Την περίοδο 1995 - 1998, το 64,7% των προϋπολογισμών του Δήμου προερχόταν από δημοτική φορολογία. Την ίδια περίοδο τα τέλη έχουν αυξηθεί για τις κατοικίες κατά 56,7% και για τους επαγγελματικούς χώρους κατά 56,4%
Δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομική ευρωστία του Δήμου, αγνοώντας το κόστος της για τους δημότες,τη συνολική τους οικονομική επιβάρυνση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης", για να εξηγήσει ότι για την αλλαγή της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Αθηναίων "δεν αρκεί η εγκατάσταση ενός ικανότερου διαχειριστή".
Αντίθετα, "απαιτείται αλλαγή της γενικότερης πολιτικής και της έκφρασής της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση" υπογράμμισε ο Λεων. Αυδής, αναφέροντας - για να απαντήσει στην εν αμαρτίαις πρόφαση περί καλύτερου διαχειριστή - ότι "όλες οι δημοτικές πλειοψηφίες της τελευταίας 15ετίας εφάρμοσαν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική".
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τελευταία τετραετία, 1995 - 1998, το 64,7% των κονδυλίων των προϋπολογισμών, δηλαδή ποσό 274 δισ. προέρχεται από τη δημοτική φορολογία. Τα δάνεια ανέρχονται σε 23,8 δισ. και η επιβάρυνση με τους τόκους υπολογίζεται σε 37 δισ. Από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναγράφονται στους δημοτικούς προϋπολογισμούς έσοδα 61 δισ.,δηλαδή 14,4% του συνόλου.
Στη θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής (1995 - 1998) τα τέλη έχουν αυξηθεί για τις κατοικίες κατά 56,7% και για τους επαγγελματικούς χώρους κατά 56,4%.Η αύξηση αυτή είναι 1,8 φορές μεγαλύτερη του πληθωρισμού και των ονομαστικών αυξήσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και 2,6 φορές μεγαλύτερη των ονομαστικών αυξήσεων των μισθών στο δημόσιο τομέα.
Ετσι, όπως σχολίασε ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" υποψήφιος δήμαρχος, οι κάτοικοι των λαϊκών συνοικιών της Αθήνας (Πετράλωνα, Βοτανικός, Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος, Σκουζέ, Ριζούπολη, Κυψέλη, Πατήσια), πληρώνουν περισσότερα από τους κατοίκους του Π. Φαλήρου, της Αγ. Παρασκευής, του Χολαργού, του Χαλανδρίου. Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι της Αθήνας πληρώνουν περισσότερο από ό,τι στην Κηφισιά, Φιλοθέη, Γλυφάδα, Μαρούσι, Χολαργό και αλλού.
Ο Λεων. Αυδής υπογράμμισε ότι στα ανταποδοτικά τέλη, εκτός από τα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων και ηλεκτροφωτισμού των δρόμων, χρεώνονται - και φορτώνονται αφανώς στους κατοίκους της πόλης - και άλλες άσχετες δαπάνες όπως:
Ετσι οι κάτοικοι της Αθήνας πληρώνουν για τέλη απορριμμάτων και φωτισμού πολύ περισσότερα από το κόστος των αντίστοιχων υπηρεσιών την ώρα που οι εκατοντάδες δημόσιες υπηρεσίες δεν πληρώνουν δραχμή και το σχετικό βάρος επωμίζονται οι κάτοικοι.
Επιπλέον, υπάρχει η επιβολή φόρου 2% στον τζίρο μιας σειράς επιχειρήσεων που αποτελεί πρόσθετο βραχνά γι' αυτές και έμμεση φορολόγηση των δημοτών στους οποίους μετακυλίεται. Αλλά και τα τέλη χρήσης πεζοδρομίων,τα έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση και μια σειρά ποικιλώνυμων επιβαρύνσεων για τη χρήση δημοτικών υπηρεσιών.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει δεσμευτεί με δάνεια μέχρι το 2013 - σημείωσε ο Λεων. Αυδής. Το 1996 χρωστούσε 55 δισ. τόκους. Σήμερα το χρέος υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 37 δισ. από τα οποία τα 15 είναι τόκοι.
Ομως ο Δήμος τα δικά του λεφτά δανείζεται - τα 85 δισ. της αυθαίρετης παρακράτησης της κυβέρνησης - αλλά με υψηλό επιτόκιο (17%) και επιβαρύνει με τους τόκους ξανά τους δημότες. Να σημειώσουμε ότι το α εξάμηνο του 1995 που την εποπτεία της Διεύθυνσης Προσόδων είχε κρατήσει προσωπικά ο κ. Αβραμόπουλος ήταν τέτοια η μείωση των εσόδων, ώστε ο Δήμος συνήψε δάνειο ποσού 1,5 δισ. από την Εμπορική Τράπεζα με επιτόκιο 22% ή 23% για να καταβάλει τη δόση "δανείου Εβερτ". Ως τότε το δάνειο πληρωνόταν χωρίς προσφυγή σε δανεισμό, με εξαίρεση τον πρώτο χρόνο της δημαρχίας Τρίτση που ο Δήμος προσέφυγε σε δανεισμό, επειδή ο σημερινός Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής του κ. Αβραμόπουλου, ο κ. Γιατράκος, ως δήμαρχος είχε προεισπράξει την κρατική επιχορήγηση.
Σε αυτές τις συνθήκες και με μόνο στόχο την είσπραξη εσόδων - όπως τόνισε ο Λεων. Αυδής - ο Δήμος εκχωρεί δημοτικούς χώρους ή έργα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που με το σύστημα της "αυτοχρηματοδότησης" αποκτούν το δικαίωμα εκμετάλλευσης και εξασφαλίζουν κέρδη για πολλά χρόνια. Η περιουσία του Δήμου και οι κοινόχρηστοι χώροι παραχωρούνται σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται, όπως υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος, τους κατοίκους της πόλης!
Πρόκειται, σημείωσε χαρακτηριστικά, για "ένα καθεστώς δημοτικών "διομολογήσεων" ανάλογο με αυτό που παραχωρούσαν οι εξαρτημένες χώρες στις μεγάλες δυνάμεις τον προηγούμενο αιώνα".
Είναι χαρακτηριστικό σε ένα δήμο που μετατρέπεται σε επιχείρηση ότι η πληρωνόμενη (ελεγχόμενη) στάθμευση που προωθήθηκε ως κεντρική κυβερνητική επιλογή σε όλη την Ελλάδα - και ο Δήμος Αθηναίων πρόσθεσε τη δική του σφραγίδα με τις παρανομίες κατά τη σύναψη της σύμβασης με τον ιδιώτη - δεν έγινε για να εξυπηρετηθεί η κυκλοφορία αλλά για εισπρακτικούς λόγους προς όφελος κυρίως των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που γίνονται συνέταιροι του Δήμου για την απομύζηση των δημοτών,όπως, άλλωστε, επισήμανε στην απόφασή του και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι κάτοικοι της Αθήνας, η νεολαία της πληρώνουν για όλα:
Προωθείται γοργά, σχολίασε ο υποψήφιος δήμαρχος της "Συμπαράταξης", "η ανάθεση δημοτικών αρμοδιοτήτων σε δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάση το κέρδος χωρίς τον άμεσο έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου".
Πολλές δεν προσφέρουν τίποτα στους δημότες, αξιοποιούνται όμως για χρηματοδοτήσεις διαφημιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου ή για την οικονομική τακτοποίηση "ημετέρων".
Ετσι υπάρχει επιχείρηση (Ασφαλειών) με τζίρο περίπου 70 εκ. και κέρδη 5 - 6 εκ. Η επιχείρηση καταβάλλει μισθό όχι μόνο στον πρόεδρο αλλά και στον αντιπρόεδρο του ΔΣ, από τα κέρδη της δε εισφέρει στα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα λαμπιόνια του κ. Δημάρχου. Οι αδιαφανείς εξυπηρετήσεις, όπως οι προσλήψεις - τοποθετήσεις μελών διοικήσεων και "μάνατζερ", οι συμβάσεις για την προβολή προσώπων ή για πολυτελείς εκδόσεις είναι μόνιμο φαινόμενο. Αποκαλυπτική, όπως ανέφερε ο Λεων. Αυδής, για τον τρόπο "αξιοποίησης" των δημοτικών επιχειρήσεων με τη συνέργεια και της κυβέρνησης είναι η έκδοση CD και άλλου διαφημιστικού υλικού, που μοιράζει η Δημοτική Επιχείρηση Διαφήμισης και Ενημέρωσης, με προεκλογικό απολογισμό των δραστηριοτήτων της προέδρου της και της αρμόδιας δημοτικής συμβούλου με αφορμή εργασίες που εκτέλεσε για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ!
Ο υποψήφιος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" αναφέρθηκε ακόμη στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τους κάθε λογής "τζόγους" που διαδίδονται χωρίς κανέναν περιορισμό μέσω πλέον των δήμων - επιχειρήσεων. Με πρόσφατο νόμο η εγκατάσταση τέτοιων παιχνιδιών γίνεται χωρίς οποιαδήποτε άδεια σκοπιμότητας και ο μόνος έλεγχος που προβλέπεται είναι ο φορολογικός.
"Από την αρχή της θητείας του ο Δ. Αβραμόπουλος υποσχέθηκε νέο Οργανόγραμμα το οποίο ποτέ δεν πρότεινε", ανέφερε ο Λ. Αυδής σημειώνοντας ότι ο απερχόμενος δήμαρχος δεν υπήρξε απλώς διαχειριστής αλλά αποδείχτηκε και κακός διαχειριστής...
Προώθησε μόνον διάφορες δευτερεύουσες και όχι πάντα νόμιμες αλλαγές του Οργανισμού για την εξυπηρέτηση ευκαιριακών σκοπιμοτήτων και διαχειρίστηκε τα ζητήματα του προσωπικού με αδιαφανή και διαβλητό τρόπο.Ετσι διαιωνίζεται η ανορθολογική κατανομή και τελικά η αχρήστευση του μεγάλου εργατοϋπαλληλικού δυναμικού του Δήμου - ανέρχεται περίπου σε 9.000 άτομα - που δε χρησιμοποιείται παραγωγικά, ενώ καλλιεργείται ο μύθος της αναποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και προωθούνται οι αναθέσεις εργασιών σε ιδιώτες.
Παράλληλα, παραλαμβάνονται έργα κακότεχνα, μεγάλες ζημιές του Δήμου διαπιστώνονται και δεν αναζητούνται ευθύνες, ακολουθούνται παράνομες διαδικασίες, διατηρούνται ή και επεκτείνονται δημοτικές επιχειρήσεις με πλασματικά ή ανύπαρκτα κέρδη, διασπαθίζονται τεράστια ποσά για πολυτελή έργα επίδειξης και για δημόσιες σχέσεις ή για την πληρωμή διαφόρων συμβούλων που η Δημοτική Αρχή αρνείται να γνωστοποιήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τον αριθμό και τις αποδοχές τους.
Μοναδική αναλαμπή της πολιτικής του Δ. Αβραμόπουλου, υπογράμμισε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", στον Οικονομικό Τομέα είναι η καταγραφή της δημοτικής περιουσίας.Αλλά κι αυτή οφείλεται στην πρώην αντιδήμαρχο Η. Βαλσαμάκη,την οποία ο απερχόμενος δήμαρχος απέπεμψε από την αντιδημαρχία, προφανώς... τιμώντας την, για τη μοναδική εξαίρεση παραγωγής δημοτικού έργου, που δεν κόστισε στο Δήμο ούτε μία δραχμή και έγινε χωρίς εργολαβίες, αναθέσεις και αμοιβές ειδικών συμβούλων.