Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΥΡΔΟΙ
Αποφασισμένοι να κερδίσουν την αξιοπρέπειά τους

Πενήντα Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ πραγματοποίησαν χτες - συμβολικά - απεργία πείνας έξω από το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια". Ζητούσαν ό,τι θεωρείται δεδομένο απ' τις διεθνείς συμβάσεις: Στέγη, τροφή και νερό

Είναι απ' τις εικόνες που δε βλέπεις συχνά στο κέντρο της Αθήνας. Κι είναι αυτό το κοντράστ, αυτή η αντίθεση που δημιούργησε χθες στους περαστικούς έντονο προβληματισμό, έντονη ανησυχία και αγανάκτηση για τις ακρότητες του "πολιτισμένου" κόσμου. Εξω από το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας - τη "Μεγάλη Βρετάνια" - όπου η χλιδή της πλουτοκρατίας περισσεύει, πενήντα εξαθλιωμένοι Κούρδοι από το Ιράκ έδειξαν την "άλλη" όψη του σημερινού κόσμου. Αυτήν της πείνας, της ανέχειας και της εκμετάλλευσης. Οι άνθρωποι αυτοί χτες πραγματοποίησαν συμβολική απεργία πείνας και καθιστική διαμαρτυρία, ζητώντας αυτά που όλες οι διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν δεδομένα: Στέγη, λίγο ψωμί και νερό, αξιοπρέπεια...

Ηρθαν από το Ιράκ στην Ελλάδα με τα πόδια, με την ελπίδα πως θα συναντήσουν μια καλύτερη ζωή και "κουβαλώντας" μαζί τους το φόβο και την απελπισία. "Ηρθαμε εδώ για να μη μας σκοτώσουν στην πατρίδα μας", λέει ο Σόραν Τάσι."Δε βρήκαμε όμως τίποτα άλλο παρά την απανθρωπιά. Οταν φτάσαμε εδώ, πριν από μερικές μέρες, δεν είχαμε πού να κοιμηθούμε, εκτός από την πλατεία της Ομόνοιας", συνεχίζει. Ακόμα και εκεί, όμως, δεν μπόρεσαν να περάσουν τις νύχτες τους, αφού οι αστυνομικοί τους προπηλάκισαν και τους έδιωξαν. "Και πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως η υγεία πολλών ανθρώπων εδώ, δεν είναι και η καλύτερη. Η περίθαλψη στα νοσοκομεία, όμως, δεν είναι δωρεάν και δεν μπορούμε να έχουμε ούτε ιατρική φροντίδα", υπογραμμίζει ο Σ. Τάσι.

Χτες το πρωί οι 50 Κούρδοι κατευθύνθηκαν προς την ελληνική Βουλή προκειμένου να συναντήσουν τους αρμόδιους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. "Μας είπαν ότι θα έχουμε απάντηση σε μία ώρα. Εχουν όμως περάσει, δέκα ολόκληρες ώρες χωρίς να έχουμε κάποια απάντηση", υπογράμμισε ο Σ. Τάσι. Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός τους οδήγησε στην απόφαση να κάνουν απεργία πείνας έξω απ' το ξενοδοχείο της χλιδής.

Το λόγο στη συνέχεια παίρνει ο Μαχέπ Ταλίπ,ο οποίος μας περιέγραψε την οδύσσειά του στη χώρα μας. "Εχω είκοσι μέρες εδώ, ζητιανεύοντας νερό και τροφή. Δεν έχω πού να πλυθώ. Περιφέρομαι από δω και από κει, η αστυνομία έρχεται νωρίς το πρωί και με ξυπνάει, με προκαλεί χωρίς αιτία", λέει απελπισμένος. Την ίδια ώρα σηκώνει το δεξί πόδι του και δείχνει το "θρυμματισμένο" πέλμα του. "Από το περπάτημα", εξηγεί.

"Για να έρθετε εδώ πόσα πληρώσατε;", έρχεται η ερώτηση σχεδόν αυτόματα στα χείλη. Ο Σόραν Τάσι, αναλαμβάνει να απαντήσει: "Περίπου τρεις χιλιάδες δολάρια (σ.σ. 900.000 δραχμές). Δεν ξέραμε τότε πως αυτό που θα συναντούσαμε θα ήταν μόνο η απανθρωπιά", επαναλαμβάνει ξανά και ξανά. "Το μόνο που ζητάμε είναι μια έντιμη δουλιά, μια αξιοπρεπή ζωή", λένε και οι 50 απεργοί πείνας.

Ξαπλωμένοι στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Κοινοβούλιο, άνθρωποι με ταλαιπωρημένη υγεία προσπαθούν να επιβιώσουν. Με κυρίαρχο σύνθημα: "Εμείς οι πρόσφυγες θέλουμε ελευθερία", δείχνουν στους περαστικούς πως αυτή η πολυπόθητη ελευθερία σήμερα δε χαρίζεται, αλλά κερδίζεται. Την ίδια ώρα αποσβολωμένοι οι αστυνομικοί ζητούσαν απ' τους δημοσιογράφους να πείσουν τους Κούρδους να φύγουν απ' το πεζοδρόμιο του ξενοδοχείου. "Μα είναι κεντρικό σημείο", έλεγαν και προσπαθούσαν να καταλάβουν...

Τελικά οι 50 Κούρδοι αποχώρησαν απ' το πεζοδρόμιο του ξενοδοχείου, κάνοντας πορεία προς τα Προπύλαια, αργά χτες το βράδυ, αλλά υποσχέθηκαν πως οι αγώνες τους - αν τελικά δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους - θα συνεχιστούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ