Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΟΤΟΝΤΑ
Η μητρόπολη νέμεται το μνημείο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Εντείνεται τον τελευταίο καιρό η παρουσία της Εκκλησίας στη "Ροτόντα".Ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να παραχωρείται αυτό το μνημείο Πολιτισμού μόνο τρεις φορές το χρόνο στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για λατρευτική χρήση,ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος το παραχωρεί όποτε το ζητάει η Εκκλησία και μάλιστα σε αντίθεση με τον ισχύοντα νόμο, τις παλιότερες αποφάσεις του ίδιου του ΥΠΠΟ και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Να σημειωθεί ότι μόνο στην περίοδο του Πάσχα η "Ροτόντα" δόθηκε πέντε φορές για την πραγματοποίηση λειτουργιών (!!!). Μάλιστα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης την ημέρα του Αγ. Γεωργίου ευχαρίστησε από άμβωνος τον υπουργό για τη στάση υποχώρησης που δείχνει απέναντι στις απαιτήσεις της Εκκλησίας.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η δημιουργία κλίματος, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να πάρει το ΣτΕ σχετικά με τις χρήσεις του μνημείου. Ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού, που πιστεύει ότι "το πρόβλημα είναι πολιτικό και θα το λύσει ο ίδιος", δεν περιμένει καν την απόφαση του ΣτΕ που θα προχωρά σε διευθετήσεις που θα ικανοποιούν τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Κι ενώ ο υπουργός είναι τόσο υποχωρητικός προς τη μητρόπολη, δεν παραχωρεί το μνημείο για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, με το υποκριτικότατο "επιχείρημα" ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η στατική μελέτη για να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο.

Με επιστολή της προς τον υπουργό, η Ενωση Πολιτών Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι επί υπουργίας Βενιζέλου, το μνημείο έχει παραχωρηθεί στη μητρόπολη για λατρευτική χρήση τόσες φορές, όσες δεν έχει παραχωρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε μια φορά για πολιτιστική εκδήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ