Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Υπερεξουσίες στους διαιτητές

Το πνεύμα και το γράμμα των νέων κανονισμών, που εφαρμόζονται από το Σάββατο

Αν η καταπολέμηση της βίας περνάει αποκλειστικά από τον αθλητικό δικαστή, σίγουρα ο ΕΣΑΚΕ έχει κάνει ένα βήμα μπροστά. Η αυτοματοποίηση των ποινών και η αφαίρεση των υποκειμενικών στοιχείων στην απόδοση δικαιοσύνης είναι κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό δε σημαίνει ότι το κλίμα που θα συναντήσει κανείς πηγαίνοντας το Σάββατο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος θα είναι το καλύτερο δυνατό.

Η ευθύνη βαραίνει πλέον αποκλειστικά τα σωματεία, ενώ αυξάνει σημαντικά ο ρόλος του διαιτητή, ο οποίος καλείται να καταγράψει τις παραβάσεις των κανονισμών εντός κι εκτός παιδιάς, συμμετέχοντας ουσιαστικά κι αυτός στην απόδοση δικαιοσύνης. Σε περίπτωση που ακούγονται από την εξέδρα αντεθνικά ή υβριστικά συνθήματα, οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να διακόψουν προσωρινά τον αγώνα και να αναγράψουν την προειδοποίηση στο φύλλο αγώνα. Εφόσον τα ίδια φαινόμενα επαναληφθούν, οι διαιτητές οφείλουν να προχωρήσουν σε δεύτερη έγγραφη παρατήρηση, η οποία αυτόματα σημαίνει αυτεπάγγελτη επιβολή ποινής κεκλεισμένων των θυρών και όχι σε ουδέτερη έδρα, όπως γινόταν μέχρι το τελευταίο πρωτάθλημα. Ο αθλητικός δικαστής είναι υποχρεωμένος να επικυρώσει την ποινή αποκλεισμού και να εξετάσει αν συντρέχουν λόγοι για την επιβολή μεγαλύτερης ποινής. Επιπλέον, το σωματείο που θα συμπληρώνει τρεις επιπλήξεις στη διάρκεια της περιόδου θα τιμωρείται αυτόματα με αποκλεισμό της έδρας του με μία αγωνιστική. Στην κανονική περίοδο οι ποινές του αθλητικού δικαστή θα ανακοινώνονται εντός της βδομάδας και θα ισχύουν από τη μεθεπόμενη αγωνιστική. Αντίθετα, στη διάρκεια των πλέι οφ θα ανακοινώνονται εντός εικοσιτετραώρου, αλλά θα ισχύουν και πάλι από τη μεθεπόμενη αγωνιστική.

Αλλαγές θα έχουμε όμως και στη διάρκεια του αγώνα, καθώς και στον αριθμό των παικτών που θα κάθονται στον πάγκο. Τα τάιμ άουτ αυξάνονται από οκτώ σε δώδεκα και η χρονική τους διάρκεια από εξήντα σε ενενήντα δευτερόλεπτα. Δύο από τα τάιμ άουτ ονομάζονται πλέον εμπορικά και θα ζητούνται από τη γραμματεία για λογαριασμό της τηλεόρασης. Ο αριθμός των παικτών που θα κάθονται στον πάγκο αυξάνεται από δέκα σε δώδεκα, με την ευχάριστη επισήμανση, ότι δύο από αυτούς θα είναι κάτω των 22 χρόνων και θα είναι γεννημένοι στην Ελλάδα. Επιπλέον, βρέθηκε λύση στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις φανέλες, που ορισμένες ομάδες αποφάσισαν να αποσύρουν προς τιμήν κάποιων παικτών. Στο εξής θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν νούμερα πάνω από το 15, αλλά στο φύλλο αγώνα θα χρεώνεται κανονικά το νούμερο που έχει αποσυρθεί.

Το 7ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα ουσιαστικά αρχίζει την Τετάρτη με την εκδήλωση προς τιμήν των κορυφαίων της περσινής περιόδου. Θα τιμηθούν: ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός, ο πολυτιμότερος παίκτης της περιόδου, Πρ. Στογιάκοβιτς, που θα δώσει κανονικά το "παρών", καθώς δεν έχει φύγει ακόμα για τις ΗΠΑ, οι Ντ. Ράτζα, Φρ. Κινγκ, Τζ. Ρότζερς και Φρ. Αλβέρτης, που συμπληρώνουν την καλύτερη πεντάδα, ο Γ. Διαμαντόπουλος που είχε αναδειχτεί καλύτερος νέος παίκτης και οι Σούμποτιτς, Σερφ που είχαν συγκεντρώσει από 12 βαθμούς στο δημοψήφισμα για την ανάδειξη του προπονητή της χρονιάς.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ