Κυριακή 12 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στήριγμα της κυβέρνησης η σημερινή Δημοτική Αρχή

- Κατηγορείτε τη σημερινή Δημοτική Αρχή ότι λειτούργησε ως στήριγμα των κυβερνητικών επιλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς τεκμηριώνετε αυτήν την κατηγορία;

- Η Δημοτική Αρχή, με τη στάση της, στήριξε και στηρίζει όλες τις αντιλαϊκές επιλογές, δέχτηκε να τις προωθήσει μέσω του δήμου. Δεν πρόβαλε ποτέ και για τίποτε αντιρρήσεις, δε συντάχτηκε με το λαό στους αγώνες του εναντίον των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών και μέτρων. Να αναφέρω μερικά παραδείγματα σε πολιτικό επίπεδο. Αποδέχτηκε το νόμο για τις αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων. Τον οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την αυθαίρετη παρακράτηση των πόρων από την κεντρική εξουσία. Τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε φορομπηχτικό μηχανισμό και το πέρασμα αρμοδιοτήτων του κράτους σε αυτήν, χωρίς την αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων. Την απαγόρευση πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη βασικών αναγκών και λειτουργιών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ακόμα και παραδοσιακοί τομείς κοινωνικής δραστηριότητας των δήμων σε κερδοσκοπικές εταιρίες. Την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Σε τοπικό επίπεδο πώς εκφράστηκε αυτή η πολιτική;

- Εχουμε μια Δημοτική Αρχή που έχει να επιδείξει "πλούσιο έργο" στην εξυπηρέτηση "αλλότριων" κι όχι συμφερόντων των δημοτών. Να σταθώ σε μερικά βασικά παραδείγματα:

  • Το Σχέδιο Πόλης χρησιμοποιήθηκε σαν μέσο για πελατειακές σχέσεις. Υπήρξαν αποφάσεις σκοπιμότητας που υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης.
  • Οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι Οργανισμοί λειτούργησαν σαν ρουσφετολογικός μηχανισμός, έξω από τον ουσιαστικό έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και μακριά από τους σκοπούς για τους οποίους έγιναν.
  • Η αυτεπιστασία χρησιμοποιήθηκε με τον πιο άσχημο τρόπο, αναγορεύτηκε στην πιο προσφιλή μέθοδο κατασκευής έργων. Χρησιμοποιήθηκε για αδιαφάνεια στις προμήθειες, στο προσωπικό, για αυθαίρετες εφαρμογές μελετών και πολλές πράξεις που στερούνται νομιμότητας.
  • Περιουσιακά στοιχεία του δήμου εκποιήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα για λειτουργικές δαπάνες.
  • Το κυκλοφοριακό αφέθηκε στην τύχη του, η καθαριότητα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο τουλάχιστον ως προς την υποδομή.
  • Πολλές συνοικίες έχουν εγκαταλειφθεί, στις περιοχές επέκτασης στοιχειώδη προβλήματα λειτουργίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί, κοινόχρηστοι χώροι δε συντηρούνται και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης.
  • Διαλύθηκαν τα Συνοικιακά Συμβούλια, καταργήθηκαν οι δημόσιοι απολογισμοί δήμου και ΔΕΥΑΚ, αν και είναι υποχρεωτικοί από το νόμο. Προτιμήθηκε η δαπανηρή έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων για να προβάλλεται μονόπλευρα και να μην ακούγεται διαφορετική άποψη για το παραγόμενο έργο.
  • Το δημοτικό χρήμα σπαταλιέται εύκολα για προβολή και δημόσιες σχέσεις, όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν μεγάλα χρέη του δήμου σε προμηθευτές και επαγγελματίες της πόλης.
  • Τα διάφορα δημοτικά τέλη δέχτηκαν σημαντικές αυξήσεις πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ επιβλήθηκαν και νέα.
  • Χρήματα διανεμήθηκαν σε φορείς και συλλόγους με αδιαφάνεια και μεροληψία.
  • Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έγιναν σεβαστές και επιχειρήθηκε επανειλημμένα η ανατροπή τους.
  • Αιτήματα δημοτών και φορέων αγνοήθηκαν και δεν ήρθαν για συζήτηση στο ΔΣ.
  • Οι προτάσεις των έργων του νέου δήμου που θα ενταχθούν σε προγράμματα έγιναν χωρίς συμμετοχή του ΔΣ, αλλά και των κοινοτήτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ