Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις φλόγες όλη η χώρα!

Μία - μία παραδίδονται οι περιοχές ολόκληρης της χώρας στην "αγκαλιά" της πύρινης λαίλαπας, υποκύπτοντας στα συμφέροντα εμπρηστών και καταπατητών, με τη βοήθεια πάντα των νομοσχεδίων και των υπουργών της κυβέρνησης. Την ώρα που η Αττική "πνιγόταν" από τους καπνούς των πυρκαγιών, που ακόμα έκαιγαν τα σπλάχνα της, στην υπόλοιπη χώρα μαίνονταν και νέες φωτιές.

Δάση, αγροτικές καλλιέργειες, θαμνώδεις εκτάσεις, αγροικίες, έχουν γίνει στάχτη και πολλές είναι οι κοινότητες που απειλούνται από την πύρινη λαίλαπα. Την ίδια ώρα σε όλη τη χώρα πνέουν ισχυροί άνεμοι, που κάνουν το έργο της κατάσβεσης ακόμα πιο δύσκολο, καθώς στην κατάσβεση συμμετέχουν σχεδόν μόνο επίγειες δυνάμεις.

Μεσσηνία

Ο νομός συνεχίζει να καίγεται για δεύτερη μέρα, ενώ έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μέχρι και αργά το απόγευμα η φωτιά στην περιοχή του Μελιγαλά έκαιγε ανεξέλεγκτα δασικές εκτάσεις, ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι, που έκαναν την κατάσβεση πολύ δύσκολη. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν τέσσερις πυροσβέστες και κάηκαν τέσσερα σπίτια στο χωριό Μαυρομάτι.Ο Ταϋγετος έγινε στόχος των εμπρηστών για δεύτερη βδομάδα, ενώ η φωτιά έχει απειλήσει επανειλημμένα τα χωριά Αρτεμισία,Λαδά,Πηγές και Αλαγονία,που παρά το γεγονός ότι υπήρχε εντολή από τη νομαρχία για εκκένωση, οι κάτοικοι αρνήθηκαν να τα εγκαταλείψουν.

Αχαϊα

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Αχαϊας, λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται. Χτες το πρωί μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Κάτω Συχαινά η οποία βρίσκεται 5 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάτρας, καίγοντας ελαιόδεντρα και αγροικίες μέχρι αργά το απόγευμα οπότε τέθηκε υπό έλεγχο.

Ομως, αυτή η φωτιά δεν ήταν η μόνη. Χτες το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου λίγα χιλιόμετρα από την Πάτρα, η οποία αρχικά τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά αργά το απόγευμα αναζωπυρώθηκε στη θέση Πλατάνι, θέτοντας σε κίνδυνο σπίτια, των οποίων οι κάτοικοι βρίσκονταν σε ετοιμότητα να τα εγκαταλείψουν, αν αυτό ήταν αναπόφευκτο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, τις οποίες χαρακτήριζαν σαν έργο εμπρηστών, καθώς πολλοί αρμόδιοι σημείωναν ότι τις τελευταίες μέρες δέχονταν συνεχώς ανώνυμα τηλεφωνήματα που δήλωναν θρασύτατα πως "θα κάψουν όλη την Πάτρα".

Λακωνία

Σε πύρινο κλοιό μέχρι χθες το μεσημέρι βρίσκονταν η πόλη του Γυθείου, που σώθηκε την τελευταία στιγμή από την πύρινη λαίλαπα, χάρη στην αλλαγή της φοράς των ανέμων. Αντίθετα, ιδιαίτερα κρίσιμη ήταν η κατάσταση στην περιοχή του Πύργου στη Μάνη, ενώ κινδύνευαν τα χωριά Σκούταρι, Δίχωβα και Χειμάρα. Οι δυνατοί άνεμοι έκαναν το έργο της κατάσβεσης πολύ δύσκολο, ενώ τα τέσσερα αεροσκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή δυσκολεύονταν να κάνουν ρίψεις νερού.

Ηλεία

Για δεύτερη μέρα καίγονται οι περιοχές, γύρω από τα χωριά Νεμούτα και Ξηρόκαμπο,στα όρια των νομών Ηλείας και Αρκαδίας.Η κατάσταση μέχρι αργά χτες το βράδυ ήταν πολύ κρίσιμη, καθώς η φωτιά έκαιγε πευκοδάση και καλλιέργειες, ενώ ήταν συνεχώς κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν ένα αεροπλάνο Καναντέρ, δύο αεροπλάνα τύπου Γκρούμαν, δώδεκα οχήματα της πυροσβεστικής και πενήντα άνδρες. Προχτές τα μεσάνυχτα κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις κάτοικοι, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Πύργου.

Στις 2.20 χτες τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η φωτιά κοντά στο χωριό Καλλιδώνα, μέσα σε δασική έκταση, η οποία μέχρι χθες το απόγευμα ήταν ανεξέλεγκτη, ενώ το απόγευμα δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού. Παράλληλα, αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο χωριό Δραγώγι, που καίει από την προηγούμενη εβδομάδα, κοντά στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Αρκαδία

Ο "χορός" της φωτιάς συνεχιζόταν, καθώς η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα χωριά Χράνοι, από προχθές το βράδυ ήταν σε εξέλιξη καίγοντας δασικές εκτάσεις. Ο αέρας έσπρωχνε τη φωτιά προς τα χωριά Δερβένι και Τσακώνα, τα οποία απειλούνταν άμεσα. Να σημειωθεί ότι η φωτιά που έκαιγε από το περασμένο Σάββατο στην περιοχή Τουρκολέικα Μεγαλόπολης, συνεχίζεται και μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει σχεδόν 1000 στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης, καθώς και ελαιόδεντρα.

Ολυμπος

Δεκατέσσερις μέρες καίγεται ο Ολυμπος. Μέχρι στιγμής η φωτιά, που είναι έρπουσα - καίει χαμηλά ξερά χόρτα και φύλλα, όχι πάντα δέντρα - έχει περιοριστεί σε δύο μέτωπα στις περιοχές Καναλάκια και Παγίδες και είναι υπό έλεγχο, ενώ έχει κάψει 5.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Θεσπρωτία

Μέχρι χθες το απόγευμα, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης έξω από την Ηγουμενίτσα, ήταν σε εξέλιξη σε δύο μέτωπα. Η φωτιά μέχρι χτες έκαιγε ανεξέλεγκτα χέρσες εκτάσεις με ξερά χόρτα και θάμνους στις περιοχές Ασπροκλήσι και Ριζάνι, χωρίς να απειλούνται οικισμοί.

ΛΑΡΙΣΑ: Σε ύφεση ήταν η φωτιά που είχε ξεσπάσει προχθές το απόγευμα στην Αγιά και έκαιγε πεύκα και έλατα. Με την πρώτη αποτίμηση της Πυροσβεστικής, έχουν καταστραφεί 300 στρέμματα πευκοδάσους.

Εύβοια

Μαίνονταν ακόμα οι φωτιές στο Κοντοδεσπότι, στα Νέα Στείρα κοντά στον οικισμό Κουβέλας και στη Ριτσώνα. Οι φωτιές που έκαιγαν πευκοδάση αναζωπυρώθηκαν χθες το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να συμμετάσχουν στην κατάσβεση και δύο αεροσκάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ