Κυριακή 12 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΣΑΠ
Σε κίνδυνο ακόμη και η ασφάλεια των επιβατών

Για το "επιχειρησιακό σχέδιο" των ΗΣΑΠ, που κυβέρνηση και διοίκηση το έχουν "παγώσει" ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, ο συνδικαλιστής της ΔΑΣ Κ. Γαλιγάλης υπογραμμίζει ότι προβλέπει 9ωρες και 10ωρες βάρδιες, μερική απασχόληση, υποχρεωτική εργασία τις αργίες ή μεταφορά της αργίας άλλη μέρα κλπ.

Για το άμεσο κυβερνητικό σχέδιο στον "ηλεκτρικό σιδηρόδρομο", τονίζει ότι προβλέπει την κατάργηση των πράσινων λεωφορείων, καθώς και την κατάργηση, από το Σεπτέμβρη, του κλάδου των προϊσταμένων αμαξοστοιχίας. Πρόκειται για τους υπαλλήλους που ελέγχουν την επιβίβαση - αποβίβαση των επιβατών στους συρμούς και σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης (διακοπή ρεύματος, αυτοκτονία επιβάτη, εκτροχιασμό κλπ.) είναι αυτοί που βοηθούν το μηχανοδηγό να απομακρυνθεί ο κόσμος, να ειδοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (αστυνομία, πυροσβεστική κλπ.).

Εκτός απ' αυτά τα καθήκοντα, ο κανονισμός των ΗΣΑΠ προβλέπει ότι σε περίπτωση απόζευξης του συρμού, ο προϊστάμενος αμαξοστοιχίας, που κάθεται στο μεσαίο βαγόνι, έχει την ευθύνη για την πέδηση του συρμού. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, η κυβέρνηση, στο όνομα της "μείωσης του εργατικού κόστους" δε διστάζει να θέσει ακόμα και σε κίνδυνο την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.Οσον αφορά την τύχη των 120 προϊσταμένων αμαξοστοιχιών, προβλέπεται να τους ανατεθούν καθήκοντα ελέγχου επιβατών στους σταθμούς μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

Για τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος στους ΗΣΑΠ, ο Κ. Γαλιγάλης τονίζει ότι οι πλειοψηφίες στα συνδικάτα (ΠΑΣΚΕ και "ΣΥΝ") τηρούν τακτική εφησυχασμού, διαδίδοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν στους εργαζόμενους των ΗΣΑΠ. Παράλληλα, επιχειρούν να αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, όταν έγινε γνωστό ότι το αποκαλούμενο "μίνι ασφαλιστικό" προβλέπει τη διάλυση των ταμείων των ΗΣΑΠ και την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ, ο πρόεδρος του Σωματείου, Γ. Γαβρίλης,είπε ότι τον διαβεβαίωσε προφορικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης,ότι οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ εξαιρούνται. "Με την τακτική του αποπροσανατολισμού και του εφησυχασμού, αλλά και με άλλα τερτίπια, οι ηγεσίες αυτές αρνούνται τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Μπορεί στα λόγια να εμφανίζονται υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην πράξη, όμως, πριμοδοτούν με τη στάση τους την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν σαν άλλοθι την ασυμφωνία με ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ", σημειώνει ο Κ. Γαλιγάλης,ξεκαθαρίζοντας ότι η ΔΑΣ απορρίπτει τα κυβερνητικά μέτρα για τον "ηλεκτρικό σιδηρόδρομο" και τους εργαζόμενους και θα δώσει τη μάχη για να μην εφαρμοστούν.

Τέλος, για το ρόλο των κομμουνιστών μπροστά σ' αυτή την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των αστικών συγκοινωνιών και των εργαζομένων, τα στελέχη της ΔΑΣ υπογραμμίζουν ότι θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και όλων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, πρωτοστατώντας παράλληλα για τη συγκρότηση "από τα κάτω" επιτροπών αγώνα. Επίσης, μέσα από τις δημοτικές κινήσεις, οι κομμουνιστές θα "ξεσκεπάσουν" όσους δημάρχους ετοιμάζονται να επιβάλουν πρόσθετους φόρους τους δημότες για τη λειτουργία τοπικού συγκοινωνιακού δικτύου. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έφτασε η δική τους ώρα και παρακάμπτοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, για τη σωτηρία των αστικών συγκοινωνιών και την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει τη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου(2011-09-10 00:00:00.0)
Δίνει σε λειτουργία βαγόνια χωρίς πόρτες!(2010-10-22 00:00:00.0)
Ταλαιπωρία δίχως τέλος για χιλιάδες εργαζόμενους(2009-11-14 00:00:00.0)
Σύγκρουση από κακή συνεννόηση(1999-03-09 00:00:00.0)
Ακίνητα σήμερα τα τρόλεϊ, τα "πράσινα" και ο ηλεκτρικός(1998-09-24 00:00:00.0)
Εκτροχιάστηκε τρένο(1997-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ