκοσλαβίας,στόχος που υπήρχε εξ αρχής αλλά κανείς στο ΝΑΤΟ δεν τον αναγνώριζε δημόσια.

Αφού σύμφωνα με τη νέα ΝΑΤΟική θέση η Σερβία οργάνωσε και έπραξε τη "γενοκτονία" των αλβανοφώνων στο Κόσσοβο, είναι σαφές ότι Σερβία και Κόσσοβο είναι δύο ξεχωριστές "οντότητες", όπως, περίπου, το ΙΡΑΚ και το Κουβέιτ.Δεν ισχύει, επομένως, η αρχική ΝΑΤΟική θέση ότι "δε θίγεται η εδαφική ακεραιότητα της Νέας Γιουγκοσλαβίας". Εκτός από το Κόσσοβο, και το Μαυροβούνιο και η Βοϊβοντίνα είναι "ξεχωριστές οντότητες" και αφού η Σερβία φέρθηκε έτσι απέναντι στο Κόσσοβο, αν δεν ηττηθεί "κατά κράτος", θα φερθεί ανάλογα και στις δύο αυτές "οντότητες", οι οποίες πρέπει να αποσχιστούν για να γλιτώσουν από τη σερβική θηριωδία.

Τέλος, σύμφωνα με τη νέα ΝΑΤΟική θέση, η "γενοκτονία" στο Κόσσοβο θέτει αυτόματα ζήτημα ανεξαρτητοποίησης της περιοχής.Πολύ περισσότερο που όλες αυτές οι "εκατοντάδες χιλιάδες" προσφύγων δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους, αν το Κόσσοβο παραμείνει με οποιαδήποτε μορφή μέρος της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.Ετσι η νέα πολιτική θέση του ΝΑΤΟ έρχεται πιο κοντά στους αληθινούς στόχους της στρατιωτικής επέμβασης, η οποία συμμορφώνεται και αυτή στις ανάγκες της πολιτικής συγκυρίας. Η επέμβαση αφορά το σύνολο της Γιουγκοσλαβίας,διατηρείται και εντείνεται η "φάση 1" των βομβαρδισμών με πυραύλους οπουδήποτε, και ενεργοποιείται η "φάση 2" για να πληγούν "κινητοί και ακίνητοι" στόχοι, ιδιαίτερα τανκς και μετακινούμενες μονάδες στρατού. Οσο η "φάση 1" θα βομβαρδίζει μόνιμα τα "στρατηγικά κέντρα" και το Βελιγράδι η "φάση 2" θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει πλήρως το σύνολο των σερβικών δυνάμεων, αρχίζοντας από τα κάτω (μέχρι τον 44ο παράλληλο, δηλαδή Κόσσοβο, Μαυροβούνιο και κεντρική Γιουγκοσλαβία) και επεκτεινόμενη προς τα πάνω (δεύτερο στάδιο της "φάσης 2"). Οι ναυτικοί στόχοι δεν έχουν πληγεί ακόμα ως "μη άμεσα εμπλεκόμενοι στόχοι".

Σύμφωνα με τη "θεωρία πολέμου", μετά τις επιθέσεις από τον αέρα, θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις, αλλά τέτοια "φάση" δεν προβλέπεται επίσημα από το ΝΑΤΟικό σχέδιο επιχείρησης. Μετά τις πρώτες δυσχέρειες, ο χρονικός "ορίζοντας" που τίθεται είναι η πανηγυρική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 24 Αυγούστου στην Ουάσιγκτον. Εκεί θα γίνει γιορτή ή κηδεία.

Βησ. ΓΚΙΝΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ