Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σαν τελικός

Οι δύο ομάδες που έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις συγκρούονται σήμερα για το εισιτήριο του τελικού

Ιπτάμενοι Ολλανδοί εναντίων των "μάγων" Βραζιλιάνων σήμερα στις 10π.μ. στη Μασσαλία (απευθείας μετάδοση ΕΤ-1). Οι δύο κορυφαίες ομάδες από πλευράς θεάματος στον πλανήτη, αντίπαλες στον πρώτο ημιτελικό του Μουντιάλ. Κρίμα που ο ηττημένος θα μείνει εκτός μεγάλου τελικού. "Είναι δυο ομάδες με το ίδιο στιλ. Παίζουν επιθετικά με στόχο τη νίκη και ρισκάρουν όπως κάθε ομάδα που θέλει να νικήσει", σύμφωνα με τον Ζίκο. Ο βοηθός του Μ. Ζαγκάλο, που μεσουράνησε στα Μουντιάλ του 1978, 1982 και 1986, δεν πρόλαβε τις δύο και μοναδικές συναντήσεις των δύο ομάδων σε επίπεδο παγκόσμιων πρωταθλημάτων. Το 1974 ήταν μικρός. Το 1994 αρκετά μεγάλος. Στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας, η Ολλανδία του Ρ. Μίχελς, που το βράδυ του Σαββάτου μετά το εντυπωσιακό γκολ του Μπέργκαμπ σε βάρος της Αργεντινής, υπέστη καρδιακή προσβολή και δίνει πλέον τη δική του προσωπική μάχη σε νοσοκομείο του Παρισού, ήταν αχτύπητη. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό υποχρέωσε τη Βραζιλία του Ζαγκάλο σε παθητικό ρόλο και πήρε τη νίκη με γκολ των Νέσκενς και Κρόιφ. Ηταν ένα αντιαθλητικό παιχνίδι από πλευράς Βραζιλιάνων, οι οποίοι χρεώθηκαν με 5 κίτρινες κάρτες και 1 κόκκινη. Στα γήπεδα των ΗΠΑ το 1994, η Βραζιλία πήρε τη δική της ρεβάνς. Σε αγώνα της προημιτελικής φάσης, προηγήθηκε 2-0 με γκολ των Ρομάριο, Μπεμπέτο. Ο Μπέργκαμπ μείωσε σε 2-1, ο Βίντερ ισοφάρισε στο 75, αλλά ο Μπράνκο με φάουλ βολίδα από 35 μέτρα, έστειλε τη "Σελεσάο" στην ημιτελική φάση.

Κόντρα Χίντινκ - Ζάγκαλο

Από τους παίκτες που αγωνίστηκαν σ' εκείνο το παιχνίδι, θα ξεκινήσουν βασικοί στις 22.00 στο "Βελοντρόμ" της Μασσαλίας, ο Μπέργκαμπ και ο Μπεμπέτο."Είναι αλήθεια ότι το παιχνίδι δείχνει σαν επανάληψη της συνάντησης του 1994. Αυτή τη φορά γνωρίζουμε καλύτερα τους αντιπάλους μας. Ανυπομονούμε να συναντήσουμε τη Βραζιλία", δήλωσε ο προπονητής της Ολλανδίας Γκ. Χίντινκ, που δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη του στη φήμη της αντιπάλου ομάδας. "Είμαι λάτρης της Βραζιλίας, αλλά όχι της σημερινής, που δεν παίζει όπως στο παρελθόν. Ως εραστής του ποδοσφαίρου στενοχωριέμαι που προσαρμόστηκε στα δεδομένα της εποχής", τόνισε. Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον Μ. Ζάγκαλο. "Δε με ενδιαφέρουν οι απόψεις του. Είμαστε η καλύτερη ομάδα στον κόσμο και δε μιμούμαστε κανέναν. Ο Μπέργκαμπ είναι ένας καλός παίκτης, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι Ρονάλντο", τόνισε.

Πονοκέφαλος οι απόντες

Με δεδομένο ότι κι οι δυο ομάδες παίζουν καθαρό ποδόσφαιρο, στη Μασσαλία αναμένεται να διεξαχθεί ίσως και το καλύτερο παιχνίδι του 13ου Μουντιάλ. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Από τη μια Ρονάλντο, Μπεμπέτο ή Ντένιλσον όταν χρειαστεί. Από την άλλη οι Κλάιφερντ, Μπέργκαμπ "ένα δίδυμο που μπορεί να κάνει τη ζημιά ανά πάσα στιγμή" σύμφωνα με τον Λεονάρντο. Ο Χίντινκ θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει την άμυνά του, καθώς στο παιχνίδι με την Αργεντινή αποβλήθηκε ο Νούμαν, ενώ ο Μπογκάρντε που προορίζονταν για αντικαταστάτης του, έσπασε το πόδι του στην προπόνηση της Κυριακής και χτες υποβλήθηκε σε εγχείρηση σε νοσοκομείο του Αμστερνταμ. Ο Μ. Ζαγκάλο δε θα έχει στη διάθεσή του τον Καφού, που στο παιχνίδι με τη Δανία δέχτηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα. Αντικαταστάτης του στη δεξιά πλευρά της Βραζιλίας θα είναι ο Ζε Κάρλος.

Η Βραζιλία διαθέτει την καλύτερη επίθεση, αλλά και τη χειρότερη άμυνα από τις τέσσερις ομάδες της ημιτελικής φάσης, με 13 - 5 γκολ. Αγαπημένο σκορ της Ολλανδίας είναι το 2 - 1, ενώ έχει σημειώσει 11 γκολ εκ των οποίων τα 5 σε βάρος της Ν. Κορέας και έχει δεχτεί τέσσερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ