Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ 0-3
"Πάντσερ" για απόσυρση...

Τρίτη και φαρμακερή για τη Γερμανία. Παρότι δεν είχε καλή απόδοση, γλίτωσε την ήττα με Γιουγκοσλαβία, Μεξικό, όχι όμως και από την Κροατία. Ετσι με το βαρύ 0-3, αποχαιρέτησε τη διοργάνωση. Τα "πάντσερ" είχαν να ηττηθούν με τέτοια διαφορά από τις 28/6/58 όταν στο "μικρό" τελικό έχασαν από τη Γαλλία με 6-3. Οι Κροάτες πλέον διεκδικούν από τη Γαλλία την είσοδό τους στον τελικό, αλλά πέτυχαν και κάτι άλλο. Οπως η Πορτογαλία το 1966, φτάνουν στα ημιτελικά στην πρώτη τους συμμετοχή στο θεσμό.

Από την αρχή του αγώνα κυριάρχησαν, αλλά τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα μετά τη σωστή αποβολή του Βερνς (40). Εκτός από τα γκολ των Γιάρνι (45'), Βλάοβιτς (80'), Σούκερ (85'), θα μπορούσαν να πετύχουν τουλάχιστον 2-3ακόμα. Ο Νορβηγός, Ρούνε Πέντερσεν, επίσης "κιτρίνισε" τους Σίμιτς, Σούκερ, Χάινριχ, Τάρνατ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κέπκε, Ματέους, Κόλερ, Βερνς, Χάινριχ, Χάμαν (79' Μάρσαλ), Γιέρεμις, Τάρνατ, Χέσλερ (69' Κίρστεν), Κλίνσμαν, Μπίερχοφ.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λάντιτς, Στίματς, Μπίλιτς, Σίμιτς, Γιάρνι, Σόλντο, Ασάνοβιτς, Μπόμπαν, Στάνιτς, Σούκερ, Βλάοβιτς (83' Μάριτς).

Η πρόκριση πανηγυρίστηκε δεόντως στην Κροατία. Στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεπ, Τζέλασιτς, χιλιάδες νεαροί φίλαθλοι φώναζαν, χόρευαν, τραγουδούσαν και κυμάτιζαν σημαίες, ενώ πυροτεχνήματα φώτιζαν το νυκτερινό ουρανό. Η κροατική τηλεόραση μετέδιδε παρόμοιες σκηνές και από άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πάντως οι έξαλλοι πανηγυρισμοί, που κάποιοι συνόδευσαν με κατάχρηση αλκοόλ, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ορισμένων επεισοδίων και τον τραυματισμό 40 φιλάθλων, τρεις από τους οποίους παρέμειναν για νοσηλεία στο νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ. Σύμφωνα, όμως, με ανακοίνωση της αστυνομίας, δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Επίσης μικρές ζημιές έγιναν σε 19 τραμ και 5 λεωφορεία της κροατικής πρωτεύουσας, ενώ έσπασαν και οι βιτρίνες 10 περίπου καταστημάτων.

Για τους Κροάτες η νίκη αυτή ήταν μια απάντηση... Ενδεικτικά είναι τα λόγια του Σούκερ: "Ο Φογκτς στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα έκανε λόγο για το μικρό μέγεθος της χώρας μου και μίλησε για αναμέτρηση μεταξύ του Δαβίδ με τον Γολιάθ. Οι δηλώσεις αυτές ήταν προσβλητικές, αλλά πρέπει να τον ευχαριστήσω, γιατί με τα λόγια του αυτά μας έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο για να νικήσουμε τη Γερμανία".

Οσο για τον Στίματς: "Οι εφημερίδες στη Γερμανία έγραψαν πολλά ψέματα για τη χώρα και την ομάδα μου και πιστεύω πως τους δώσαμε την κατάλληλη απάντηση".

Οι Γερμανοί αποδίδουν την ήττα και τον αποκλεισμό στο διαιτητή, όπως φαίνεται και απ' τα λόγια το Κόλερ: "Κατά τη γνώμη μου ήταν μία λανθασμένη αποβολή. Φυσικά ήταν φάουλ, αλλά εγώ ήμουν ο τελευταίος αμυντικός και πιστεύω ότι η ήττα δεν πρέπει να χρεωθεί σε εμάς, αλλά στο διαιτητή".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ