Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ "Ρ"
Δίκη σκοπιμότητας για την κριτική της αντιλαϊκής πολιτικής

Αύριο Πέμπτη - ημέρα που πριν 24 χρόνια ο "Ρ" κατακτούσε τη νομιμότητά του, μετά από 27 ολόκληρα χρόνια παρανομίας - εκδικάζεται η αγωγή Πάγκαλου, με την οποία επιχειρείται η οικονομική εξόντωση της εφημερίδας μας

Αύριο Πέμπτη, 24 του Σεπτέμβρη - ημερομηνία που πριν 24 χρόνια ο "Ρ" έβγαινε από την παρανομία των 27 χρόνων στην οποία τον είχε καταδικάσει το εμφυλιοπολεμικό αμερικανόδουλο καθεστώς - η κυβέρνηση του Σημίτη δικάζει το "Ριζοσπάστη" για την κριτική που ασκεί στην αντιλαϊκή πολιτική της. Αύριο λοιπόν, εκδικάζεται η αγωγή που κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος κατά της εφημερίδας μας, στις 23.12.97, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και με την οποία ζητά να επιβληθεί σε βάρος του "Ρ" το πρωτοφανές - εξοντωτικό στην κυριολεξία για το "Ρ" - πρόστιμο των 100 εκατομμυρίων δραχμών!

Ως πρόσχημα για την επίθεσή του αυτή κατά του "Ρ" ο Θ. Πάγκαλος χρησιμοποίησε δημοσίευμα της 20 Νοέμβρη, με το οποίο η εφημερίδα μας έκανε κριτική στην εξωτερική πολιτική υποτέλειας στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων ξένων κέντρων (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κλπ.) που ακολουθεί η κυβέρνηση και σε θέσεις που είχε εκφράσει ο ίδιος ο υπουργός στη Βουλή, επειδή θεώρησε ότι τον θίγει το σχετικό δημοσίευμα. Η πρακτική αυτή των αθρόων προσφυγών στα δικαστήρια κατά δημοσιογράφων και εφημερίδων παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και θεωρείται απειλή για την ίδια την ελευθεροτυπία καθώς επιχειρείται η φίμωση της αντίθετης φωνής και της πολιτικής κριτικής στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Ως τέτοια χαρακτηρίζεται και η τωρινή επίθεση της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Εξωτερικών κατά του "Ριζοσπάστη" και καταδικάζεται από πλήθος παραγόντων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ανεξάρτητα από πολιτική και κομματική ένταξη, γιατί οδηγεί σε φίμωση του αντιπολιτευόμενου Τύπου και γενικότερα της αντίθετης φωνής και στην απαγόρευση της πολιτικής κριτικής. Εντονα καταδικάζεται η αγωγή Πάγκαλου κατά του "Ρ" και από τους δημοσιογράφους - σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΣΗΕΑ - αλλά και, γενικότερα, από τους διανοούμενους, λογοτέχνες, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού - χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση συμπαράστασης στο "Ρ" της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η αγωγή του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, δεν αποτελεί παρά απόπειρα ποινικοποίησης της διαφορετικής - μη αρεστής στην κυβέρνηση - φωνής και της κριτικής στην κυβερνητική πολιτική και πρακτική και, σε κάθε περίπτωση, έχει ως άμεσο στόχο την κατατρομοκράτηση των δημοσιογράφων για να υποταχθούν στις κυβερνητικές εντολές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της αγωγής κατά του "Ρ", το ίδιο το ύψος του προστίμου - η πρωτοφανής αποζημίωση των 100 εκατομμυρίων - που διεκδικεί ο Θ. Πάγκαλος να επιβληθεί στην εφημερίδα μας - πέρα από τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της αγωγής - δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμα και την οικονομική εξουθένωση της εφημερίδας. Κι αυτό γιατί ο "Ρ", που δεν έχει άλλες εισπράξεις παρά τον οβολό των αναγνωστών του, δε θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να πληρώσει πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υπουργοί της επιχειρούν να εξουθενώσουν οικονομικά το "Ρ", γνωρίζοντας, βεβαίως, πως ο "Ρ" δεν είναι δυνατόν να σταματήσει την κριτική του στην αντιλαϊκή πολιτική της, πολύ περισσότερο να τρομοκρατηθεί. Ετσι, είναι ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Σημίτης που ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στο τέλος του 1985, επέβαλε στο "Ρ" πρόστιμο 15 εκατομμυρίων δραχμών γιατί εφάρμοσε, τότε, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχαν υπογράψει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και η διοίκηση των Ιδιοκτητών Εφημερίδων, και δεν εφάρμοσε το πάγωμα των μισθών όπως με πράξη νομοθετικού περιεχομένου είχε επιβάλει, τότε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενώ, είναι γνωστές και οι κατά καιρούς απειλές του γνωστού υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, κατά των δημοσιογράφων και του "Ριζοσπάστη", επειδή υποστήριζαν τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και δεν εννοούσαν να υποταχθούν στις κυβερνητικές εντολές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ