Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παίρνει μορφή η νεανική "πολιτεία"

Με γοργούς ρυθμούς ΚΝίτες και ΚΝίτισσες διαμορφώνουν τον χώρο στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, που για τέσσερις μέρες από τις 17 ως τις 20 Σεπτέμβρη θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ

Σε λίγες μέρες θα ανάψουν τα φώτα της νεανικής πολιτείας στα Ιλίσια, όπου θα φιλοξενηθεί η γιορτή της ριζοσπαστικής νεολαίας, η γιορτή των νέων κομμουνιστών. Ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια θα φιλοξενήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, το οποίο αποτελεί κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, για τη νεολαία που δε βολεύεται στη σημερινή γκρίζα και μίζερη πραγματικότητα. Η "κόκκινη πολιτεία" ήδη αρχίζει και στήνεται στην Πανεπιστημιούπολη με το μεράκι, τη σκληρή και εθελοντική δουλιά των μελών της ΚΝΕ. Και νιώθουν από τώρα περήφανοι που όλα αυτά μπορούν να στηριχτούν στα δικά τους χέρια και όχι στην ιδιοτέλεια χορηγών ή κατασκευαστικών εταιριών.

Η "πολιτεία" νιώθει από τώρα δυνατή, γιατί αποτελεί το κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό νεολαιίστικο γεγονός της χρονιάς. Γιατί η ΚΝΕ απευθύνεται σε κάθε νέο με την πολιτική πρόταση:"Ελα μαζί μας να συγκρουστούμε με την αντιλαϊκή πολιτική με τα πονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Ελα μαζί μας στην ΚΝΕ, στην πρωτοπόρα επαναστατική οργάνωση της νεολαίας που μάχεται με το ΚΚΕ, για να ανατρέψουμε τη συντηρητική πολιτική και τον καπιταλισμό".Γιατί"Είμαστε νέοι - Εχουμε διακαιώματα. Η αμφισβήτηση και η οργή μας να γίνουν δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης για ό,τι μας ανήκει. Μαζί μπορούμε". Και η πρόταση αυτή χρόνο το χρόνο βρίσκει όλο και περισσότερους αποδέκτες.

Η "πολιτεία" νιώθει από τώρα δυνατή γιατί ξέρει πως θα προσφέρει ουσιαστικό πολιτισμό, παρουσιάζοντας πλούσιο και ποιοτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας την ερασιτεχνική δημιουργία. Μακριά απ' τον πλαστικό πολιτισμό, μακριά απ' οτιδήποτε φθίνει και απλοποιεί συνειδήσεις...

Ηδη στο χώρο η Διεθνούπολη έχει κατασκευαστεί όπως επίσης έχουν ετοιμαστεί και τα μπαρ στο Λαϊκό Στέκι και τη Νεανική σκηνή. Ο στόχος είναι μέσα στην πρώτη βδομάδα κατασκευών να ετοιμαστούν οι εξέδρες και οι πύλες και να προχωρήσει η δουλιά και σε άλλους χώρους, όπως σ' αυτόν της "Μόρφωσης- Ειδίκευσης - Εργασίας". Επίσης, βάρος δίνεται και στον παιδότοπο, που φέτος θα είναι μεγαλύτερος και θα περιλαμβάνει - εκτός από τις παραστάσεις για παιδιά - χώρο όπου θα μπορούν να ασχοληθούν οι μικροί επισκέπτες με χειροτεχνεία, αθλοπαιδιές, ζωγραφική κ. ά.

Δημιουργικότητα και συλλογικότητα

Η Ειρήνη Καραντωνίου,από το Νέο Ηράκλειο, δούλευε την προηγούμενη Παρασκευή στο χώρο που στήνεται η κεντρική εξέδρα. "Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στήνουμε μόνοι μας το χώρο του Φεστιβάλ", μας είπε. "Αν βρεθεί κάποιος εδώ, έστω και για δύο ώρες, για να βοηθήσει στο στήσιμο θα καταλάβει τι σημαίνουν δύο λέξεις: Δημιουργικότητα και συλλογικότητα. Εκτός από τη δουλιά μας εδώ δίνουμε καθημερινά και τη μάχη του εισιτηρίου", συνέχισε η νεαρή Κνίτισσα.

"Πρώτη φορά έρχομαι εδώ", μας είπε η Ντίνα Παναγιωτακοπούλου από το Ηράκλειο, που στο περσινό Φεστιβάλ συμπλήρωσε μια κάρτα γνωριμίας και φέτος δίνει το δικό της "παρών" στην ετοιμασία του χώρου. "Μου αρέσει που είμαι εδώ. Είμαστε όλοι μαζί, δουλεύουμε όλοι μαζί. Εδώ βρίσκεις τη συντροφικότητα και τη συλλογική δουλιά", επισήμανε.

Πιο κει και η Ηλιάνα Παναγιωτοπούλου,που και γι' αυτή είναι η πρώτη της φορά στη διαδικασία στησίματος του χώρου. "Με ευχαριστεί που είμαι εδώ. Μετά θα βλέπω τους κόπους μας και θα νιώθω ικανοποίηση που κάτι έκανα και γω για όλα αυτά", είπε χαρακτηριστικά.

Προχωρώντας προς το χώρο που θα φιλοξενήσει τη Διεθνούπολη βρήκαμε σκαρφαλωμένο πάνω σε μια σκαλωσιά τον Ηλία Καλαμάρη από τον Πειραιά. "Περνάμε πολύ ωραία εδώ. Και ιδιαίτερα όταν θα ετοιμαστεί ο χώρος. Νιώθουμε όμορφα, γιατί η δουλιά μας γίνεται αποδεκτή από τον κόσμο. Προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το καλύτερο. Και δεν αισθανόμαστε κούραση, αλλά ευχαρίστηση από το αποτέλεσμα, γιατί δεν κάνουμε τίποτε με το ζόρι, αλλά με τη θέλησή μας", δήλωσε στον "Ρ".

Στον ίδιο χώρο, στη διεθνούπολη βρίσκεται και ο 15χρονος Σταμάτης Λαζαράκης,από την Καλογρέζα. "Η δουλιά που γίνεται είναι συντονισμένη και πολύ καλή. Μου αρέσει να έρχομαι εδώ να βοηθάω. Φέτος περιμένω το φεστιβάλ να πάει ακόμα καλύτερα από το περσινό. Είναι ευκαιρία κάθε νέος που έρχεται να μάθει πολύ περισσότερα για την ΚΝΕ. Να μάθει την ξεχωριστή πολιτική και πολιτιστική πρόταση της ΚΝΕ", τόνισε.

"Φέτος θα είναι καλύτερο

"Ηρθα εδώ και εγώ για να συμβάλω με τη δουλιά μου στο στήσιμο του Φεστιβάλ, του πιο σημαντικού θεσμού που έχει καθιερώσει η ΚΝΕ στη νεολαία. Και το φετινό θα έχει επιτυχία, όπως και τα 23 προηγούμενα, γιατί η ΚΝΕ δείχνει ότι έχει προοπτικές για παραπέρα ανάπτυξη στο κίνημα της νεολαίας", μας είπε στη συνέχεια η Χαρά Γαλανοπούλου,φοιτήτρια στη Φιλοσοφική.

Αισιόδοξη για την τελική έκβαση του κεντρικού τετραήμερου είναι και η Βαγγελιώ Πλατανιά,φοιτήτρια και αυτή στη Φιλοσοφική: "Νομίζω ότι φέτος θα είναι το καλύτερο. Ολα αυτό δείχνουν. Οι προοπτικές, το άνοιγμα στη νεολαία, η δουλιά στον κόσμο που είναι μεγαλύτερη και καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια. Το φεστιβάλ είναι πια θεσμός. Ο κόσμος το γνωρίζει, το ξέρει, το περιμένει".

Ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης,μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και υπεύθυνος για τις κατασκευές και τη λειτουργία του χώρου υπογράμμισε: "Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει ριζώσει στη συνείδηση της νεολαίας. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που πραγματικά στήνεται με το μεράκι, τη δουλιά, την προσπάθεια του κάθε Κνίτη και Κνίτισσας. Μέσα απ' όλα αυτά αναδεικνύεται και παρουσιάζεται στον επισκέπτη αυτό που θέλουμε να προβάλλουμε: Τη δημιουργικότητα, μια στάση ζωής αγωνιστική σε κάθε τομέα της νεολαίας.

Κάθε μέρα η προσέλευση των εθελοντών είναι μεγάλη. Χαρακτηριστικά το πρώτο Σαββατοκύριακο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πάνω από 600 άτομα. Εγινε αποψίλωση, καθαριότητα για πυρασφάλεια, αλλά και γενικότερη καθαριότητα. Φέτος οι ρυθμοί ετοιμασίας είναι καλύτεροι και πιο γρήγοροι. Χαρακτηριστικά η μεταφορά των υλικών ολοκληρώθηκε από τις πρώτες μέρες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανά μαζί μετά από δύο χρόνια!(2021-09-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2019-08-28 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών(2015-10-10 00:00:00.0)
Μεγάλο διεθνές γεγονός(2006-09-03 00:00:00.0)
Μαζί στην αντεπίθεση(1997-09-14 00:00:00.0)
Παίρνει μορφή η πολιτεία του Φεστιβάλ(1997-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ