Ενώ στην ΠΓΔΜ προετοιμάζονται για τα χειρότερα, στην Αλβανία, που ήδη έχει "ενεργότερη συμμετοχή", συναντώνται όλες οι "αντιμαχόμενες πλευρές" των Αλβανών Κοσσοβάρων. Ο πρώην πολιτικός εκπρόσωπος του UCK, όμως, δείχνει να έχει τις αμφιβολίες του...
ΜΟΡΙΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.-
Το πλατό του "ακήρυχτου πολέμου" μπορεί να είναι τελικά πολύ ευρύτερο από αυτό που εμφανίζουν οι στρατιωτικοί ιθύνοντες στους χάρτες τους. Σίγουρα πάντως, ο πόλεμος δείχνει σοβαρές ενδείξεις διάχυσης προς τις γειτονικές χώρες. Ηδη, η ΠΓΔΜ νιώθει τις πύρινες γλώσσες του πολέμου να την πλησιάζουν επικίνδυνα.
Ενώ συνεχίζεται η μαζική άφιξη Κοσσοβάρων προσφύγων, κατέφθασε για συνομιλίες ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραϊμ Ρουγκόβα. Υστερα από ένα σύντομο σταθμό στο στρατόπεδο της Μπράζντα, ο Ρουγκόβα πήγε στο στρατόπεδο του Μπλάτσε, στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Στην ολιγόωρη στάση του, επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ,πριν την αναχώρησή του για την αλβανική πρωτεύουσα.
Εκεί το σκηνικό που θα αντιμετωπίσει είναι μάλλον πιο περίπλοκο, αφού κανείς δε γνωρίζει τελικά τι μπορεί να αποδώσουν οι συναντήσεις που θα έχει με τον UCK. Τον UCK που εξακολουθεί να οργανώνεται και να πραγματοποιεί επιθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή μαχητικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν γιουγκοσλαβικές δυνάμεις κοντά στο κυριότερο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Αυτή η ξαφνική αναζωπύρωση των "μεθοριακών εντάσεων" επιβεβαιώθηκε χτες και από τους διεθνείς παρατηρητές, που δήλωσαν ότι τρία αλβανικά χωριά κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με το Κόσσοβο βομβαρδίστηκαν από γιουγκοσλαβικό έδαφος. "Τα χωριά Κίσαϊ, Πόγκαϊ και Τσαχάνι δέχτηκαν σφοδρούς βομβαρδισμούς από το γιουγκοσλαβικό έδαφος", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντρέα Ανγκέλι,εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Επίσης Βρετανός στρατηγός δήλωσε σήμερα στην πόλη Κούκες ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει την απομάκρυνση περίπου 33.000 προσφύγων από στρατόπεδα στη βόρεια Αλβανία, το συντομότερο δυνατό, επειδή θα αντιμετωπίσουν μεγάλες ελλείψεις σε νερό και πιθανόν ..."σερβικές επιθέσεις".
Αν και κύριος στόχος του Ρουγκόβα κατά την επίσκεψή του στη Αλβανία είναι να παρουσιαστεί ως αρραγές το μέτωπο των Αλβανών Κοσσοβάρων, μάλλον διαφωνών με το όλο κλίμα παρουσιάζεται ο πρώην πολιτικός εκπρόσωπος του UCK, Αντέμ Ντεμάτσι, κατά τη συνέντευξη που έδωσε χτες σε δημοσιογράφους στην Πρίστινα.
Ενώ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Δύσης στην υπόθεση του Κοσσόβου ως "ταύρο σε υαλοπωλείο", τόνισε ότι "το ΝΑΤΟ είχε πει εκ των προτέρων ότι δε θα έστελνε χερσαίες δυνάμεις στο Κόσσοβο, στη συνέχεια άρχισε να βομβαρδίζει. Ετσι επέτρεψε στην άλλη πλευρά να επιμείνει. Οταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, πίστευα ότι θα διαρκούσαν μόνο μερικές μέρες. Ωστόσο, η Σερβία κρατάει εδώ και δυο μήνες. Καμία χώρα δεν κατόρθωσε να κρατήσει τόσον πολύ καιρό απέναντι σε μια τέτοια δύναμη", επισήμανε ο Ντεμάτσι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σφάλμα της Δύσης ήταν το ότι θέλησε "να διαπραγματευτεί στη θέση των Σέρβων και των Αλβανών. Αν η Αμερική επιθυμεί να είναι ο εγγυητής μιας συμφωνίας, έχει καλώς. Αλλά χρειάζεται από τη μία πλευρά του τραπεζιού να υπάρχει ένας Σέρβος και από την άλλη ένας Αλβανός", έκρινε ο ίδιος, ο οποίος έκοψε τους δεσμούς του με τον UCK την προηγουμένη της έναρξης των διαπραγματεύσεων στο Ραμπουγέ και δήλωσε ότι φοβάται "τη χειρότερη από τις λύσεις, δηλαδή μια λύση παράλογη, η οποία θα λέει: Θα σταματήσουμε, όταν δε θα υπάρχει πλέον τίποτε να κάνουμε". Οσο για τον Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, τόνισε ότι, ενώ "θα δεχόταν οποιαδήποτε συμφωνία με το Βελιγράδι, τώρα στην Ευρώπη διηγείται ότι δεν ήταν ελεύθερος στο Κόσσοβο".