Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
"Ενδιαφέρον" για ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

ΡΩΜΗ.-

Το Κυπριακό, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την πρόσδεση της Αγκυρας στους "15", συζήτησαν, όπως μετέδωσε το ΑΝΣΑ από τη Φεράρα, οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας Πιέρο Φασίνο και της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής τους (που ήταν προπαρασκευαστική ενόψει της ιταλογαλλικής συνόδου που θα λάβει χώρα στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Φλωρεντία), οι δύο υφυπουργοί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκαν και στο θέμα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Ειδικότερα, όπως δήλωσαν "Γαλλία και Ιταλία είναι πεπεισμένες ότι αποτελεί θέμα στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη η πρόσδεση της Τουρκίας στους "15" και η προώθηση μιας μελλοντικής της ενσωμάτωσης, ενώ ταυτόχρονα για μια θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου, το νησί θα πρέπει να εκπροσωπείται στις διαπραγματεύσεις από μια αντιπροσωπεία η οποία θα περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων".

Οσον αφορά την Τουρκία, ο Π. Φασίνο - συνεχίζει το τηλεγράφημα - τόνισε την ανάγκη, όπως στην επόμενη κοινοτική συνάντηση κορυφής της Βιέννης, να σταλούν μηνύματα προς την τουρκική κυβέρνηση αλλά και την τουρκική κοινή γνώμη, τα οποία θα ενισχύσουν την πεποίθηση ότι η ΕΕ διατηρεί ανοιχτές τις πόρτες για την Τουρκία. Ταυτόχρονα, ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι Ιταλία και Γαλλία θα ζητήσουν και από τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους να κάνουν αυτά τα βήματα. Παράλληλα, από την τουρκική πλευρά θα ζητήσουν να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που θα προκύψουν από μια στενότερη σχέση με τους "15".

Ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι σημαντικό "η ΕΕ να βρει έναν τρόπο να εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της προς την Τουρκία, όπως αυτές ορίζονται στη συμφωνία της Τελωνειακής Ενωσης. Πρόκειται, είπε, απλά για τήρηση όσων υποσχεθήκαμε".

Για την κατάσταση στην Κύπρο Φασίνο και Mοσκοβισί συμφώνησαν στην ανάγκη η ελληνοκυπριακή αλλά και η τουρκοκυπριακή πλευρά να παρακολουθήσουν άμεσα την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Υπάρχει η εντύπωση - δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί - ότι στην κυπριακή αντιπροσωπεία δεν εκπροσωπούνται όλες οι κοινότητες. Εξ ου και προκύπτει η υποχρέωση της Γαλλίας και της Ιταλίας να καταστήσουν σαφές ότι η διαγραφόμενη προοπτική δεν μπορεί να αφορά την ένταξη ενός νησιού διαιρεμένου από μια γραμμή δυνητικής αντιπαράθεσης. Είναι απαραίτητο οι διαπραγματεύσεις και η πολιτική λύση στην Κύπρο να προχωρήσουν ταυτόχρονα.

Ι. Κασουλίδης: Δεν δικαιολογούνται

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία φέρονται αποφασισμένες να ασκήσουν βέτο στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου αν δεν λυθεί πρώτα το πολιτικό πρόβλημα, είπε ότι ο επίτροπος της ΕΕ, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ξεκαθάρισε στη χθεσινή συνάντησή τους, ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ενωση άρχισαν και θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Θα με εξέπληττε, είπε ο Ι. Κασουλίδης, εάν οι χώρες αυτές έθεταν τέτοιο θέμα. Δεν δικαιολογούνται, πρόσθεσε, να θέσουν τέτοιο θέμα, γιατί θα σήμαινε παράλυση των διαδικασιών διεύρυνσης της Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ