To νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων Ειδικών Κατηγοριών", συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και όπως φάνηκε από τη συζήτηση, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ειδικών κατηγοριών θα έχουν τη μοίρα όλων των άλλων εργαζόμενων οι οποίοι βιώνουν καθημερινά την ανεργία και την αποδιάρθρωση των εργασιακών τους σχέσεων.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καθορίζονται οι κατηγορίες των προστατευόμενων προσώπων που είναι μεταξύ άλλων οι πολύτεκνοι γονείς, τα ανάπηρα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, όσοι έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση καθώς και τα τέκνα τους όπως επίσης και τα τέκνα των αναπήρων και των τραυματιών πολέμου κ. ά. Προσδιορίζονται δε οι επιχειρήσεις που υποχρεώνονται να προσλάβουν πρόσωπα που προστατεύονται και καθορίζεται ποσοστό πρόσληψης το 8% επί του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης.
"Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι ψευδεπίγραφος", τόνισε στην τοποθέτησή της η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου υπογραμμίζοντας ότι αυτό κατατίθεται τη στιγμή που το εργασιακό περιβάλλον είναι αρνητικό για το σύνολο του λαού που υποφέρει από την αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στην ανεργία. Αλλωστε, είπε, πρόσφατος είναι ο νόμος που κατήργησε το οκτάωρο και εισήγαγε την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ενώ παράλληλα συνεχίζονται η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απολύσεις.
Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις η Μ. Μπόσκου τόνισε, ότι όπως δε λαμβάνεται καμία μέριμνα για το σύνολο των εργαζόμενων έτσι και για τις ειδικές κατηγορίες προσώπων, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Δεν είναι βέβαια τυχαίο, είπε, που το νομοσχέδιο έρχεται δύο μήνες πριν τις εκλογές καθώς γίνεται μία προσπάθεια να βελτιωθεί το "κοινωνικό προφίλ" της κυβέρνησης απέναντι στη λαϊκή κατακραυγή.
Αναφερόμενη στις ειδικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, τόνισε ότι η αναφορά του στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης είναι άνευ αντικειμένου αφού με την πρόβλεψη του ορίου ηλικίας των 45 ετών για πρόσληψη, οι επιζώντες αντιστασιακοί τίθενται εκτός νόμου. Επίσης παρά το γεγονός ότι προστατεύονται ακόμα και όσοι πολέμησαν στην Κορέα, δε γίνεται καμία μνεία για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Το νομοσχέδιο ορίζει ότι στις διατάξεις του εντάσσονται οι επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό πάνω από 50 άτομα με αποτέλεσμα να εξαιρούνται αρκετές επιχειρήσεις ενώ από την άλλη αποκλείονται από τον νόμο οι θυγατρικές. Επίσης δε λαμβάνεται καμία μέριμνα για τα άτομα που θεωρούνται βαριές περιπτώσεις.
Οσον αφορά τον τρόπο πρόσληψης με μόρια, η βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι αυτός θα είχε νόημα μόνο εάν άλλαζαν οι αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές που βαρύνονται με ουκ ολίγα αμαρτήματα. Και κατέληξε τονίζοντας ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο αφού δεν έχουμε μία πολιτική απασχόλησης πολύ περισσότερο που τα άτομα αυτά δεν είναι καν καταγεγραμμένα.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ επειδή είναι "ερασιτεχνικό και άτολμο", ο ΣΥΝ αρκέστηκε σε επιδερμικές παρατηρήσεις επιφυλασσόμενος για την Ολομέλεια ενώ υπέρ τάχθηκε το ΔΗΚΚΙ.
Ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, στην παρέμβασή του ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα "ουσιαστικού διαλόγου" με όλες τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις και ισχυρίστηκε ότι με τις διατάξεις του επιδεικνύεται η κοινωνική αλληλεγγύη. Δεν παρέλειψε δε να πει ότι με το νομοσχέδιο υπάρχει και ενδιαφέρον για την "ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων".