To νομοσχέδιο για την καθιέρωση "Μητρώου επιχειρήσεων ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων", συζητιέται από χτες στο Θερινό Τμήμα της Βουλής. Σύμφωνα με αυτό δημιουργείται μητρώο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και ορίζονται οι επιχειρήσεις που έχουν δικαίωμα να εκτελούν αυτές τις εργασίες.
Τοποθετούμενος επί της αρχής του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας παρατήρησε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να μπει μια τάξη στο χώρο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων, αλλά και όσων επιχειρήσεων λειτουργούν σεβόμενοι τα στοιχειώδη. Και αυτό, είπε, θα γίνει σε μεγάλο βαθμό με το Μητρώο.
Ωστόσο, τόνισε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο απέχει από όσα συμφώνησαν πριν 14 μήνες οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ μια σειρά από βασικά ζητήματα παραπέμπονται σε εξουσιοδοτήσεις για Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Ο Στρ. Κόρακας στη συνέχεια ανέπτυξε μία σειρά από προτάσεις από την αποδοχή των οποίων θα εξαρτιόταν και η τελική θέση του κόμματος πάνω στο νομοσχέδιο αυτό.
Συγκεκριμένα, ζήτησε να είναι απαραίτητη η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, για να εγγραφεί και να διατηρηθεί στο Μητρώο μια εταιρία. Να ορίζεται στο νόμο ότι ο ελάχιστος αριθμός μονίμων εργαζόμενων (αορίστου χρόνου) θα είναι εφτά. Στο σημείο αυτό κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη θέση που ανέπτυξε στην επιτροπή ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ (και αποδέχτηκε η κυβέρνηση) να λογίζονται - αντί ο αριθμός των εργαζομένων - οι εργατοώρες σε ετήσια βάση. "Πρόκειται, είπε, για ανοιχτή επίθεση στις εργασιακές σχέσεις που κατακτήθηκαν με δεκαετίες σκληρών αγώνων".
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε, επίσης, να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν τον ελάχιστο εξοπλισμό, ενώ είπε ότι χρειάζεται η συγκρότηση επιτροπής σε κάθε νομαρχία που θα λειτουργεί διεύθυνση Μητρώου, στην οποία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι.