Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Αμφιλεγόμενες" εξελίξεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΟΝΝΗ.-

Ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ και εντεταλμένος της αμερικανικής διπλωματίας για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου συναντιόταν χτες με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (χωρίς, έως αργά το βράδυ, να έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για την απόληξη της συζήτησής τους), νέες πληροφορίες για ανακάλυψη πτωμάτων στο Βορρά της επαρχίας έρχονταν στο φως. Την ίδια ώρα, μια "περίεργη" εξέλιξη σημειωνόταν στην Πρίστινα, με την απόσυρση από την... κυκλοφορία "για λόγους υγείας" του Αντέμ Ντεμάτσι, πολιτικού εκπροσώπου του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK). Στη Βόννη, πάντως, ο Χέλμουτ Κολ χρησιμοποίησε το ζήτημα προς άγραν ψήφων: η σκληρή και ισχυρή Γερμανία "προτίθεται να στείλει στρατιώτες στο Κόσσοβο αν της ζητηθεί", δήλωσε υπερηφάνως.

Στη συζήτηση Κρίστοφερ Χιλ - Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς η φιλοδοξία του Αμερικανού διπλωμάτη ήταν να αποσπάσει περαιτέρω "δεσμεύσεις" του Μιλόσεβιτς στο αμερικανικής έμπνευσης "συμβιβαστικό" σχέδιο, το οποίο από την περασμένη βδομάδα ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα έχει δηλώσει ότι "αποδέχεται", και είναι αρκετά κοντά στις θέσεις του Βελιγραδίου. Ωστόσο, όπως είχε πει ο ίδιος ο Ρουγκόβα, το σχέδιο "χρειάζεται βελτιώσεις". Δεν υπήρξαν όμωςπληροφορίες όσον αφορά τη συνάντηση.

Από την πόλη Ντόμπρατιν, το "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδιδε ότι βρέθηκαν "άλλα δύο πτώματα από κατοίκους", σχολιάζοντας ότι στην επιχείρηση καταστολής των γιουγκοσλαβικών αρχών εναντίον ανδρών του "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK) οι νεκροί έφτασαν τους 8.

Δύο ακόμη "περίεργες" πληροφορίες μεταδίδονταν όμως χτες από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το "Ασοσιέιτεντ Πρες" έκανε λόγο για "απαγωγή" από τον UCK εννέα στενών συνεργατών του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, για "αδιευκρίνιστους" λόγους. Οι Αλβανοί πολιτικοί συνελήφθησαν από άνδρες του "Απελευθερωτικού Στρατού", ενώ βρίσκονταν σε περιοδεία για συλλογή πληροφοριών.

Και το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο 68χρονος Αντέμ Ντεμάτσι, 68 ετών, πολιτικός εκπρόσωπος του UCK, υποχρεώθηκε να αποσυρθεί "προσωρινά" από τη δημόσια ζωή κατόπιν συμβουλής των γιατρών του, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται σήμερα από τον Τύπο στην Πρίστινα.

Ιατροί συνέστησαν "μακρά ανάπαυση στον Ντεμάτσι, ο οποίος πάσχει από στρες και ο διαβήτης του έχει επιδεινωθεί λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας". Για το λόγο αυτό, όλες οι συναντήσεις του Ντεμάτσι "αναβλήθηκαν για αργότερα".

Αναλυτές στην Πρίστινα υποστήριζαν πάντως ότι η αποχώρηση του Ντεμάτσι από την πολιτική ζωή μπορεί και να μην είναι προσωρινή, αφού "απέτυχε" να υπερασπιστεί την υπόθεση του UCK ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Στη Βόννη, ο Χέλμουτ Κολ δεν παρέλειψε (με τις εκλογές να πλησιάζουν και προφανώς επιδεικνύοντας τη "σθεναρή εξωτερική πολιτική" του) να υποστηρίξει απευθείας τον υπουργό του της Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, και να πει ότι, αν χρειαστεί, η Γερμανία δε θα διστάσει στιγμή να αποστείλει στρατεύματα στο Κόσσοβο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ