Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Θα πληρώσουμε και τα σπασμένα της πολυεθνικής ΕΝΙ

Εντονα ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες των χτεσινών κυβερνητικών ανακοινώσεων περί συμφωνίας με τους Ιταλούς, οι οποίοι φαίνεται πως δηλώνουν πρόθυμοι να μας πουλήσουν φυσικό αέριο, που υποχρεωτικά οι ίδιοι αγοράζουν από τη Νιγηρία

Τα σπασμένα της πολυεθνικής ΕΝΙ στη Νιγηρία καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός και η οικονομία της χώρας, ενώ παράλληλα προκαλούνται ερωτηματικά για τις προοπτικές του έργου του φυσικού αερίου, στο φόντο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τμήματα του πολυεθνικού κεφαλαίου στο χώρο της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό προκύπτει από τη συμφωνία συνεργασίας ΔΕΠΑ - ΕΝΙ και την κοινή δήλωση των υπουργών Ενέργειας των χωρών Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία παρουσιάστηκε χτες πανηγυρικά από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Ανάπτυξης, ως επίτευγμα της κυβέρνησης, προκειμένου - προφανώς - να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες παρουσίασης κυβερνητικού έργου που απαιτείται εθιμοτυπικά από την πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ.

Το "έργο" που η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει, συνοδεία τυμπανοκρουσιών, αφορά μία κοινή δήλωση των αρμοδίων υπουργών των δύο χωρών που υπογράφτηκε χτες στην Ιταλία, περί "βούλησης" για την "αναγκαιότητα" διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας με υποθαλάσσιο αγωγό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ιταλία στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες και την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μελέτη βιωσιμότητας του έργου για την έγκριση και χρηματοδότησή του από την Κομισιόν. Πρόκειται για πραγματικά "σχέδια επί χάρτου", τα οποία η κυβέρνηση βιάζεται να χαρακτηρίσει έργα στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να καλύψει τα κενά του έργου του φυσικού αερίου και τη χρόνια υπονόμευσή του σε βάρος της ΔΕΠΑ, του ελληνικού δημοσίου και του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Αυτό όμως που η Β. Παπανδρέου πέτυχε στην Ιταλία και που επιμελώς απέκρυψε, αλλά προκύπτει τόσο από σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, όσο και από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της με τις πολυεθνικές, είναι ότι, στο όνομα της αναγκαιότητας της εναλλακτικής τροφοδοσίας της χώρας από φυσικό αέριο από δεύτερο προμηθευτή, προωθείται μια συμφωνία αμφίβολης σκοπιμότητας για τη χώρα. Μάλιστα, στόχος του εγχειρήματος, σύμφωνα με βάσιμες ενδείξεις, είναι να βγει ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός - στρατηγική του οποίου είναι η επέκταση και ισχυροποίησή του στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας - από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας της μη εκτέλεσης συμφωνίας που υπέγραψε με τη Νιγηρία, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την είσοδό της στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου και ενόψει της απελευθέρωσης μελλοντικά και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, η χτεσινή συμφωνία συνεργασίας ΔΕΠΑ - ΕΝΙ για την από κοινού - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά - ανάπτυξη της αγοράς του φυσικού αερίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές χώρες, μπαίνει σφήνα στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς αστικής κατανάλωσης φυσικού αερίου και προεξοφλείται η είσοδος σε αυτή της ΕΝΙ. Επί της ουσίας, η ΕΝΙ μπαίνει ως δεύτερος συνεταίρος στο έργο του φυσικού αερίου μετά τον Κοπελούζο.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, η συμφωνία προβλέπει ότι η "ΕΝΙ θα αναλάβει την κάλυψη τυχόν αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο για την περίοδο μέχρις ότου αρχίσει η λειτουργία της διασύνδεσης". Η κάλυψη προβλέπεται ότι θα γίνει με διάθεση πρόσθετων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τις οποίες θα τροφοδοτείται ο τερματικός σταθμός της ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα. Η ΔΕΠΑ δεν απαντά, γιατί η χώρα μας θα πρέπει να προμηθευτεί υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω της Ιταλίας, αφού η ίδια έχει υπογράψει συμφωνία προμήθειας με την Αλγερία, με δυνατότητα αύξησης των ποσοτήτων. Η απάντηση βρίσκεται στο παρασκήνιο των συναλλαγών, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΝΙ ψάχνει αγωνιωδώς για πελάτες προκειμένου να πουλήσει το νιγηριανό υγροποιημένο φυσικό αέριο που δεν κατάφερε - αθετώντας σχετική συμφωνία - να απορροφήσει, αλλά υποχρεούται να αγοράζει προκειμένου να αποφύγει πρόστιμα και ρήτρες αξίας τρισ. λιρετών. Προκύπτει ότι η χτεσινή φιέστα στηρίχτηκε στη συμφωνία της ιταλικής κυβέρνησης να επιδείξει ενδιαφέρον για το έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης, προσφέροντας στην κυβέρνηση άλλοθι για την καταστρεπτική της πολιτική στο έργο του φυσικού αερίου, με αντάλλαγμα ο ελληνικός λαός να πληρώσει το υγροποιημένο φυσικό αέριο της Νιγηρίας που περισσεύει στους Ιταλούς και οι οποίοι θα μπουν στην εγχώρια αγορά. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το σχέδιο για σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κρήτη, το οποίο φέρονται να προμηθεύουν επίσης οι Ιταλοί.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν εμπόδισαν τον πρωθυπουργό να κάνει χτες λόγο για "σημαντική συμφωνία", που, κατά τη γνώμη του, εξασφαλίζει εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, ενώυποστηρίζει πως η υλοποίηση της συμφωνίας θα κάνει τη χώρα ενεργειακό κόμβο Ανατολής - Δύσης. Η υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε μάλιστα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα βελτιώσει και θα αναβαθμίσει τη θέση της χώρας στην ΕΕ στον τομέα των ενεργειακών δικτύων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ