Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το καμένο δάσος εκδικείται

Αφόρητη ζέστη επικράτησε και χτες στη Θεσσαλονίκη, με το θερμόμετρο να φθάνει τους 39 βαθμούς, ενώ ο δείκτης δυσφορίας άγγιξε τους 29,5 βαθμούς, με ανώτατο φυσιολογικό όριο τους 26 βαθμούς. Τις μεσημβρινές ώρες, ιδιαίτερα υψηλό ήταν και πάλι το ποσοστό της σχετικής υγρασίας, φθάνοντας στο 55%.

Η παρατεταμένη υψηλή θερμοκρασία και η αποπνικτική ατμόσφαιρα των δύο τελευταίων βδομάδων έχουν εξαντλήσει αφάνταστα τους κατοίκους και ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δεκατέσσερα ηλικιωμένα άτομα, που αντιμετώπιζαν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, πέθαναν τις τελευταίες μέρες, μετά την επιδείνωση της κατάστασής τους που οφείλεται στην αποπνικτική ζέστη. Οι επιστήμονες λένε ότι δε θα υπήρχαν αυτά τα έντονα προβλήματα που παρατηρούνται στον πληθυσμό, αν ήταν ανθρωπινότερες οι πόλεις μας, αν ήταν λιγότερο πυκνή η δόμηση και υπήρχαν μεγάλες ζώνες αστικού και περιαστικού πρασίνου. Υπολογίζεται ότι η Θεσσαλονίκη έχει περισσότερο πυκνή δόμηση και από το Χονγκ Κονγκ.

Τα μεγάλα συμφέροντα, σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία, έχουν δημιουργήσει μια πόλη μαρτυρική για τους κατοίκους της. Οποιος αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στους δρόμους και στα στενά που ασφυκτιούν ή χρησιμοποιεί τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας, καταλαβαίνει ότι η πόλη αυτή κατάντησε μαρτύριο για τους κατοίκους της. Από την άποψη αυτή, επίκαιρη είναι η καταγγελία, που κάνει ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝίκη - Αντεπίθεση Τώρα", Αγ. Σαχίνης, σχετικά με την αλάνα της Τούμπας, τον τελευταίο και μοναδικό ελεύθερο χώρο στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Οπως τονίζει ο Αγ. Σαχίνης, παρά τις υποσχέσεις των υπουργών Κ. Λαλιώτη και Ε. Βενιζέλου,του νομάρχη και του δημάρχου, το ζήτημα της απαλλοτρίωσης της τεράστιας έκτασης γύρω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ έχει μετατραπεί σε έριδα και σε μπαλάκι μεταξύ των φορέων, ενώ οι διεκδικητές της έκτασης έχουν στα χέρια τους αποφάσεις, για να περιφραχτεί ο χώρος και να ξεκινήσουν άμεσα οικοδομικές εργασίες. Να σημειωθεί ότι τους διεκδικητές αυτής της έκτασης, που απειλούν με τσιμεντοποίηση την αλάνα της Τούμπας, ο πρώην δήμαρχος Κ. Κοσμόπουλος αποκάλεσε "ουρανοκατέβατους".

Ωστόσο, η τεράστια οικολογική καταστροφή, που συντελείται και τις μέρες αυτές με την καταστροφή των δασών, φαίνεται ότι άρχισε να επηρεάζει σοβαρά το μικροκλίμα ολόκληρων περιοχών. Μετά την εξαφάνιση του πράσινου γύρω από τη Θεσσαλονίκη σαν αποτέλεσμα της μεγάλης πυρκαγιάς του Σέιχ - Σου, η κατάσταση από άποψη περιβάλλοντος όλο και γίνεται δυσμενέστερη. Μόλις τώρα, ο Δήμος της Θεσσαλονίκης ενδιαφέρθηκε για τη συγκρότηση ομάδων εθελοντών, που θα προσέχουν τις λιγοστές εκτάσεις πρασίνου που γλίτωσαν από την καταστροφική μανία της πύρινης λαίλαπας, η οποία πέρσι κατέκαυσε το δάσος. Πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η δημοτική αρχή της πόλης, αλλά και οι άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου αδιαφόρησαν να πάρουν τα μέτρα εκείνα προστασίας του Σέιχ - Σου, που ζητούσαν επίμονα με τις παρεμβάσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης" Θαν. Γιαννούσης και Αγ. Σαχίνης.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ