- Αλλο ένα θύμα της πολιτικής συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών, το Νοσοκομείο Σωτηρία,μετρά τις πληγές του. Ελλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού - 270 οργανικές θέσεις είναι κενές -... - 1998-09-03 00:00:00.0"/> - Αλλο ένα θύμα της πολιτικής συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών, το Νοσοκομείο Σωτηρία,μετρά τις πληγές του. Ελλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού - 270 οργανικές θέσεις είναι κενές -... - 1998-09-03 00:00:00.0" /> Σκόπιμη υποβάθμιση του "Σωτηρία" | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκόπιμη υποβάθμιση του "Σωτηρία"
  • Στο νοσοκομείο περιόδευσαν χτες οι Σπ. Χαλβατζής και Θ. Παπαμάργαρης
  • Ελλειψη προσωπικού, ιδιωτικοποίηση τομέων, άθλιες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, είναι μερικά από τα προβλήματα που διαπίστωσαν
  • "Συνεχίστε τον αγώνα σας για αναβάθμιση του νοσοκομείου και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, κόντρα στη λογική της περικοπής κοινωνικών δαπανών", επισήμαναν στους εργαζόμενους οι υποψήφιοι της ΝΑΣ

Αλλο ένα "θύμα" της πολιτικής συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών, το Νοσοκομείο "Σωτηρία",μετρά τις πληγές του. Ελλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού - 270 οργανικές θέσεις είναι κενές - ιδιωτικοποίηση τομέων, άθλιες συνθήκες εργασίας, περικοπές των εφημεριών, έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού και αδυναμία παραγωγικής αξιοποίησης του υπάρχοντος, είναι μερικά από τα πολλά προβλήματα του νοσοκομείου, στους χώρους του οποίου περιόδευσαν χτες ο Σπύρος Χαλβατζής,υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) Αθήνας - Πειραιά, και ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης,υποψήφιος νομάρχης Αθήνας, της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ).

Προβλήματα κοινά, άλλωστε, σε όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αποτέλεσμα της "κυβερνητικής πολιτικής ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας", όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας με τους εργαζόμενους, ο Σπ. Χαλβατζής. Θέση με την οποία συμφωνούν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι εξήγησαν πως ο αγώνας τους προτάσσει τη διατήρηση και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Αλλωστε, ζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση στον τομέα αυτό. Οπως χαρακτηριστικά επισήμαναν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων, ήδη έχει ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα, ενώ στη διαδικασία αυτή βρίσκονται και οι χώροι των πλυντηρίων. Στην ίδια κατεύθυνση προωθείται η σκέψη για ιδιωτική αστυνομία, που θα εποπτεύει το χώρο.

Η ενίσχυση των προϋπολογισμών του νοσοκομείου και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, κόντρα και στα σχέδια συγχώνευσής του με άλλα νοσοκομεία, είναι τα άμεσα πεδία πάλης των εργαζομένων. Στο σημείο αυτό ο Θ. Παπαμάργαρης τόνισε χαρακτηριστικά στους εργαζόμενους, πως "έχουμε να κάνουμε με μια γενικότερη πολιτική που διατάσσει: "συγχώνευσε, περιόρισε". Μια πολιτική που χτυπά το δημόσιο τομέα για να ενισχύσει έτσι τις ιδιωτικοποιήσεις".Την πολιτική αυτή, είναι φανερό - τόνισαν οι δύο υποψήφιοι της ΝΑΣ - εξυπηρετεί και η έλλειψη αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές να διοχετεύονται στις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν τέτοιο μηχάνημα. Την ίδια στιγμή, "κάποιοι διευθυντές επιλέγουν να αγοράσουν άλλα μηχανήματα, μεγάλης αξίας, που δεν είναι τόσο αναγκαία όσο ο αξονικός τομογράφος", είπε ένας εργαζόμενος. "Πρόκειται για μια σκόπιμη επιλογή, αφού μέσα σε 14 - 15 μήνες από την αγορά του αξονικού τομογράφου μπορεί να γίνει απόσβεση των κεφαλαίων", σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής.

Προβλήματα καθαριότητας

Σοβαρά είναι και τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Ποντίκια και κατσαρίδες "κοσμούν" χώρους του νοσοκομείου, ενώ το αποχετευτικό δίκτυο "μετρά" είκοσι χρόνια. "Πριν τέσσερα χρόνια είχαμε πλημμυρίσει εδώ μέσα", είπαν οι εργαζόμενοι. Από τις συνθήκες όμως αυτές δεν ξεφεύγουν και οι νοσηλευόμενοι. "Το φαγητό του αρρώστου είναι άθλιο. Παλιότερα δικαιούτο φαγητό, τώρα μια απλή σούπα", είπε μια νοσηλεύτρια.

Σοβαρά προβλήματα για την ασφάλεια και υγεία των ασθενών προκαλεί και η περικοπή των κονδυλίων για τις εφημερίες κατά 50%. "Ρίχνουν, έτσι, το επίπεδο παροχής φροντίδας και υγείας των ασθενών, δημιουργώντας ταυτόχρονα οικονομικά και άλλα προβλήματα στους γιατρούς", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν στο μοναδικό καθαρά πνευμονολογικό νοσοκομείο στη χώρα, το οποίο νοσηλεύει, κατά κύριο λόγο, εργαζόμενους και εργάτες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. "Η μάχη για την επιβίωση και αναβάθμιση της "Σωτηρίας" περνά και μέσα από τη μάχη των εκλογών", τόνισε στους εργαζόμενους ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης.

Οι δύο υποψήφιοι της ΝΑΣ, αφού υπογράμμισαν την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού και παραγωγικής αξιοποίησης του έμψυχου δυναμικού και των υλικοτεχνικών μέσων, όπως και της χορήγησης σημαντικών κονδυλίων για την αναβάθμιση του νοσοκομείου, κάλεσαν τους εργαζόμενους σε αγώνα διεκδίκησης λύσεων και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, "καθώς η λογική της περικοπής κοινωνικών δαπανών, που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σαρώνει τα πάντα". Τέλος, κάλεσαν τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΝΑΣ. Να προχωρήσουν στην αλλαγή των συσχετισμών και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, για να μπορέσουν να δουν μια άλλη προοπτική ανάπτυξης των αγώνων τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ