Μέχρι και πενταπλασιασμό ορισμένων τελών και παραβόλων προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ για μια ακόμα φορά δίνεται άφεση αμαρτιών στους κακοπληρωτές του δημοσίου
Ρυθμίσεις για όλες τις βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31 Αυγούστου 1998, αλλά και για όσα χρέη καταστούν ληξιπρόθεσμα από δω και στο εξής, "τσουχτερές" αυξήσεις στα πάσης φύσεως παράβολα, τέλη και χαρτόσημα, διαγραφές χρεών, αλλά και τη δυνατότητα... οπλοφορίας των τελωνειακών υπαλλήλων προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο με τίτλο "Ρυθμίσεις δασμολογικού και φορολογικού περιεχομένου και άλλες διατάξεις" που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών και να ψηφιστεί στα μέσα του μήνα. Με το νομοσχέδιο όλα τα βεβαιωμένα χρέη που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31 Αυγούστου ρυθμίζονται σε 24 μηνιαίες δόσεις το πολύ, ενώ για τα χρέη που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα στο εξής θεσπίζονται συγκεκριμένα κριτήρια, η ισχύς των οποίων θα ξεκινήσει από την 1η Γενάρη 1999.
"Τσουχτερές" αυξήσεις επιβάλλονται στα πάσης φύσεως παράβολα, τέλη, δικαιώματα και εισφορές οποιασδήποτε μορφής. Συγκεκριμένα:
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
Χρέη προς το δημόσιο βεβαιωμένα στις ΔΟΥ και τα τελωνεία τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 31 Αυγούστου 1998 ρυθμίζονται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη και καταβάλλονται σε 24 κατά ανώτατο όριο ίσες μηνιαίες δόσεις, μαζί με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100.000 δρχ.
Η σχετική αίτηση για τη ρύθμιση των παραπάνω χρεών πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία εντός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου, ενώ η πρώτη δόση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Νοέμβρη 1998 και οι υπόλοιπες δόσεις την αντίστοιχη ημέρα των επόμενων μηνών. Η εφάπαξ καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού μέχρι και την 31η Δεκέμβρη 1998 συνεπάγεται έκπτωση κατά 33% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, που αναλογούν μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης.
Επίσης, με το νομοσχέδιο θεσπίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής των χρεών που καθίστανται ληξιπρόθεσμα από δω και στο εξής. Οπως ορίζει το νομοσχέδιο, στους οφειλέτες των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, μπορεί να χορηγηθεί διευκόλυνση για την πέραν των νομίμων προθεσμιών τμηματική καταβολή τους, εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία για την άμεση καταβολή του συνόλου των οφειλών αυτών.
Αρμόδια όργανα για τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο είναι:
Με τις ίδιες διατάξεις προτείνονται τα κριτήρια, καθώς και οι συντελεστές βαρύτητας καθενός κριτηρίου. Με βάση τα προτεινόμενα κριτήρια, οι δόσεις των διευκολύνσεων θα κυμαίνονται από 2 μέχρι 26 κατά ανώτατο όριο και θα είναι ανάλογες της ιδιαιτερότητας του κάθε οφειλέτη και της συγκεκριμένης οφειλής. Τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη και οι συντελεστές βαρύτητάς τους είναι:
Το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας διαμορφώνει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων της διευκόλυνσης, με τον περιορισμό ότι κάθε μηνιαία δόση δε θα είναι μικρότερη των 50.000 δραχμών.
Η αίτηση για χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής εξετάζεται εφόσον έχει καταβληθεί παράβολο υπέρ του δημοσίου που ανέρχεται σε ποσοστό πέντε τοις χιλίοις της βασικής οφειλής. Το ποσό του παραβόλου δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 5.000 δρχ. και ανώτερο των 300.000 δρχ.
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι χρέη γενικά προς το δημόσιο μπορεί να διαγραφούν ολικά ή μερικά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων εφόσον οφείλονται:
Σημειώνεται ακόμη ότι υποθέσεις για διαγραφή χρεών που έχουν εισαχθεί στην Επιτροπή και για τις οποίες εκδόθηκε απορριπτική απόφαση δε δύνανται να επανεξεταστούν πριν περάσουν 2 έτη από την έκδοση της απόφασης.
Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα οπλοφορίας και στους τελωνειακούς υπαλλήλους. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι "οι τελωνειακοί υπάλληλοι κατά την εκτέλεση των ελεγκτικών και διωκτικών καθηκόντων τους, δικαιούνται να οπλοφορούν". Οι προϋποθέσεις οπλοφορίας, οι περιπτώσεις οπλοχρησίας, ο τρόπος εκπαίδευσης και προμήθειας του αναγκαίου οπλισμού και οι σχετικές αναγκαίες λεπτομέρειες, για τις μεθόδους και τον τρόπο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος στον τομέα του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, ρυθμίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Τέλος με το νομοσχέδιο προτείνεται η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (100 δρχ. το χιλιόγραμμο) που επιβάλλεται στις εισαγόμενες και εγχώριες μπανάνες. Στην εισηγητική έκθεση χαρακτηρίζεται αναγκαία η κατάργηση του φόρου αυτού δεδομένου ότι μετά τη λειτουργία της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και την κατάργηση των τελωνειακών διατυπώσεων και ελέγχων στα σύνορα, καθίσταται δυσχερής και με υψηλό διοικητικό και διαχειριστικό κόστος η βεβαίωση και είσπραξη του φόρου αυτού.