Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
"Γιουρούσι" σε όλη τη χώρα

Στα γρανάζια της υλοποίησης των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης μπλέκει η κυβέρνηση την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής τους σε όλη σχεδόν τη χώρα, λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση!

Λίγες βδομάδες πριν τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση πυροδότησε μια νέα "βόμβα", με σημαντικές συνέπειες για τους εργαζόμενους όλης σχεδόν της χώρας, αλλά και για τον ίδιο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ηδη, λοιπόν, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μπορούν να επιτευχθούν Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης,πέρα από τους γεωγραφικούς περιορισμούς που έθετε το μέχρι σήμερα ισχύον νομοθετικό καθεστώς. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε με τροπολογία, που προωθήθηκε και ψηφίστηκε στα πλαίσια του, άσχετου με την υπόθεση, νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο, η κυβερνητική παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται ακόμα πιο έντονη, με την επιβολή της "δικτατορίας" των ΤΣΑ.

Σχετικό με τη συνολικότερη κυβερνητική παρέμβαση στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω των ΤΣΑ, είναι ένα απόσπασμα από το περιοδικό "Εργασία" που εκδίδει ο ΟΑΕΔ, στο οποίο σημειώνεται: "Οι νέες αυτές μορφές επιδότησης θέσεων εργασίας σχεδιάστηκαν από τη Γενική Διεύθυνση 5 της ΕΕ με την προοπτική να εμπλέξουν τις τοπικές αρχές, κοινοτικούς και δημοτικούς μηχανισμούς, οργανώσεις παραγωγής, συνεταιρισμούς, οργανώσεις νεολαίας,κλπ. στον ακριβή προγραμματισμό των αναγκών που έχει η κάθε τοπική περιοχή στο συνολικό Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο".

Η αναφορά αυτή σκιαγραφεί με σαφήνεια την πρόθεση της κυβέρνησης, και της ΚΟΜΙΣΙΟΝ να "εμπλέξουν" την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια κατευθυνόμενη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, η οποία βασίζεται στη δημιουργία επιμέρους θέσεων εργασίας, χωρίς προοπτική και μέλλον, κάτω από την οπτική της εξυπηρέτησης του "Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Κύριο χαρακτηριστικό των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης είναι η δραστηριοποίηση όλων των τοπικών φορέων για την αλλοίωση των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο.Ταυτόχρονα, επιτρέπει στην κυβέρνηση να φορτώσει στους δήμους και στους εργαζόμενους το κόστος της δημιουργίας και συντήρησης υπηρεσιών, που η πολιτεία θα έπρεπε να παρέχει και για τις οποίες έχει πληρωθεί μέσα από τη φορολογία.

Με λίγα λόγια, καλούνται οι ίδιοι οι κάτοικοι μιας περιοχής να "βάλουν τα χέρια τους και να βγάλουν τα μάτια τους", προκειμένου να εξασφαλίσουν έστω και ένα υποτυπώδες μεροκάματο κάποιοι από τους χιλιάδες άνεργους που ζουν σ' αυτές.

Η επιδίωξη αυτή, έχει ήδη αρχίσει να παίρνει "σάρκα και οστά" σε επτά περιοχές της χώρας και στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο γίνεται μεγαλύτερη επέκταση των Τοπικών Συμφώνων. Γι' αυτό και προώθησε την επίμαχη τροπολογία στα "μουλωχτά", κατακαλόκαιρο και μάλιστα σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, λίγες μέρες πριν κατατεθεί στη Βουλή το καθ' όλα αρμόδιο νομοθετικό τερατούργημα για τις εργασιακές σχέσεις.

Η σχετική ρύθμιση ορίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας εντάσσεται στη λεγόμενη περιοχή Γ, στην οποία μπορούν -... παρεμπιπτόντως - να δημιουργηθούν Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Η τροπολογία αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την κυβέρνηση και για το μέλλον των ΤΣΑ. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με τον αντεργατικό νόμο 2639/98 για τις εργασιακές σχέσεις, ΤΣΑ μπορούν να δημιουργηθούν σε εκείνες τις περιοχές που εκδηλώνεται μεγάλο ποσοστό ανεργίας, ειδικότερα τις περιοχές, νομούς, περιφέρειες, κλπ. που εντάσσονται στην περιοχή Γ του αναπτυξιακού νόμου 2601/98. Ο νόμος αυτός προέβλεπε ότι για να ενταχθεί ένας τόπος στην περιοχή Γ (υπάρχουν επίσης οι περιοχές Α, Β, Δ) χρειαζόταν υπουργική απόφαση. Η απόφαση αυτή είχε ισχύ δυο χρόνια και δεν μπορούσε να αλλάξει.Το σημαντικότερο κριτήριο για την έκδοση της απόφασης, ήταν να έχει μια περιοχή ποσοστό ανεργίας μία μονάδα μεγαλύτερη από το μέσο ποσοστό ανεργίας όλης της χώρας, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Αυτή η δέσμευση δημιούργησε εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ισχυρίστηκε πως η τροπολογία κατατέθηκε επειδή τα στοιχεία της ανεργίας που προμηθεύει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, με επακόλουθο να μην μπορεί να εκδοθεί η σχετική απόφαση! Το πρόβλημα της κυβέρνησης ήταν όμως, ότι πολλές περιοχές της χώρας δε συγκέντρωναν το κατάλληλο ποσοστό ανεργίας, προκειμένου να μπορούν να"εμπλακούν" στην περιπέτεια των ΤΣΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση της υπουργικής απόφασης βρισκόταν στο τελικό στάδιο, όταν ανακαλύφθηκε ότι ο πρώτος νομός από τον οποίο ξεκίνησε η εφαρμογή των ΤΣΑ - και στον οποίο υπάρχει ένθερμο ενδιαφέρον για τη στήριξη του "θεσμού" από τοπικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ - ονομός Μαγνησίας,θα έπρεπε να εξαιρεθεί από την περιοχή Γ, λόγω μεταβολής του ποσοστού ανεργίας! Λέγεται, μάλιστα, πως οι τοπικοί παράγοντες ξεσηκώθηκαν μπροστά σ' αυτή την προοπτική και επειδή θα είχαν πρόβλημα με το ΤΣΑ, αλλά και επειδή θα έχαναν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν μια σειρά άλλες χρηματοδοτήσεις για την "ενίσχυση" της απασχόλησης.

Η τροπολογία που προώθησε η κυβέρνηση αναφέρει: "Για το διάστημα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2000 περιλαμβάνονται στην περιοχή Γ, πέραν της Ζώνης Λαυρεωτικής του Νομού Αττικής, και οι Περιφέρειες, οι Νομοί, και τα τμήματα Νομών που δεν εντάσσονται κατά τα ανωτέρω στις Α, Β και Δ περιοχές, ανεξάρτητα από τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την ένταξή τους στην περιοχή Γ".

Από τη δυνατότητα υλοποίησης των ΤΣΑ, εξαιρούνται πλέον μόνο μικρά τμήματα της Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι Νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Δωδεκανήσου, εκτός από μια περιοχή της Ρόδου, νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους, η Θάσος, οι επαρχίες Λαγκαδά και Τροιζηνίας, οι οποίες εντάσσονται σε άλλες ζώνες, καθώς επίσης και οι περιοχές που βρίσκονται στην παραμεθόριο ζώνη της ηπειρωτικής χώρας, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ